Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα του Newsit η εκπομπή θα ολοκληρωθεί με την προβολή πέντε επεισοδίων που θα παρουσιαστούν οι δέκα «Ήρωες», ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία εκδήλωση απονομής βραβείων η οποία θα μεταδοθεί live την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Ήδη έχουν γυριστεί οι ιστορίες των εννέα «Ηρώων», ενώ σύντομα θα γυριστεί και αυτή με το δέκατο πρόσωπο που θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες από την αρμόδια επιτροπή.
Παρακάτω όμως, μπορείτε να μάθετε πρώτοι μέσα από το Newsit, τους εννέα «Ήρωες» που θα αποτελέσουν και τον πρώτο κύκλο των εκπομπών, καθώς σκοπός του ΑΝΤ1 είναι η συγκεκριμένη ενέργεια να μην σταματήσει εδώ αλλά οι «Ήρωες» να γίνουν θεσμός και να πραγματοποιηθούν κι άλλοι κύκλοι εκπομπών, ώστε να προβληθεί το έργο περισσότερων ανθρώπων που δεν δίνουν σημασία στο «Εγώ», αλλά δίνουν προτεραιότητα στο «Εμείς».
Μετά λοιπόν το πρώτο επεισόδιο που ο Σάκης παρουσίασε τον Περικλή Καλόπουλο και το Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας Αλέξανδρο Φιλιππίδη, απόψε θα μας συστήσει δύο ακόμα «Ήρωες» που είναι… τρία πρόσωπα, καθώς η μία «ηρωική» πράξη γίνεται από δύο γυναίκες που συνεργάζονται για να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας.
Απόψε λοιπόν, ο Σάκης Ρουβάς ταξιδεύει μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και μας συστήνει την 37χρονη Νάσια Παστού, τραπεζική υπάλληλο και την 33χρονη διακοσμήτρια Τερέζα Περάκη που θα μιλήσουν για το τι σημαίνει “Give”. Οι δύο φίλες φροντίζουν άπορες οικογένειες, ανέργους χωρίς επιδόματα από την Πρόνοια και πολύτεκνους, ηλικιωμένους στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρέχοντάς τους τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, γιατρούς, στέγη. Η ομάδα με το όνομα «Give», την οποία διαχειρίζονται από κοινού οι δύο φίλες στο Facebook, αριθμεί περισσότερα από 12.500 μέλη και έχει γίνει μια μεγάλη βάση εθελοντισμού και προσφοράς στην Κρήτη. Η Νάσια και η Τερέζα, μέσω της δράσης τους, συντηρούν περισσότερες από 150 οικογένειες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διαθέτουν μόνιμα καλάθια τροφίμων στα σούπερ μάρκετ ενώ πολλές ιδιωτικές εταιρίες προσφέρουν τρόφιμα και είδη ανάγκης ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.
Είναι αξιοσημείωτο, πως δε δέχονται ούτε δίνουν οι ίδιες χρήματα. Παράλληλα παρακολουθούν, ξεχωριστά, την εξέλιξη και την πορεία κάθε οικογένειας που αντιμετωπίζει πρόβλημα, παρεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη και ελέγχουν τα πάντα, ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων.
Στη συνέχεια, θα γνωρίσουμε την ιστορία ενός ακόμη πολίτη που αξίζει την προσοχή και το θαυμασμό μας για την αυτοθυσία και την κοινωνική προσφορά του. Ο Δημήτρης Σόφος, είναι ένας αρχιτέκτονας 38 ετών που μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός άλλαξε ολόκληρη η ζωή του. Η φωτιά που το 2007 έκαψε μεγάλη έκταση στο Πάνιο Όρος του δήμου Κουβαρά στάθηκε η αφορμή για τον ίδιο να ξεκινήσει αρχικά ως εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα, θέλοντας να προστατεύσει τα 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους της περιοχής. Το 2009 έγινε εθελοντής και στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ το 2011, αποφάσισε να φτιάξει από το μηδέν τη δική του ομάδα πυρόσβεσης. Η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας Κουβαρά, αριθμεί πλέον 40-50 άτομα και έχει συμμετάσχει σε όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε απεγκλωβισμούς, τροχαία ατυχήματα και γενικότερα όπου έχει παραστεί ανάγκη. Επιπλέον, ο Δημήτρης Σόφος έχει διαθέσει από το δικό του εισόδημα, προκειμένου να αγοράσει 2 πυροσβεστικά οχήματα ενώ τα καύσιμα, το σέρβις των οχημάτων ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, καλύπτεται από δικά του έξοδα!
Ο Δημήτρης μιλάει στο Σάκη Ρουβά για τη σημασία που απόκτησε η ζωή του μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ενώ «ξαναζεί» και μοιράζεται μαζί μας τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε όταν το 2011 έσωσε τρία άτομα, κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.
Επίσης, στα επόμενα επεισόδια θα γνωρίσουμε την 60χρονη Μαρία Λουμάκη που ζει στην Καλαμάτα. Όλα ξεκίνησαν το 1990 σε μία επίσκεψή της στην Αθήνα όταν μία φίλη της, την ενημέρωσε για τα παιδικά χωριά SOS και τη σημαντική δουλειά που κάνουν εκεί οι μητέρες. Η κα. Λουμάκη ευαισθητοποιήθηκε τόσο που αμέσως αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Αθήνα, στα παιδικά χωριά SOS της Βάρης, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά της σε παιδιά που την είχαν ανάγκη. Έχοντας μεγαλώσει πια τις δύο κόρες της, αφιερώθηκε στα παιδιά που μεγάλωναν χωρίς γονείς. Τώρα πια, όλα αυτά τα παιδιά τη θεωρούν μητέρα τους.
Στη συνέχεια ο Σάκης Ρουβάς συναντά τον Παναγιώτη Μιχαήλ. «Ονομάζομαι Παναγιώτης, είμαι 45 ετών, επιζών από καρκίνο των όρχεων και μένω δυνατός». Έτσι συστήνεται ο γυμναστής Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο και νόσησε για πρώτη φορά από καρκίνο των όρχεων το 1997, σε ηλικία 30 ετών. Έχοντας περάσει πολλές δοκιμασίες και δύσκολες στιγμές, ο Αντώνης σκέφτηκε τη δημιουργία ενός οργανισμού, που να παρέχει όσα εκείνος θα ήθελε να είχε ως ασθενής. Έτσι το 2007, δημιούργησε την Κοινωφελή μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων Του Καρκίνου, με τον τίτλο «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ» ή “BE STRONG”, με σκοπό την τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο, την πρόληψη, καθώς και την υποστήριξη σε όλους όσοι εμπλέκονται με αυτόν. Μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης που έχει μέχρι στιγμής πάνω από 1.500.000 επισκέπτες και μιας πρότυπης για τα ελληνικά δεδομένα γραμμής υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί, το «BE STRONG” έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Σε ένα από τα επόμενα επεισόδια, ο Σάκης Ρουβάς θα μας συστήσει τη 15χρονη Άννα Μαρία Σακελλάριου. Η νεαρή μαθήτρια από το χωριό Οιχαλία Τρικάλων έγραψε και πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους «Κλειώ» στην οποία αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τον Γολγοθά που βιώνουν τα παιδιά με γονείς μετανάστες! Πολλοί Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην Οιχαλία Τρικάλων 60 παιδιά μένουν με τους παππούδες τους, ενώ 550 οικογένειες έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που μένουν πίσω, βιώνουν με τον πιο δύσκολο τρόπο την απουσία των δικών τους, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά, που βιώνουν την απουσία των ίδιων των γονιών τους. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και αποτυπώνονται με άριστο τρόπο στην ταινία.
Η ταινία, η οποία πήρε πριν από λίγες μέρες το βραβείο καλύτερης ταινίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το υπουργείο Παιδείας, πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειούς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρής διάρκειας, συγκινεί το κοινό, καθώς είναι έντονες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς “ξεδιπλώνει” συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία. Οι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα κατάφεραν, με πενιχρά μέσα, να γυρίσουν την ταινία και τώρα είναι ενθουσιασμένοι με την επιτυχία της. Η 12λεπτη συγκινητική ταινία, με αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους, θα συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε χώρες του εξωτερικού.
Ένας ακόμα «Ήρωας» είναι ο 43χρονος Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος που είναι ένας από τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που βιώνει καθημερινά τον «Γολγοθά» της ανεργίας. Έχασε τη δουλειά του πριν από τρία χρόνια και παρά τις επίμονες προσπάθειες του να βρει ένα μεροκάματο, συναντά διαρκώς κλειστές πόρτες.
Έκανε, ωστόσο, κάτι που ελάχιστοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εκείνον, τόλμησαν ή βρήκαν το κουράγιο να κάνουν: Μετέτρεψε την αγωνία του για την επιβίωση σε δύναμη ζωής. Ίδρυσε την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Πίσω, ωστόσο, από τον άψυχο τίτλο της οργάνωσης που δημιούργησε, βρίσκεται μια σπουδαία κοινωνική προσπάθεια. Αυτό που κάνει ουσιαστικά ο 43χρονος άνεργος είναι να συγκεντρώνει τρόφιμα και στη συνέχεια, παίρνοντας ένα μεγάλο τσουκάλι, γυρίζει καθημερινά σε γειτονιές, μαγειρεύει επί τόπου και προσφέρει μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όλα αυτά χωρίς να έχει χρηματοδότηση από πουθενά και απλά με την εθελοντική προσφορά στη συγκέντρωση τροφίμων από εθελοντές. Σήμερα, πλέον, η Κοινωνική Κουζίνα ταΐζει 3.000 άτομα το μήνα.
Ο επόμενος «Ήρωας» είναι ο παπά- Στρατής, από την Καλλονή της Λέσβου, που πριν από 4 χρόνια δημιούργησε την ΜΚΟ «Αγκαλιά». Σκοπός του 55χρονου ιερέα ήταν να φτιάξει μια ζεστή αγκαλιά κυρίως για τις καραβιές από τους λαθρομετανάστες που σχεδόν καθημερινά άδειαζαν και εξακολουθούν να αδειάζουν οι δουλέμποροι της ελπίδας στους ερημικούς κολπίσκους της Μυτιλήνης. Δεκάδες φορές βρέθηκε μπροστά στο θλιβερό θέαμα ταλαιπωρημένων, μουσκεμένων ή ακόμη και ετοιμοθάνατων λαθρομεταναστών που η ελπίδα τους ναυάγησε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου και που η τύχη τους, τους ξέβρασε κοκαλωμένους σε κάποια απόμερη παραλία του νησιού. Ο παπά- Στρατής δεν έμεινε αμέτοχος μπροστά σε αυτό το μεγάλο και σκληρό, κοινωνικό θέμα. Οργάνωσε την τοπική κοινωνία της Καλλονής και συγκέντρωσε εθελοντές έτοιμους να προσφέρουν βοήθεια, με το απόθεμα της καρδιάς τους, στους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους. Μετά την οικονομική κρίση, ωστόσο, που ξέσπασε στην Ελλάδα, άρχισε να αυξάνεται σταδιακά και ο αριθμός των ντόπιων κατοίκων που χρειάστηκαν άμεση βοήθεια και υποστήριξη. Άνθρωποι που πλέον δεν είχαν φαγητό, τρόφιμα ή χρήματα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο παπά-Στρατής βρήκε και γι αυτούς τη λύση. Ζήτησε και πήρε τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής η οποία στάθηκε κι εκείνη αρωγός στην προσπάθεια του. Σήμερα έχει να επιδείξει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που ο ίδιος αντιμετωπίζει.
Αυτοί λοιπόν είναι οι εννέα «Ήρωες», ενώ όπως σας ανέφερα, τις επόμενες ημέρες η επιτροπή θα αποφασίσει ποιο θα είναι το δέκατο πρόσωπο που θα συμπληρώσει τη δεκάδα του πρώτου κύκλου εκπομπών κι αμέσως μετά θα συναντηθεί με το Σάκη Ρουβά για το γύρισμα. Όλοι οι προαναφερόμενοι πάντως, αξίζει να τιμηθούν για το έργο τους, για την κοινωνική προσφορά τους, γιατί είναι απλοί άνθρωπου που δίνουν προτεραιότητα στο «Εμείς»! Περισσότερα όμως, απόψε, εκτάκτως στις 23:15, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 και τους «Ήρωες ανάμεσά μας»!
Γρηγόρης Μελάς