Η συμφωνία έχει κλείσει και είναι προγραμματισμένο τα γυρίσματα να γίνουν στις αρχές του επόμενου έτους στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας.
Τον ερχόμενο Μάρτιο με Απρίλιο λοιπόν ο Μιχαήλ Άνθης θα βρεθεί στο Αϊδίνι για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία με τίτλο «Ο μικρός προσκυνητής» («The Little Prayer»).
Η ταινία «Ο μικρός προσκυνητής» είναι μία τούρκικη πολεμική περιπέτεια με κοινωνικές προεκτάσεις που διαδραματίζεται στα τέλη του Ά παγκοσμίου πολέμου στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και αναφέρεται στη σχέση ενός πατέρα που αφήνει τον 7χρονο γιο του στο χωριό για να πάει στον πόλεμο. Πριν φύγει του λέει να μάθει απ’ έξω το κοράνι, έτσι ώστε ακόμα κι αν καούν όλα τα κοράνια του κόσμου, να υπάρχει κάποιος που να το ξέρει και να μπορέσει να το γράψει ξανά. Βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας παίζει ο διοικητής των ελληνικών στρατευμάτων της περιοχής, ρόλο που θα ερμηνεύσει ο Μιχαήλ Άνθης. Τη σκηνοθεσία της φιλόδοξης αυτής υπερπαραγωγής θα κάνει η σκηνοθέτις Tuba German και τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται και το υπόλοιπο καστ της ταινίας.
Αξίζει δε να αναφέρω ότι αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Ι. Σιδέρης» και το καινούργιο βιβλίο του Μιχαήλ Άνθη, με τίτλο «Διαμάντια στον υπόνομο»
Στο «αντι-μυθιστόρημά» του, όπως χαρακτηριστικά το αναφέρει ο συγγραφέας του, ήρωας είναι ο ευγενικός Τίμος που για κάποιο ανεξήγητο και μυστήριο λόγο, το έντερό του… παράγει ένα διαμάντι ανεκτίμητης αξίας μία φορά την εβδομάδα. Ο ίδιος το αγνοεί, αλλά, όταν το μυστικό αρχίζει να μαθεύεται, όλοι προσπαθούν να αγοράσουν οικόπεδο δίπλα στο δικό του, να χτίσουν το σπίτι τους και να συνδεθούν με το αποχετευτικό του σύστημα για να κλέψουν το διαμάντι που θα έχει… παράγει ο Τίμος. Μέσα σε λίγους μήνες, ένα αστικό σύμπαν δημιουργείται, με την «καθωσπρέπει» ζωή της άνω πόλης να αντανακλάται σε μία δεύτερη, υπόγεια, κάτω πόλη, στην οποία η απληστία, ο φθόνος, η ματαιοδοξία και οι ακαθαρσίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την επικράτηση.
Ένα αντι-μυθιστόρημα με πολύ νόημα αλλά όχι… αδαμάντινους χαρακτήρες! Τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι στις σελίδες του βιβλίου κι όχι… δίπλα μας!
Γρηγόρης Μελάς