Media

Δημοτικός υπάλληλος, κουρδιστής ρολογιού!

Αυτό το ταξίδι έχει οδοιπορικό στη φύση ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της, βόλτες με άλογα ακόμα και μέσα σε ποτάμι, αλλά και βαρκάδα στον Αχέροντα ποταμό, έως τις πύλες του Άδη.

Στη Θεσπρωτία βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Μάνεσης και για τις ανάγκες της εκπομπής του «60’Ελλάδα», μας ξεναγεί σε Ηγουμενίτσα, Πάργα, Σύβοτα, Ζάλογγο, Σούλι και Παραμυθιά, μέσα από εικόνες και ιστορίες της καθημερινότητας.

«Όλη η παραλιακή Θεσπρωτία βάζει τα “γιορτινά” της και ετοιμάζεται για τους τουρίστες», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης, τονίζοντας πως «λόγω της οικονομικής κρίσης, λίγοι είναι οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, οπότε στηρίζονται στον τουρισμό από το εξωτερικό. Δηλαδή, καλοδεχούμενο το συνάλλαγμα! Και για να είμαι πιο ακριβής καλοδεχούμενο το ρούβλι, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι τουριστών είναι Ρώσοι. Επειδή κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα στη Ρωσία, τα καλά καταλύματα και τα καλά δωμάτια και τους μεγάλους λογαριασμούς, τους κάνουν οι Ρώσοι. Περιμένοντας τους Ρώσους, δηλαδή»!

Το ταξίδι όμως, συνεχίστηκε και σε γνωστά από τη μυθολογία μονοπάτια, καθώς, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Επειδή είναι ωραίο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και επειδή είμαστε άνθρωποι με χιούμορ αποφασίσαμε να φτάσουμε μέχρι τις πύλες του Άδη. Πήραμε λοιπόν το βαρκάρη του Αχέροντα, ανεβήκαμε τον ποταμό, είδαμε τους ψαράδες της περιοχής, είδαμε το σημείο όπου μπλοκάρεται ο ποταμός γιατί έχουν πέσει δέντρα, συνεχίσαμε οδικώς στο νεκρομαντείο, όπου είναι οι πύλες του Άδη. (γελώντας) Ευτυχώς δεν υπήρχε ο Κέρβερος και μας άφησε να περάσουμε την πύλη που είναι μια κρύπτη κάτω από τη γη. Είναι μια εξαιρετική εικόνα. Σιγά – σιγά ανηφορίσαμε προς τις πηγές του Αχέροντα, όπου εκεί πηγαίνεις μόνο με άλογα. Εκεί λοιπόν, είδαμε ότι στη μαγική φύση το άλογο κάνει κουμάντο και όχι ο αναβάτης. Έχουν εκτυλιχθεί σκηνές απείρου κάλους όπου τα άλογα πετάνε τους αναβάτες κάτω και κάνουν μπάνιο!»

Εκτός όμως, από τις ομορφιές της φύσης, η εκπομπή κατέγραψε και διάφορα… παράξενα, όπως έναν δημοτικό υπάλληλο που η δουλειά του είναι να κουρδίζει το ρολόι της πλατείας.

«Πήγαμε στην Παραμυθιά, όπου βρήκαμε έναν δημοτικό υπάλληλο με μια τις πιο περίεργες θέσεις εργασίας, είναι κουρδιστής ρολογιού! Η Παραμυθιά έχει ένα καταπληκτικό ρολόι, το οποίο χτυπάει σαν καμπάνα, είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η κατασκευή του χάνεται στα βάθη των αιώνων, αυτός ο δημοτικός υπάλληλος λοιπόν έχει ως δουλειά του να συντηρεί και να κουρδίζει αυτό το ρολόι. Και μάλιστα αυτό πηγαίνει από γενιά σε γενιά και τώρα ετοιμάζεται να παραδώσει στην κόρη του αυτή την ενασχόληση», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης προσθέτοντας πως «Πάνω από την Παραμυθιά, επισκεφτήκαμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Εκεί, εκτρέφουν μια σπανιότατη ράτσα αγελάδας, είναι η αρχαιοελληνική φυλή. Η συγκεκριμένη εκτροφή επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βέβαια αυτές οι επιδοτήσεις, όπως μας κατήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι, δεν φτάνουν στα χέρια τους. Επίσης εκεί, υπάρχει πρόβλημα με τη φύλαξη των συνόρων λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχουν συνοριοφύλακες ενώ έχουν εγκαταλειφθεί και τα φυλάκια του στρατού με αποτέλεσμα από τη γειτονική Αλβανία να μπαίνει όποιος θέλει, να κλέβει και να φεύγει ανενόχλητος, όπως μας κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι».

Απόψε, στις 24:00, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA, μας ξεναγεί στις ομορφιές της Θεσπρωτίας, καταγράφοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

ΦΩΤΟ: paramythia-online.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Μάνεση για την περιπέτεια του στα γυρίσματα στη Σαμοθράκη

Νίκος Μάνεσης: «Φάγαμε πάρα πολλή λάσπη…»!

Ο Νίκος Μάνεσης… πέφτει από καταρράκτη!

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα