Site icon NewsIT

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η ΝΔ προσχώρησε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ»

13.05.2014 | 15:46
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η ΝΔ προσχώρησε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ»

Οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Κουτσούμπας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές μιλούν στην εκπομπή «360ο» της Σοφίας Παπαϊωάννου. Οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ ανοίγουν τα χαρτιά τους στην εκπομπή του ALPHA που θα προβληθεί απόψε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στους κερδοσκόπους, λέει πως:
«Οι κερδοσκόποι βεβαίως βγάζουν χρήματα από όλες τις χώρες. Διότι όλες οι χώρες του κόσμου, αρχής γενομένης από την Αμερική, είναι αιχμάλωτες των αγορών. Αφ’ ης στιγμής τα κράτη δανείζονται από τις αγορές, είναι αιχμάλωτα των αγορών και μειώνεται η εθνική τους κυριαρχία. Αυτό ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχύει για τη Ρωσική Ομοσπονδία, ισχύει για την Ελλάδα, αλλά ισχύει και για την Ιταλία, για την Γερμανία, για όλους».

Για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά:
«Δεν λέω: “γιατί πήραμε 12,5% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012”. Αθροιστικά όμως, αυτό είναι το εντυπωσιακό, αθροιστικά ο λαός ψήφισε τη δική μας πολιτική. Γιατί ψήφισε και τη Νέα Δημοκρατία, θα μου επιτρέψετε να πω και τη ΔΗΜΑΡ το 2012, για να εφαρμόσουν τη δική μας πολιτική. Και η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τον Ιούνιο του 2012, σχηματίσθηκε για εφαρμοστεί η δική μας πολιτική. Και αυτό το 42,5 % που εκφράζουμε εκλογικά τώρα τα δύο κόμματα που είμαστε στη κυβέρνηση είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. (…) Η ΝΔ προσχώρησε στη δική μας πολιτική, να είμαστε ιστορικά δίκαιοι. Η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή και ήρθε μετά και συνέπραξε.

Για την έξοδο στις αγορές, τα δάνεια από το ΔΝΤ και την κατάργηση της τρόικας:
«Το δικό μας χρέος δεν είναι στις αγορές. Κατά 80% το χρωστάμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στις χώρες της ευρωζώνης. Άρα όχι σε κερδοσκόπους, σε πολιτικούς εταίρους. Και μόνο 25 δις χρωστάμε στο ΔΝΤ. Δηλαδή πρακτικά, μπορούμε να πάμε στην αγορά και με συγκρίσιμα επιτόκια να πάρουμε σταδιακά 25 δις , να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ και να πάψει να υπάρχει τρόικα. Γιατί ξέρετε, τρόικα υπάρχει επειδή μετέχει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Οι άλλοι θεσμοί είναι ευρωπαϊκοί, οι άλλοι θεσμοί υπάρχουν ούτως ή άλλως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης:
«(Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης) μόνο ως Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Η χώρα μας είναι αυτάρκης τώρα επειδή φθάσαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την έννοια ότι δεν προσθέτει χρέος στο χρέος, μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να δανείζεται. Αλλά όταν είσαι στις διεθνείς αγορές, όταν κάνεις διεθνείς συναλλαγές, όταν είσαι στο παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή ένωση, δε μπορείς να είσαι σε μια κλειστή οικονομία».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων:
«Δεν χρειάζονται μέτρα πρόσθετα. Δεν έχουν ληφθεί ούτε τώρα, ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Ότι πρέπει να παρακολουθούμε τους λογαριασμούς μας, να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα καταρχάς και δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% όπως λέει το σύμφωνο σταθερότητας, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το λέει αυτό, αυτό βεβαίως θα το κάνουμε. Ήδη όμως τώρα το δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι 2,1%. Είμαστε αισθητά κάτω από το όριο του 3. Βεβαίως πρέπει να παρακολουθούμε να μην εκτροχιαστούμε. Αυτό ήταν το λάθος της προηγούμενης εποχής. Το ιστορικό λάθος της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Σοφία Παπαϊωάννου για το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, λέει:
«Δεν συμμερίζομαι το γνωστό ιστόρημα της επιτυχίας, το success story. Με το δεδομένο ότι κανείς δε μπορεί να μιλάει για επιτυχία όταν έχει 30% των πολιτών να βρίσκονται στην ανεργία και μάλιστα να έχει το 60% νέες γυναίκες και νέους άντρες σε αυτή την ανεργία. Το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές, βγήκαμε για δανεισμό. Και βεβαίως υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό και υπάρχει και το πλεόνασμα. Όμως το πλεόνασμα έχει διαμορφωθεί ως στοιχείο αθροίσματος από χρήματα που δεν έδωσε το ελληνικό δημόσιο για να εξοφλήσει χρέη του προς νομικά και φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή χρήματα που χρωστάει στους έλληνες. Δεν αναπτύχθηκε το πρόγραμμα των δημοσιών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα λεφτά και θα έλεγα είναι μια λαθεμένη πολιτική να μην έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, γιατί θα μπορούσε πράγματι να απορροφήσει ένα κομμάτι της ανεργίας. Και βεβαίως από την υπερφορολόγηση».

Για το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά:
«Είναι ένα δίλημμα το οποίο εγείρει ο κύριος Βενιζέλος για να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο την πόλωση, για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και να θέσει διχαστικές καταστάσεις, διχαστικές συνθήκες μέσα στο εκλογικό σώμα. Και θα έλεγα ότι είναι και επικίνδυνο αυτό το σύνθημα, αυτό το δίλημμα που εγείρει ο κύριος Βενιζέλος, με την έννοια ότι ούτε η δημοκρατία πρέπει να τρομοκρατείται, πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός. Αυτό που εγείρει ο κύριος Βενιζέλος ως δίλλημα «ή θα πάει καλά το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά ή θα πάμε σε πολιτική αστάθεια», εξ’ αντικειμένου τροφοδοτεί την κάλπη του κυρίου Σαμαρά. Με την έννοια, όποιος υποκύψει σε αυτό το δίλημμα, από εκεί και πέρα διεκδικώντας την κατ’ επίφαση σταθερότητα, θα οδεύσει προς τον κύριο Σαμαρά ο οποίος φαίνεται να προηγείται έναντι του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων».

Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας:

«Όταν το 2012 είχαμε αποφασίσει και το πράξαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση για να υπάρξει κυβέρνηση, το κάναμε από πράξη ευθύνης. Και υπογράψαμε μια προγραμματική συμφωνία η οποία είχε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για αυτό το κυβερνητικό συνεργατικό σχήμα. Και όταν διαπιστώσαμε η προγραμματική όταν δε γινόταν σεβαστή από τους άλλους 2 κυβερνητικούς εταίρους, τότε και πάλι από πράξη και από θέση ευθύνης, αποχωρήσαμε. Είχαμε συμφωνήσει ότι βεβαίως, θα απελευθερώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα εκποιήσουμε, δε θα πουλήσουμε το δίκτυο παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Πίσω από τις πλάτες μας, άλλος σχεδιασμός έγινε».

Ο Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή του ALPHA, για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, λέει ότι:
«Εμείς δεν είμαστε με τους πανηγυρισμούς που κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή για την έξοδο από την κρίση, την έξοδο στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα κλπ. Παρ’ ό, τι δεν καταστροφολογούμε όπως άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα. Εμείς έχουμε στην ανάλυσή μας, ξέρουμε, ότι φτάνοντας στον πάτο της κρίσης κάθε τέτοια οικονομική κρίση κάνει τον κύκλο της, θα υπάρξει κάποια αναζωογόνηση κάποια στιγμή, θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη. Το 2014 λοιπόν θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση της οικονομίας εδώ στην Ελλάδα. Μόνο που θα υπάρξει σταθεροποίηση για το κεφάλαιο, για την ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων, των κερδών τους. Δε θα υπάρξει σταθεροποίηση με την έννοια ότι δεν θα παρθούν, για παράδειγμα, άλλα μέτρα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Αν ρωτήσετε κάποιον: «πώς θα χαρακτηρίζατε ένα κόμμα καιροσκοπικό, κάπως τυχοδιωκτικό στην ελληνική κοινωνία;» Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εμείς αυτό βιώνουμε, αυτό συναντάμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, θα σου πει κατευθείαν: «ΣΥΡΙΖΑ». Χωρίς να το σκεφτεί κιόλας. Γιατί αυτό; Γιατί ακριβώς η πολιτική του, οι παλινωδίες του σε πάρα πολλά ζητήματα είναι τέτοιες. Δηλαδή δε μπορεί να λες: «ή ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», υπονοώντας προφανώς τον Σαμαρά ή την ελληνική κυβέρνηση και να περιγράφεις τη Μέρκελ ως το πρόβλημα των προβλημάτων, ως ένα τέρας στην ηγεσία της Γερμανίας, στην ηγεσία της Ευρώπης, που ευθύνεται για όλα τα κακά της μοίρας, υπονοώντας ότι αν αλλάξει η Μέρκελ και έρθει για παράδειγμα ο Σόιμπλε, ο Σουλτς ο δεν ξέρω πώς τον λένε, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι ψέμα, είναι λάθος».

Για τους «ξεπερασμένους» διαχωρισμούς μεταξύ «αριστερών – δεξιών – κεντρώων»:
«Εμείς θέλουμε να ενωθεί ο λαός μας σε μια λαϊκή συμμαχία όπου θα πετάξει στην άκρη αυτούς τους κάλπικους, τους ξεπερασμένους, τους δογματικούς χαρακτηρισμούς: «αυτός είναι κομμουνιστής, συνεργάζομαι. Αυτός είναι, ξέρω ‘γω, δεξιός, δε συνεργάζομαι. Αυτός είναι μνημονιακός, δε συνεργάζομαι. Αυτός είναι αντιμνημονιακός…» Ο εργάτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο νέος, η γυναίκα, η λαϊκή οικογένεια, δε μπορούν να ξεχωρίζονται σήμερα, το 2014, με όρους του παρελθόντος. «Αριστερός», «δεξιός», «κεντρώος» ή με γεωγραφικούς διαχωρισμούς, «μνημονιακός», «αντιμνημονιακός». Έχουν κοινά συμφέροντα όλοι αυτοί».

Απόψε λοιπόν, στις 24:00, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Κουτσούμπας μιλούν στην εκπομπή «360ο» του ALPHA και απαντούν στα ερωτήματα της Σοφίας Παπαϊωάννου.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version