Site icon NewsIT
10:06 | 03.12.14

Δραματική έκκληση: «Δώστε μας τη ζωή μας πίσω, δεν θέλουμε τίποτε άλλο…»

Δραματική έκκληση: «Δώστε μας τη ζωή μας πίσω, δεν θέλουμε τίποτε άλλο…»
Newsit Newsroom

Έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή. Τελικά όμως, βρίσκονται εγκλωβισμένοι δίπλα από τα σύνορα και όταν καταφέρουν να περνούν στα Σκόπια δέχονται, όπως υποστηρίζουν, επιθέσεις από τους σκοπιανούς αστυνομικούς που τους παίρνουν τα χρήματα και τους ξυλοκοπούν, για να τους στείλουν ξανά πίσω στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει καμία διεθνής παρέμβαση, καμία βοήθεια…!

Η εκπομπή «60’ Ελλάδα» ταξίδεψε έως τα χωριά του Κιλκίς και εκεί, μία «ανάσα» από τα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια η κάμερα κατέγραψε όσα συμβαίνουν και συγκλονιστικές μαρτυρίες. Οι παράνομοι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ζουν κάτω από απίστευτα κακές συνθήκες, πίνοντας νερό από τα βρώμικα νερά του Αξιού και τρώγοντας ό,τι βρίσκουν.

«Κάθε μήνα, χιλιάδες παράνομοι μετανάστες μαζεύονται στην Ειδομένη. Η Ειδομένη είναι μια κωμόπολη, η οποία είναι ακριβώς πάνω στα σύνορα με τα Σκόπια, είναι ακριβώς πάνω στον Αξιό», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης, τονίζοντας πως «Εκεί συμβαίνει το εξής: παράνομοι μετανάστες, από όλη την Ελλάδα, κατευθύνονται στην Ειδομένη για να περάσουν στα Σκόπια και από τα Σκόπια στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ο σιδηροδρομικός σταθμός της κωμόπολης τελεί υπό “κατάληψη” από παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλοι μαζί, γέροι, νέοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αυτοί προσπαθούν και τελικά καταφέρνουν να περάσουν στα Σκόπια, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες που οι ίδιοι μας έκαναν, συλλαμβάνονται από Σκοπιανούς αστυνομικούς, οι οποίοι τους παίρνουν τα χρήματά τους, τα κινητά τους, ακόμα και τα παπούτσια τους, τους σαπίζουν στο ξύλο και μετά τους ξαναστέλνουν στην Ελλάδα. Εμείς είδαμε πολλούς τραυματισμένους ανθρώπους, οι οποίοι μας κατήγγειλαν αυτό ακριβώς. Οι περισσότεροι που μαζεύονται στην Ειδομένη είναι Σύριοι που έχουν φύγει από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Είδαμε επιστήμονες, μορφωμένους ανθρώπους, υψηλόβαθμα στελέχη του συριακού στρατού, δηλαδή, μια διαφορετική γενιά μεταναστών, οι οποίοι είναι πρόσφυγες λόγω του πολέμου στη Συρία. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, μας κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν ανηλεώς από Σκοπιανούς, μας έδειξαν τα τραύματά τους, είδαμε σπασμένα χέρια, χτυπημένα κεφάλια, χτυπημένα πόδια. Αλλά το ίδιο μας είπαν και Έλληνες αστυνομικοί και σιδηροδρομικοί. Μας είπαν δηλαδή ότι οι μετανάστες περνούν στα Σκόπια, τους πιάνουν, τους κλέβουν, τους σαπίζουν στο ξύλο και τους ξαναπετάνε, στην κυριολεξία, στην Ελλάδα».

Η εκπομπή του ALPHA καταγράφει την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων που «ξεριζώθηκαν» από τις χώρες τους αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Αντίθετα όμως, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης στο οδοιπορικό για την εκπομπή του «50 μέτρα από τον Αξιό είδαμε έναν καταυλισμό μεταναστών, ο οποίος ήταν φτιαγμένος από καλάμια του ποταμού. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τις συνθήκες διαβίωσης εκεί. Οι μετανάστες πίνουν νερό από τον Αξιό, ο οποίος είναι μολυσμένος, τρώνε ό,τι βρούνε, μιλάμε για πανάθλιες συνθήκες. Το τραγικότερο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν κάποιοι από αυτούς τους μετανάστες, οι οποίοι χρόνια παιδεύονται για να περάσουν στην Ευρώπη. Δηλαδή, ποια είναι η ιστορία; Κάποιοι ξεκίνησαν από τη Μανωλάδα, φτάσανε με οποιοδήποτε μέσο στην Ειδομένη, πέρασαν στα Σκόπια, τους πιάσανε οι Σκοπιανοί, τους γύρισαν στην Ελλάδα, τους έστειλαν στη Θεσσαλονίκη, ακολουθούνται τα νόμιμα, από εκεί παίρνουν μια μικρή άδεια παραμονής και τους αφήνουν ελεύθερους κι από εκεί ξεκινούν πάλι την ίδια προσπάθεια. Μιλάμε για ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Δηλαδή, Ειδομένη, Σκόπια, Θεσσαλονίκη και μετά ξανά Ειδομένη, Σκόπια, Θεσσαλονίκη. Και αυτό γίνεται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα όσα κατέγραψε η κάμερα του ALPHA όπως τονίζει ο δημοσιογράφος «είναι εικόνες – σοκ! Και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια λύση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοίταξε, η λογική λέει ότι δεν μπορεί οι μετανάστες να χτυπιούνται να και σπάνε τα χέρια μόνοι τους. Κάποιοι τους βασανίζουν, οι καταγγελίες που γίνονται είναι επώνυμες, χρειάζεται λοιπόν η παρέμβαση διεθνών οργανισμών. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για οικογενειάρχες από τη Συρία, οι οποίοι πούλησαν την περιουσία τους για να φύγουν σε συγγενείς τους στην Ευρώπη και να σωθούν από τον πόλεμο. Ξέρεις τις μας είπαν; “Δώστε μας τη ζωή μας πίσω! Σταματήστε τον πόλεμο και δώστε μας τη ζωή μας πίσω, δεν θέλουμε τίποτε άλλο”. Απίστευτες ιστορίες. Οι κάτοικοι της περιοχής τους συμπαραστέκονται τουλάχιστον στα λόγια, γιατί δεν μπορώ να ξέρω τις πράξεις τους. Οφείλω να πω ότι δεν άκουσα κανέναν κάτοικο της περιοχής να διαμαρτύρεται για τους παράνομους μετανάστες. Μόνο λόγια συμπόνιας άκουσα. Από την άλλη, αυτό που καταγγέλλεται βέβαια, είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι μια υγειονομική “βόμβα”. Φαντάσου ότι ζουν όλοι μαζί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης. Πού κάνουν την ανάγκη τους, πού κοιμούνται, τι τρώνε; Δηλαδή, υπάρχει συμπόνια για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά καταλαβαίνεις ότι εκεί διαδραματίζεται μια παράνοια. Τραυματισμένοι άνθρωποι, φασκιωμένα πόδια και χέρια, χτυπημένα κεφάλια».

Απόψε, τα μεσάνυχτα, ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει μέσα από την εκπομπή του «60΄Ελλάδα» στα χωριά του Κιλκίς, καταγράφοντας τον αγώνα «ξεριζωμένων» ανθρώπων που αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Η εκπομπή του ALPHA όμως, καταγράφει και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί πτυχιούχοι, που αποφάσισαν να παρατήσουν τις «μεγάλες καριέρες» στην Αθήνα και να ζήσουν εκεί, «μαγεμένοι» από τη φυσική ομορφιά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version