Δεν υπάρχουν λόγια…! Μόνο έτσι μπορώ να σχολιάσω την επιχειρηματολογία της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ που προσπαθεί να πείσει με ανακοινώσεις της ότι λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, τονίζοντας ότι προσέχει πού διαθέτει, αλλά και το πώς διαθέτει τα χρήματα που εισπράττονται από το ανταποδοτικό τέλος.
Στην επιχειρηματολογία της αυτή λοιπόν υπερθεματίζεται ότι η εταιρεία κερδίζει καθώς παλαιότερα, επί ΕΡΤ «επιβαρυνόταν και με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών» στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, Ενώ τώρα, αγοράζοντας πρόγραμμα από εταιρείες παραγωγής κερδίζει αφού πλέον δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Όλη αυτή η «επιχειρηματολογία» ξεκίνησε μετά από όσα γράφτηκαν για το κόστος της εκπομπής «Επι_μένουμε Ελλάδα» και για τις αμοιβές που παίρνουν οι συντελεστές της. Με ανακοίνωσή της λοιπόν η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ τονίζει πως
«Σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις ιστοσελίδων, που αφορούν στις αμοιβές των συντελεστών της εκπομπής «Επι_μένουμε Ελλάδα», η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Οι συντελεστές της εκπομπής έχουν υπογράψει με τη ΝΕΡΙΤ σύμβαση μίσθωσης έργου και όχι ορισμένου χρόνου, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα. Ως εκ τούτου, οι εγκεκριμένες από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ αμοιβές τους αφορούν στην υλοποίηση 62 συνολικά επεισοδίων της εκπομπής, περιεχόμενο που καλύπτει το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ για περίοδο περίπου τριών μηνών. Συνεπώς, οι απόπειρες υπολογισμού των μηνιαίων αμοιβών που επιχειρήθηκαν από τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Για τον καθορισμό της συνολικής αμοιβής κάθε συντελεστή χρησιμοποιήθηκε ως βάση υπολογισμού η αμοιβή των απασχολούμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία (Ενιαίο Μισθολόγιο).
Στις εγκεκριμένες αμοιβές των συνεργατών της εκπομπής συγκαταλέγονται κάθε είδους δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των φόρων (και των συναφών εξόδων, όπως το τέλος επιτηδεύματος), καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών των συνεργατών. Δυστυχώς, παρότι ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται ρητώς στη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, τα περισσότερα δημοσιεύματα συνεχίζουν να κάνουν λόγο για υποτιθέμενες υπερβάσεις στο κόστος της εκπομπής, χωρίς να αξιοποιούν τα αληθή στοιχεία.
Βάσει των ανωτέρω, είναι προφανές ότι οι όποιες συγκρίσεις με το κόστος της ανάλογης εκπομπής που μεταδιδόταν από την πρώην ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες. Είναι μάλιστα απορίας άξιον, ότι όσοι στηρίζονται σε «μαρτυρίες» παλαιών εργαζομένων στην εκπομπή, δεν λαμβάνουν καν υπόψη ότι οι συνεργάτες αυτοί συνδέονταν με την καταργηθείσα ΕΡΤ με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, παραβλέποντας έτσι το γεγονός ότι η εταιρεία επιβαρυνόταν και με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Στόχος της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ είναι να προσφέρει στον Έλληνα πολίτη – που τη χρηματοδοτεί μέσω του ανταποδοτικού τέλους – περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σε αυτήν την αρχή παραμένουμε πιστοί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου γράφονται και λέγονται».
Για την… ιστορία λοιπόν, αξίζει να αναφέρω ότι με έγκριση του τότε διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ (που όπως εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε εμμέσως το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ υποστηρίζει δεν λειτουργούσε με τον ίδιο στόχο… οικονομίας!) η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» ως εσωτερική παραγωγή κόστιζε για την ΕΡΤ 2.125 ευρώ για κάθε εκπομπή ενώ τώρα για το σύνολο των εκπομπών που θα βγουν στον αέρα θα δοθούν 71.620 ευρώ.
Για τα… μαθηματικά μυαλά του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ να τους πληροφορήσω ότι παρά το ότι υποστηρίζουν ότι θα βγουν 62 εκπομπές στον αέρα, εντούτοις η σύμβαση με την εταιρεία παραγωγής είναι από 01/04/2014 έως και 10/06/2014, με την εκπομπή να κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 14 Απριλίου. Όσο όμως και να θέλουν να βάλουν τάξη στα οικονομικά, δεν μπορούν με τίποτα να αλλάξουν την απλή αριθμητική, αφού δεν μπορούν να βγάλουν 62 καθημερινές εκπομπές σε αυτό το διάστημα. Δεν φτάνουν οι μέρες, αγαπητοί μου, τι να κάνουμε…;
Για την… ηθική του θέματος πάντως, θα έπρεπε ως ΔΣ που λειτουργεί υπό πλήρη διαύγεια να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στο θέμα της αριθμητικής, αλλά κυρίως της επιχειρηματολογίας τους! Γιατί είναι από τις φορές που διαβάζοντας τις «διευκρινιστικές απαντήσεις» σου έρχεται να γελάσεις και να κλάψεις μαζί…!