Ο Μάρκος είναι ένα από το πρόσωπα που συναντά ο Νίκος Μάνεσης στο οδοιπορικό που κάνει για την εκπομπή του «60΄ Ελλάδα» στα δυσπρόσιτα χωριά του Ορεινού Βάλτου, σημείο συνάντησης στο χάρτη τεσσάρων νομών, της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας. Η κτηνοτροφία είναι η αποκλειστική απασχόληση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που μπορεί η καθημερινότητά τους να είναι δύσκολη, αλλά επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους γιατί τον αγαπούν.
Μιλώντας με τον Νίκο Μάνεση μου είπε πως «σ’ αυτό το οδοιπορικό, το πρόσωπο που με συγκλόνισε ήταν ο Μάρκος, ένας άνθρωπος όλο ζωή με πολύ χιούμορ, ο οποίος σκαρφαλώνει σε 30 μέτρα για να κόψει τους καρπούς των ελάτων για να ταΐσει τα ζώα του. Η απόφαση του Μάρκου να μείνει εκεί είναι θέση ζωής, αφού όπως μου είπε “εδώ την βγάζω με 200 ευρώ τον μήνα. Στην Αθήνα θα ήμουν σε παγκάκι. Μένω στο τόπο μου, μου αρέσει πολύ, μου λείπουν κάποιες ανέσεις, αλλά ό,τι μου λείπει από τον πολιτισμό το αντικαθιστώ και το ξεπερνώ με την καθημερινή επαφή που έχω με τη φύση” και μάλιστα μου τόνισε ότι “έκανα τον κύκλο μου, έζησα δέκα χρόνια στην Αθήνα, δεν μου άρεσε, γύρισα εδώ, λεφτά δεν έχω, αλλά περνώ πολύ καλά και είμαι ισορροπημένος. Θέλω να είμαι κτηνοτρόφος, αυτό θέλω να κάνω, δεν θέλω φασαρίες, δεν θέλω τη βουή της πόλης, δεν θέλω γλέντια, δεν θέλω μπουζούκια, δεν θέλω μπαρ. Θέλω το χωριό μου”, ενώ στην ερώτησή μου αν είναι παντρεμένος μου απάντησε: “ποια θα έρθει να ζήσει εδώ πέρα; Αλλά και από την άλλη εγώ δεν μπορώ καλά – καλά να συντηρήσω τον εαυτό μου, θα συντηρήσω και γυναίκα; Άσε που δεν έρχεται καμία γιατί οι γυναίκες θέλουν και τις ανέσεις τους”»!
Με αφορμή μάλιστα τα όσα του είπε ο Μάρκος, ο Νίκος Μάνεσης μου είπε πως στο οδοιπορικό του στα χωριά του Ορεινού Βάλτου «συνάντησα άνδρες που για να φτιάξουν οικογένεια πήραν “εισαγόμενες νύφες”! Σε αυτά τα χωριά υπάρχουν πολλοί νέοι, αλλά δεν υπάρχουν νέες. Οι κοπέλες με το που θα τελειώσουν το σχολείο φεύγουν, γιατί θέλουν να πάνε στα αστικά κέντρα. Οι νέοι λοιπόν που μένουν πίσω αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα να βρουν κάποια να παντρευτούν. Έχει τύχει λοιπόν οι νέοι να ναυλώσουν πούλμαν και να πάνε σε γειτονικές χώρες για να βρουν νύφη! Έτσι οι περισσότερες νύφες των χωριών του Βάλτου είναι από ξένες χώρες, γίνονται πολύ μεικτοί γάμοι. Βέβαια, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μπορεί να παντρεύονται αλλοδαπές κάνουν όμως υπέροχες οικογένειες. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πολλοί λένε ότι ένας τέτοιος γάμος δεν μπορεί να κρατήσει κι όμως εμείς είδαμε ευτυχισμένα ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά».
Βέβαια τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ περισσότερα, αφού όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «γιατροί δεν υπάρχουν, φαρμακεία δεν υπάρχουν, ο φαρμακοποιός κάνει delivery, σχολεία δεν υπάρχουν, οι μαθητές από τα γύρω χωριά ταξιδεύουν όλη την ημέρα, με ταξί που πληρώνεται από την Νομαρχία, για να πάνε να μάθουν γράμματα.
Η κάμερα όμως, έχει καταγράψει πολλά όμορφα πλάνα. Τα υπέροχα προστατευόμενα άγρια άλογα της σπάνιας φυλή της Πίνδου, την καταπληκτική ζωή των ξυλοκόπων και βεβαίως το εξαιρετικό τοπίο, αφού η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να είχε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, γιατί είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας».
Απόψε τα μεσάνυχτα, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60΄ Ελλάδα» στον ALPHA, μας ταξιδεύει στα χωριά του Ορεινού Βάλτου καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του την υπέροχη φυσική ομορφιά και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έχουν επιλέξει να ζουν εκεί γιατί αγαπούν τον τόπο τους, έστω κι αν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.