Όσοι είστε παιδιά των 90’s σίγουρα θα νιώσετε μια μικρή νοσταλγία αν δείτε την παρακάτω λίστα, καθώς περιέχει 10 εμβληματικές ταινίες που κυκλοφόρησαν εκείνη την δεκαετία, οι οποίες σημάδεψαν τον παγκόσμιο κινηματογράφο και έμειναν ανεξίτηλες στην μνήμη των περισσοτέρων μας.
Είναι ταινίες με μοναδικό σενάριο, αξέχαστες ερμηνείες και σκηνοθεσία, οι οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, και συνεχίζουν να επηρεάζουν ακόμα και σήμερα την ποπ κουλτούρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τα “Καλά Παιδιά” του Μάρτιν Σκορτσέζε στο “Reservoir Dogs” του Κουέντιν Ταραντίνο και το “Fargo” των αδελφών Κοέν, οι παρακάτω ταινίες είναι αυτές για τις οποίες συνεχίζουμε να διαφωνούμε, να βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον (ξανά και ξανά), και να γράφουμε άρθρα σαν και αυτό.
Τα Καλά Παιδιά (1990): Τα “Καλά Παιδιά” είναι αμερικανική βιογραφική αστυνομική ταινία του 1990, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο Σκορτσέζε, σε συνεργασία με τον Νίκολας Πιλέγκι, το οποίο βασίστηκε σε βιβλίο του τελευταίου, το Wiseguy. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι και Ρέι Λιότα. Η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την καθόδο της μαφίας, στην οποία συμμετείχε ο Χένρι Χιλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Pulp Fiction (1994): Το “Pulp Fiction” είναι αμερικανική αστυνομική νεο-νουάρ ταινία μαύρης κωμωδίας του 1994 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον μοναδικό Κουέντιν Ταραντίνο. Η πλοκή της ταινίας αφορά τις διασταυρούμενες ιστορίες συμμοριτών, ατόμων του υποκόσμου, μικροεγκληματιών και ενός μυστηριώδους χαρτοφύλακα.
Leon The Professional (1994): Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Leon,ενός μοναχικού πληρωμένου δολοφόνου και της 12χρονης γειτόνισσάς του Μαντίλντα, οι οποίοι έρχονται κοντά μετά την δολοφονία της οικογένειας της. Η συμβίωση τους θα προκαλέσει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους,άβολη προς τον μέχρι τότε εσωστρεφή Leon. Εκείνος θα την μυήσει στην εκτελεστική τέχνη,θα την προστατεύσει και θα την βοηθήσει ώστε να πάρει εκδίκηση για την οικογένεια της.
Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ (1994): Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.
Reservoir Dogs (1992): Το “Reservoir Dogs” είναι η πρώτη ταινία του Ταραντίνο και η καλύτερη του μετά το “Pulp Fiction”. Αν και δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, θεωρείται μέχρι σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες cult ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Υπάρχει υπερβολική βία στο “Reservoir dogs”, ωστόσο απαλύνεται από το χιούμορ, και σύμφωνα με τον Κουέντιν Ταραντίνο: “Η βία στο σινεμά δεν αποτελεί πρόβλημα όταν κάνεις πλάκα μ’ αυτή.” Πανέξυπνη σεναριακή δομή, ευφυείς διάλογοι, στυλιζαρισμένη βία, μαύρο χιούμορ, αλλά και ένα κάπως υπερβολικό τέλος, που ανέδειξε το ιδιαίτερο και μοναδικό ταλέντο του Κουέντιν Ταραντίνο.
Η Μέρα της Μαρμότας (1993): Η ιστορία ακολουθεί τον Φιλ Κόνορς, έναν αλαζονικό μετεωρολόγο της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.
Fargo (1996): Το “Fargo” είναι μια αμερικανική μαύρη κωμωδία του 1996, σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία από τους αδερφούς Κοέν. Πρωταγωνιστούν η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στο ρόλο της εγκύου αρχηγού της αστυνομίας της Μινεσότα, η οποία διερευνά μια σειρά ανθρωποκτονιών στην περιοχή, και ο Ουίλλιαμ Χ. Μέϊσι στο ρόλο ενός πωλητή αυτοκινήτων, ο οποίος προσλαμβάνει δύο εγκληματίες για να απαγάγουν την γυναίκα του. Το 2006 η ταινία θεωρήθηκε “πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική” από τη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και καταχωρήθηκε στο Αμερικάνικο εθνικό αρχείο ταινιών, καθιστώντας την μία από τις μόλις έξι ταινίες οι οποίες έχουν επιλεγεί και καταχωρηθεί εντός του πρώτου χρόνου κατά το οποίο προτάθηκαν.
Fight Club (1999): Το “Fight Club” είναι ταινία του 1999 σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Ο Νόρτον παίζει έναν ανώνυμο πρωταγωνιστή, που είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά γραφείου που κάνει. Οργανώνει ένα κλαμπ πάλης (“fight club”) με έναν κατασκευαστή σαπουνιών, τον Τάιλερ Ντέρντεν, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ. Στο κλαμπ τους συμμετέχουν κι άλλοι άντρες που θέλουν να παλέψουν για λόγους αναψυχής. Ο αφηγητής εμπλέκεται σε μια σχέση με τον Ντέρντεν και μία παράξενη γυναίκα, τη Μάρλα Σίνγκερ, την οποία παίζει η Μπόναμ Κάρτερ.
The Matrix (1999): Η πρεμιέρα του “Matrix” των αδελφών Γουατσόφσκι το 1999, έφερε την επανάσταση και ήρθε να ταράξει τα “λιμνάζοντα νερά” του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Μια ταινία-σταθμός για το είδος, που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του φανταστικού και έδειξε τον δρόμο στις μετέπειτα ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο, μπαίνοντας κατευεθείαν στα βιβλία ιστορίας της ποπ κουλτούρας. Καθηλώνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Matrix έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο επιδραστικές και καλύτερες ταινίες φαντασίας.
Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (1998): Η ταινία “Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας” (American History X) αφηγείται την ιστορία των δύο αδελφών από το Βένις στο Λος Άντζελες, που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει τρία χρόνια στη φυλακή για ανθρωποκτονία, αλλάζει πεποιθήσεις και όταν αποφυλακίζεται προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.