Site icon NewsIT
21:08 | 28.06.24

Γιώργος Καπουτζίδης: Το Pride γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση

Γιώργος Καπουτζίδης: Το Pride γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση
Newsit Newsroom

«Δεν νομίζω ότι ένας στρέιτ μπορεί να καταλάβει τι περνάει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο» εξηγεί ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στην ιστορία του Pride αλλά και στους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, να το γιορτάζουμε αναφέρθηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης όταν βρέθηκε το πρωινό της Παρασκευής (28.06.2024) καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3.

«Βγαίνουν και μιλάνε άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή γνώση. Δεν ξέρουν καν τι είναι Pride και πως ξεκίνησε. Το 1969 στην Αμερική οι άνθρωποι ζούσαν τότε φοβισμένοι, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν έξω στην πόλη τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο συγκεκριμένο μπαράκι που ήταν και το μόνο στο οποίο μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Και εκεί ακόμα τους εκμεταλλεύονταν όμως γιατί το διαχειριζόταν η μαφία οπότε η μπύρα κόστιζε πέντε φορές πάνω από ένα κανονικό μπαρ» τόνισε αρχικά ο ηθοποιός και σεναριογράφος.

«Σε κάποια φάση αυτοί οι άνθρωποι, τον Ιούνιο του 1969, αποφάσισαν να αντιδράσουν σε αυτό και είπαν “όχι, δεν θα με συλλάβεις και δεν θα με παρενοχλήσεις”. Βγήκαν έξω στο δρόμο, ανάγκασαν τους αστυνομικούς να κλειστούν μέσα στο μπαρ και είδαμε για έξι μέρες να είναι αυτοί οι άνθρωποι έξω και να διαδηλώνουν. Έναν χρόνο μετά, τον Ιούνιο του ’70, έγινε το πρώτο Pride. Στην ουσία είναι μια επανάσταση του ανθρώπου απέναντι σε κάτι που τον καταπιέζει».

«Το Pride θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γιορτάζεται από όλους μας και στην Ευρώπη γιορτάζεται από όλους. Ήμουν στο Βέλγιο τον προηγούμενο μήνα και υπήρχαν εκδηλώσεις, συναυλίες, στρέιτ, γκέι, non binary, όλοι είναι εκεί. Γλεντάνε και χαίρονται την αγάπη, την αλληλεγγύη και είναι σαν να αναγνωρίζουν τα λάθη του παρελθόντος και να αποφασίζουν να τα διορθώσουν. Το Pride γίνεται για αυτό. Γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση. Δεν νομίζω ότι ένας στρέιτ μπορεί να καταλάβει τι περνάει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην παιδική του ηλικία, στην εφηβεία και στο σχολείο», πρόσθεσε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version