Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις τηλεοπτικές άδειες

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις τηλεοπτικές άδειες

Τη γνώμη των πολιτών αποτύπωσε σε έρευνα που διεξήγαγε η Metron Analysis για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με σκοπό να διερευνήσει τη στάση του κοινού για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η έρευνα γνώμης έγινε πανελλαδικά σε 1.004 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και η επιλογή τους έγινε τυχαία από αρχείο τηλεφωνικών αριθμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η γνώμη των περισσοτέρων είναι θετική για την πορεία των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ η έρευνα αφορούσε και τη στάση της κοινής γνώμης για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως φαίνεται λοιπόν από τα ευρήματα, η σχετική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι προβληματικό και ότι υπάρχουν θέματα ως προς την αδειοδότηση και τις οικονομικές υποχρεώσεις των καναλιών. Ωστόσο η πλειοψηφία αυτή είναι περιορισμένη (49% έναντι 43% που διαφωνούν), σχετική και όχι απόλυτη, γιατί υπάρχει διαφωνία με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις και επιπλέον διαφωνία με την απενεργοποίηση του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία.

Μάλιστα, στην ερώτηση αν πιστεύουν αν τα κανάλια πληρώνουν ή όχι τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους στο κράτος, δύο στους τρεις ερωτώμενους (66%) πιστεύουν ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν τους φόρους τους στο κράτος.
Ωστόσο στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι είναι πολλοί ή λίγοι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) δεν δέχεται ότι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στους ερωτώμενους επισημάνθηκε ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας γενικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης θα πρέπει να περιοριστούν σε τέσσερις. Στο ερώτημα λοιπόν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας από οκτώ σε τέσσερις το 76% των ερωτωμένων δήλωσε ότι διαφωνεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκε και το αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες και σχεδόν ένας στους δύο (49%) συμφωνεί με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Η πλειοψηφία αυτή είναι συσχετισμένη με την ατομική πολιτική τοποθέτηση αλλά και με τις γενικότερες απόψεις για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς και το θέμα της μείωσης του αριθμού των αδειών.

Η πλειοψηφία όμως (76%) πιστεύει ότι υπεύθυνος για τη νομοθεσία σχετικά με την τηλεοπτική αγορά θα έπρεπε να είναι μία ανεξάρτητη αρχή όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η κυβέρνηση.

Ερωτώμενοι για το αν πιστεύουν ότι εφόσον μειωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα περιοριστεί ή θα αυξηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής, το 62% πιστεύει ότι θα αυξηθεί.

Τέλος, σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει μητρώο και νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες που λειτουργούν στο internet το 48% δήλωσε ότι διαφωνεί.

Πηγές πάντως της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται πως ταυτίζονται με την άποψη της κοινής γνώμης ως προς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μπει μια τάξη στο τοπίο, καθώς όπως επισημαίνουν η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θέλει να ρυθμιστεί η αγορά.
Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι να βάλουν στ αλήθεια τάξη, σχολιάζοντας μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας μάλιστα το ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο ενώ η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παππά έχει δηλώσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, ο κόσμος νομίζει το αντίθετο.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε