«Αρχίζει μια πονηροβλαχιά μυστήρια και σεξιστική που λερώνει την όλη ιστορία», λέει ο Φίλιππος Σοφιανός.
Ο Φίλιππος Σοφιανός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Αλέξη Μίχα. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, τις προτάσεις που αρνήθηκε και την απώλεια που τον σημάδεψε.
«Η παράσταση “Ολεάννα” είναι παιδί δικό μου, την έχω σκηνοθετήσει κιόλας. Έχοντας βρει την ιδανική παρτενέρ, η “Ολεάννα” ήταν ό,τι πιο εμπεριστατωμένο και έγκυρο θα μπορούσα να καταθέσω γύρω από την ιστορία του metoo. Όλο αυτό που έσκασε ήταν σοκαριστικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η σιωπή. Ο λόγος που έχει νόημα να αρθρωθεί και να ειπωθεί είναι ο λόγος της δικαιοσύνης», είπε αρχικά ο Φίλιππος Σοφιανός.
Ο Φίλιππος Σοφιανός είπε στη συνέχεια: «Όλο και κάτι ξέρουμε και γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε το εύρος. Το μέγεθος ήταν το σοκαριστικό. Κάποιος τσιλιμπουρδίζει, το ξέρουμε.
Και τι έγινε; Αλλά όταν πράξεις ακουμπάνε τον ποινικό κώδικα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που έσπασαν αυτή την ομερτά.
Η διαδικασία της καταγγελίας είναι επίπονη, μερικές φορές φτάνει στα όρια του ευτελισμού και κινδυνεύεις εύλογα να στοχοποιηθείς. Ακούστηκαν φωνές και είναι χυδαία πράγματα το “τι ήθελε εκεί το κορίτσι εκείνο;” Αρχίζει μια πονηροβλαχιά μυστήρια και σεξιστική που λερώνει την όλη ιστορία. Δεν βίωσα περιστατικό που να με φέρει σε άσχημη θέση.
Το θέατρο είναι ιδιάζων χώρος. Μπορεί να πέσουν φωνές, να υπάρξουν τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιού. Έτσι, δουλεύει το θέατρο. Όλοι ξέρουν ότι ο Λευτέρης Βογιατζής αν δεν έφτανε εκεί που ήθελε, μπορούσε να εξαντλήσει τον ηθοποιό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβολή σε μια πρόβα. Είμαστε συνάδελφοι, στον ίδιο παρονομαστή».
Ο Φίλιππος Σοφιανός πρόσθεσε επίσης: «Δεν έχει συμβεί να αποχωρήσω από παράσταση ή από τηλεοπτική παραγωγή λόγω εντόνων προβλημάτων. Έχω αρνηθεί συμμετοχή σε παραστάσεις και τηλεοπτικές παράγωγες που δεν τηρούνται τα τηλεοπτικά standards. Όπως δεν πληρώνονται οι πρόβες.
Είμαι απόλυτα αντίθετος στο γεγονός ότι παίκτες ριάλιτι να κάνουν συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές. Καλλιεργείται έτσι μια εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να πάει να παίξει θέατρο. Δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει. Η παρεξήγηση με την τηλεόραση να τελειώνει. Όποιος παίζει τηλεόραση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι είναι και ηθοποιός».
Όσον αφορά την απώλεια του πατέρα του, ο Φίλιππος Σοφιανός είπε: « Ένα παιδί επτά χρόνων που χάνει τον πατερά του, χάνει τη μεγάλη αγκαλιά, το αντρικό πρότυπο μέσα στο σπίτι. Έχω ακόμα την εικόνα του και τη μυρωδιά του. Είναι λίγο δύσκολη διαδικασία. Το αν έγινα κάλος πατέρας, θα το πουν τα παιδιά μου. Έκανα τα πάντα για να γίνω καλός πατέρας».