Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης

Ελένη Κυπραίου, η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης

Η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης ήταν η Ελένη Κυπραίου, η οποία ανήγγειλε το ξεκίνημα του νέου μέσου επικοινωνίας και καλωσόρισε τους τηλεθεατές, όσους δηλαδή είχαν τηλεόραση την εποχή εκείνη. Η ελληνική τηλεόραση είναι γεγονός!

Επί 1,5 ώρα η θρυλική παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Κυπραίου παρουσίασε σύντομες ειδήσεις, σχόλια και ντοκιμαντέρ. Ήταν μια ιστορική ημέρα που θα άλλαζε την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η Ελένη Κυπραίου είναι η γυναίκα που παρουσίασε τη πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση, που τότε ονομαζόταν ΕΙΡ, αλλά και που άνοιξε τις πόρτες για να μπουν οι γυναίκες στη μικρή οθόνη.

Η τηλεπαρουσιάστρια βγαίνει για πρώτη φορά στο «γυαλί» και εκφωνεί το πρόγραμμα των εκπομπών, ενώ παρεμβάλλονται εικόνες από αναμεταδότες του τηλεοπτικού σήματος.

Επίσης, παρουσιάζονται πλάνα με μέλη οικογένειας που παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα από το σπίτι τους, καθώς και με πολίτες που δεν διέθεταν τηλεοπτική συσκευή και παρακολουθούν με περιέργεια το νέο Μέσο, συγκεντρωμένοι έξω από προθήκες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.

Απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου του 1966 και ώρα 18:30. “Καλησπέρα σας, από σήμερα …” λέει η Ελένη Κυπραίου και εγκαινιάζει την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του τότε ΕΙΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ.

Στις 11 Απριλίου 1966 άρχισε να μεταδίδεται από την τηλεόραση του ΕΙΡ το πρώτο δελτίο ειδήσεων με τον Φρέντυ Γερμανό.

Η πρώτη εξωτερική σύνδεση, απευθείας, πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1968 με τον Άλκη Στέα.

Τον Μάρτιο του 2019, η Ελένη Κυπραίου είχε μιλήσει στο «Βινύλιο» για εκείνη την πρώτη μέρα.

Όπως εξήγησε, επειδή δεν υπάρχει υλικό από την πρώτη εκπομπή, έγινε αναπαράσταση μερικά χρόνια μετά.

«Έπρεπε κάτι να μείνει σαν αρχειακό υλικό. Νομίζω γι’ αυτό το κάναμε… Θυμάμαι το φόρεμα που φορούσα… το φόρεσα πολλά χρόνια μετά. (…) Είχα μεγάλο τρακ στην πρώτη εκπομπή γιατί ήμουν και έγκυος. Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσω στα φώτα και τις κάμερες και εγώ και το μωρό που περίμενα. Αλλά όλα πήγαν πολύ καλά, πολύ ομαλά» είπε η Ελένη Κυπραίου.

Για εκείνη την πρώτη καλησπέρα στην ελληνική τηλεόραση, η Ελένη Κυπραίου θυμάται χρόνια αργότερα: «Κάναμε προετοιμασία δυο χρόνια στη σοφίτα της Ρηγίλλης με κλειστές κουρτίνες. Ο κόσμος μας δέχτηκε, ο λίγος κόσμος που είχε τηλεόραση».

Η ίδια δεν είχε τηλεόραση, απέκτησε αργότερα από μία διαφήμιση.

Όσο για τα «ατού» του καλού παρουσιαστή η Ελένη Κυπραίου τονίζει: «Ο παρουσιαστής πρέπει να βγάζει αγάπη. Όταν ξεκινήσαμε την τηλεόραση λέγαμε ότι το πρόσωπο που εμφανίζεται στην μικρή οθόνη είναι κάποιος που μας επισκέπτεται το σπίτι μας. Στο σπίτι μας δεν δεχόμαστε όποιον και όποιον».

Η έλλειψη ζεστασιάς είναι κάτι που όπως έχει πει στις συνεντεύξεις της λείπει από τα πρόσωπα της τηλεόρασης.

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας χρόνος επίσημης τηλεόρασης και ήρθε η χούντα. Το 1972 οι συνταγματάρχες την έδιωξαν. Επέστρεψε για λίγο το 1978 για να τη διώξουν ξανά στα πρώτα χρόνια κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 1982.

Η Ελένη Κυπραίου έκλεισε μετέπειτα για πολλά χρόνια την ελληνική τηλεόραση γιατί την ενοχλούσε αισθητικά η εκφορά του λόγου, η έλλειψη αγωγής και το κομφούζιο να μιλάνε όλοι μαζί και ο ένας πάνω στον άλλο, όπως έχει παραδεχτεί. Προτιμούσε να παρακολουθεί ειδήσεις στα αγγλικά και γαλλικά κανάλια, στο Euronews αλλά και στο διαδίκτυο.

Το 2006 αποφάσισε να τα αφήσει όλα και να αφοσιωθεί σε κάτι που λατρεύει. Τη γη της στο αγαπημένο της νησί την Αίγινα όπου και έγινε φυστικοπαραγωγός κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα.

Η άλλοτε παρουσιάστρια, η οποία μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στην ελληνική τηλεόραση, αποτραβήχτηκε από το θέατρο και την τηλεόραση καθώς η ζωή της κοντά στη φύση της χάρισε την εντιμότητα και την ειλικρίνεια που αναζητούσε.

Ελένη Κυπραίου, πρώτη παρουσιάστρια ειδήσεων το 1966 

Η Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και παρουσιάστρια Ελένη Κυπραίου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1937.

Δάσκαλός της στη μουσική – πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Αργότερα συνέχισε τις μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία.

Σπούδασε στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης καθώς και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης του Παρισιού.

Σε νεαρή ηλικία εμφανίστηκε ως ζωγράφος με πρώτη έκθεσή της στην Αθήνα το 1954.

Εργάσθηκε κάνοντας μεταφράσεις στο Παρίσι (1955-1957) και σε μεταφράσεις έργων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συνέχισε στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στη τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966). Υπήρξε επίσης συνεργάτης της τότε ΥΕΝΕΔ.

Έχει γράψει πέντε τόμους της τηλεοπτικής εκπομπής «Τέχνη και Λόγος» καθώς και τα δοκίμια «Αντίδραση και παράκληση» και είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Με το Εθνικό Θέατρο περιόδευσε σε πολλές χώρες και εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στο Παρίσι το 1964 όπου και έλαβε στον εκεί διεθνή διαγωνισμό το Α’ Βραβείο ραδιοφωνικής εκπομπής.

Media Τελευταίες ειδήσεις