Media

Ενοίκιο 9.500 ευρώ στην Ελλάδα της κρίσης

Απίστευτο κι όμως… ακριβό. Βέβαια όπως φαίνεται τα χρήματα βγαίνουν, αλλά και πάλι δεν παύει να είναι ένα πολύ υψηλό ποσό για ενοίκιο και μάλιστα μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό.

 Ο λόγος για τα μαγαζιά στην πλατεία του Μετσόβου που επισκέφθηκε για τις ανάγκες της εκπομπής του «60΄ Ελλάδα» ο Νίκος Μάνεσης που όπως μου είπε «είδαμε τιμές στα καταστήματα, που είναι πέριξ της πλατείας του Μετσόβου, οι οποίες ήταν τρελές. Στην κυριολεξία τρελές. Τα καταστήματα ανήκουν στην εκκλησία και στον Δήμο. Γίνονται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί και έχουν φτάσει τα ενοίκια μέχρι τις 9.500 ευρώ. Βρήκαμε, δηλαδή, μια καφετέρια με ενοίκιο 9.500 ευρώ!

Το ζήτημα είναι πόσα χρήματα βγάζει ο ενοικιαστής για να είναι σε θέση να πληρώνει αυτό το ενοίκιο. Τα ενοίκια, λοιπόν, είναι από 3.000 έως 9.500 ευρώ. Πρέπει να είναι λογικά, αν όχι η ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας, μία από τις ακριβότερες. Σε επίπεδο ενοικίων, πρέπει να είναι ο ακριβότερος χειμερινός προορισμός, παίρνουν το Χρυσό μετάλλιο ακρίβειας. Αυτό ήταν κάτι αξιοπερίεργο, εν μέσω κρίσης να δίνεις 9.500 ευρώ για ενοίκιο! Προφανώς, έχουν πολλή δουλειά με τους τουρίστες, βγάζουν χρήματα και τα δίνουν.

Είδαμε εκατοντάδες πούλμαν με εκδρομείς, από σχολικές εκδρομές μέχρι ΚΑΠΗ. Από μονοήμερες εκδρομές μέχρι εκδρομές τετραήμερες. Να το πω χαριτολογώντας: βαρεθήκαμε να βλέπουμε τουρίστες, τουρίστες, τουρίστες!». Ωστόσο όπως μου τόνισε «αυτό είναι το τουριστικό κομμάτι, γιατί από την άλλη υπάρχει η καθημερινότητα. Το Μέτσοβο, ουσιαστικά, έχει καπελώσει όλες τις άλλες περιοχές. Το Μέτσοβο βγάζει λεφτά, οι γύρω όμως περιοχές έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Στην περιοχή Μηλιά, όπου τα εκχιονιστικά διαρκώς ανοίγουν τους δρόμους, οι κάτοικοι έχουν βρει διέξοδο με το να έχουν σε κάθε σπίτι ένα εργαστήρι ξυλογλυπτικής, η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με την ξυλογλυπτική και αυτά που φτιάχνουν τα προωθούν στην αγορά του Μετσόβου. Στα άλλα χωριά, οι κάτοικοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι, δεν έχουν καθόλου τουρισμό, διαμαρτύρονται, θέλουν και αυτοί χιονοδρομικά κέντρα, θέλουν κι αυτοί τουρίστες, θέλουν κι αυτοί εύκολο χρήμα. Είναι το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας, θέλουμε γρήγορο και εύκολο χρήμα».
Ωστόσο, στο οδοιπορικό του για τις ανάγκες της εκπομπής του συνάντησε και κάποιους που αρνήθηκαν πολλά χρήματα αποφασίζοντας να μείνουν πιστοί σε αυτό που κάνουν. Ο λόγος για τους ράφτες που υπάρχουν στο Μέτσοβο φτιάχνοντας τα παραδοσιακά ρούχα της περιοχής και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «κάποιος από αυτούς έκανε ένα βήμα παραπάνω. Κατάφερε να φτάσει μέχρι το Παρίσι και να έχει μια συνεργασία με τους γάλλους μόδιστρους. Για αυτόν έγραψε ακόμα και η “Vogue”. Οι γάλλοι μόδιστροι ενθουσιάστηκαν από τα παραδοσιακά ελληνικά ρούχα αλλά τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε γιατί αυτά τα ρούχα οι ράφτες του Μετσόβου τα φτιάχνουν με το χέρι και μπορούν να φτιάξουν 50-60 κομμάτια τον χρόνο, ενώ οι Γάλλοι ήθελαν μαζική παραγωγή. Καταλαβαίνεις ότι 60 κομμάτια δεν γεμίζουν ούτε μια μπουτίκ. Οι Γάλλοι ήθελαν πάνω από 1.000 κομμάτια, αλλά οι ράφτες του Μετσόβου δεν ήθελαν να βιομηχανοποιήσουν τη δουλειά τους, θεωρώντας ότι πρέπει να τηρηθεί η παράδοση και να ράβονται αυτά τα ρούχα στο χέρι, άρα η συμφωνία δεν μπορούσε να προχωρήσει».
Η κάμερα της εκπομπής του ALPHA ακολούθησε τους τουρίστες στα χιονοδρομικά κέντρα καταγράφοντας τη χαρά και τα παιχνίδια με το χιόνι από τον υψηλό τουρισμό. Βέβαια όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Αυτά στο Μέτσοβο γιατί στα γύρω χωριά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι ο τουρισμός και τα χρήματα που αφήνει στο Μέτσοβο, η άλλη είναι οι κτηνοτρόφοι των γύρω χωριών που τροφοδοτούν το “Ίδρυμα Αβέρωφ” με το γάλα που χρειάζεται για να φτιάξει το περίφημο τυρί “Μετσοβόνε”. Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος κατεβαίνουν από τα μαντριά με τα μουλάρια, γιατί δεν φτάνει αυτοκίνητο στα μαντριά τους και συναντούν τα φορτηγά για να δώσουν το γάλα. Αυτές είναι πραγματικά εικόνες από τον περασμένο αιώνα».

Στο 15ο οδοιπορικό της εκπομπής του ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε και το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο πριν από σχεδόν ένα μήνα κατέρρευσε και για το οποίο μου είπε πως «Το ιστορικό αυτό γεφύρι είναι στα Τζουμέρκα. Το είχαμε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο, είχαμε μιλήσει με τους κατοίκους που μας είχαν πει ότι είναι το καμάρι της περιοχής. Τώρα το παρέσυρε το ρέμα και έχει διαλυθεί. Είναι στον ποταμό Άραχθο, που ήταν κάποτε τα φυσικά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους. Το γεφύρι είναι ιστορικό όχι μόνο γιατί ένωνε την Ελλάδα με την Τουρκία αλλά και για την περίφημη ιστορική συμφιλίωση του ΕΑΜ Ελλάς και του ΕΔΕΣ, εκεί συναντήθηκαν Βελουχιώτης και Ζέρβας για να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, τους Γερμανούς».
Απόψε τα μεσάνυχτα ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA ξεναγεί τους τηλεθεατές σ’ έναν από τους πιο όμορφους και παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, στο Μέτσοβο, καταγράφοντας με την κάμερα τις φυσικές ομορφιές αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα