Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

ΕΡΤ: 11 χρόνια από την ημέρα που έπεσε «μαύρο» και 9 από την επαναλειτουργία της

ΕΡΤ: 11 χρόνια από την ημέρα που έπεσε «μαύρο» και 9 από την επαναλειτουργία της
EUROKINISSI

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πέφτει «μαύρο» στην ΕΡΤ, ακολουθεί σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Σοκ και αμηχανία στην Ελλάδα. Παγωμάρα στην Ευρώπη.

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το κλείσιμο της ΕΡΤ που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος οργαανισμός (ΝΕΡΙΤ) και οι προσλήψεις θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Και από πολιτικούς και από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από απλό κόσμο.

Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή του σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα με την επέμβαση των ΜΑΤ σε κάποιους πομπούς.

Το αναλογικό σήμα διεκόπη στις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22.

Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων τηλεοπτικών καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.

Οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ διαγράφηκαν από τα μητρώα και μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να αναμεταδίδουν εκπομπές από το ΕΡΤ Live, χρησιμοποιώντας ως βήμα διαφορετικούς δικτυακούς ιστοτόπους, αποφασισμένοι να κρατήσουν ζωντανή την δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πάνω από 2.500 εργαζόμενους της.

Την αμέσως επόμενη μέρα, τα συνδικάτα προκήρυξαν απεργία.

Η ΔΗΜΑΡ, που ήταν ένας από τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους, μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επέκρινε επίσης την απόφαση (όπως και το ΠΑΣΟΚ) και αποχώρησε από την συγκυβέρνηση.

Το κύμα συμπαράσταση απλώθηκε και στο εξωτερικό. Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. 

Τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα κάλυπταν τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων κι εφημερίδες του εξωτερικού κυκλοφορούσαν με μαύρα εξώφυλλα. 

Η EBU έσπευσε να επικρίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδίδοντας μια ανακοίνωση όπου εξέφραζε «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση.

Στις 12 Ιουνίου 2013 το βελγικό κανάλι Télé Bruxelles (νυν BX1) μετέδιδε το λογότυπο της ΕΡΤ και από κάτω τη λέξη Solidarité που σημαίνει αλληλεγγύη. 

«Η Ελλάδα γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση» έγραφε η ισπανική εφημερίδα El Pais στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο.

Το πρακτορείο Reuters τόνιζε πως πρόκειται για ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της.

«Η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στη δημόσια τηλεόραση» έγραφε η ιταλική Repubblica.

«Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης» σημείωνε το Euronews μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Ελλάδα.

«Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» ανέφερε το γερμανικό Spiegel, λέγοντας ότι το τελευταίο σήμα μεταδίδεται τα μεσάνυχτα και η ΕΡΤ θα αναβιώσει με λιγότερους εργαζομένους και προγράμματα.

Τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

Παρά την ανακοίνωση του κλεισίματος του φορέα, η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν εγκατέλειπε το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτίριο στη Λεωφόρο Μεσογείων. 

Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, η οποία συνέχισε τηλεοπτικές εκπομπές από τις συχνότητες της ΕΤ3 και ραδιοφωνικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ.

«Ψυχή βαθιά» – 7 Νοεμβρίου 2013 σίγησε η ΕΡΑ

Τα τελευταία λεπτά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα σημαδεύονταν από τη φωνή του Νίκου Τσιμπίδα λίγο πριν κλείσει την εκπομπή του. 

«Κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές… Η φωνή της ελληνικής Ραδιοφωνίας σιγεί! Καλή συνέχεια… θα τα πούμε… θα ξαναβρεθούμε… Τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν. Ψυχή Βαθιά!». 

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ δύο χρόνια μετά 

Τον Ιανουάριο του 2015, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε να επαναπροσλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό των απολυμένων στην δημόσια τηλεόραση και την επαναφορά του ονόματος «ΕΡΤ».

Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Η ΕΡΤ επανήλθε συμβολικά σε πλήρη λειτουργία στις 11 Ιουνίου του 2015, στην επέτειο δυο ετών από το κλείσιμό της.

Με τον εθνικό ύμνο και με φόντο τη γαλανόλευκη ξεκίνησε  – δύο χρόνια μετά το μαύρο – και πάλι το πρόγραμμά της η ΕΡΤ για να ακολουθήσουν πλάνα από όλα τα δημόσια κανάλια πριν την 11η Ιουνίου του 2013.

Την αυλαία του νέου προγράμματος της ΕΡΤ άνοιξαν οι Νίκος Αγγελίδης και Βασιλική Χαϊνά, ενώ πρώτη καλεσμένη στην ΕΡΤ ήταν η τότε Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Έτσι η ΕΡΤ επανήλθε μαζί με τα κανάλια: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3 (102 FM, 95.8 FM) και τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της. 

Το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η οποία δε σταμάτησε να εκπέμπει από την ημέρα του κλεισίματος του φορέα, επανήλθε στις πανελλαδικές συχνότητες της ΕΡΤ και αυτή με νέο πρόγραμμα, στις 29 Ιουνίου 2015.

Στις 12 Οκτωβρίου 2017, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα Φιλία, Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα και τα ξενόγλωσσα προγράμματα της Φωνής της Ελλάδας δεν επαναλειτούργησαν ποτέ.

Στις 5 Μαρτίου 2018 επανεγκαινιάστηκε και επαναλειτούργησε, πλήρως, το κτίριο της ΕΡΤ στην γωνία των οδών Μουρούζη και Ρηγίλλης.

Media Τελευταίες ειδήσεις