Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο Newsit: «Λείπουν προσωπικότητες όπως η Μελίνα»

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο Newsit: «Λείπουν προσωπικότητες όπως η Μελίνα»

Είκοσι χρόνια μετά το «αντίο» της Μελίνας Μερκούρη, τραγούδια που ερμήνευσε και «ταξίδεψαν» κι εκτός των ελληνικών συνόρων, θα ακουστούν αύριο, την Πέμπτη 10 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Αυτά τα τραγούδια, μια αγκαλιά τραγούδια, θα τα προσφέρει στους θεατές, αλλά και στην ίδια τη Μελίνα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου «τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Λένε την ιστορία μιας γυναίκας που αγάπησε και λατρεύτηκε. Που πόνεσε. Που γέλασε. Που διεκδίκησε. Που ερωτεύτηκε. Που θύμωσε. Που γλέντησε. Στον υπερθετικό βαθμό όλα. Ενός κοριτσιού από την Αθήνα που έκανε τις Κάννες να χορεύουν συρτάκι. Μιας γυναίκας από την Ελλάδα που βρέθηκε αποκλεισμένη από τον τόπο που περισσότερο αγάπησε. Και άρχισε να τον τραγουδάει. Μιας Ελληνίδας πολιτικού που έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για το όραμά της. Τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Μια γυναίκα σύμβολο. Μια γυναίκα είδωλο. Η Στέλλα, η Ίλυα της μεγάλης οθόνης. Η Μπλανς, η Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, η Τζένη των πειρατών του σανιδιού. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, συναντάει τη Μελίνα Μερκούρη με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Νίκου Γκάτσου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Κ.Χ. Μύρη, του Οδυσσέα Ελύτη, με τραγούδια της Ελλάδας. Και πλάι στα τραγούδια της και ένα ακόμα. “Γράψε Ουρανός – Μελίνα” ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που έγραψαν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Λίνα Νικολακοπούλου ειδικά για τη βραδιά. Για να το τραγουδήσει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στη Μελίνα, στην Ίλυα, στην Στέλλα, σε όλους μας».

Λίγες ώρες πριν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη προσφέρει αυτά τα τραγούδια, συναντήθηκα μαζί της και στην ερώτηση για το πώς πήρε την απόφαση να ερμηνεύσει τραγούδια της Μελίνας, μου είπε πως
«Ήταν μια πρόταση που έγινε από το φεστιβάλ Αθηνών με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας. Ήταν μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική πρόταση για μένα».

-Την είχες γνωρίσει;
Όχι. Δεν είχα την τύχη.

-Τι είναι αυτό που θαυμάζεις στη Μελίνα Μερκούρη;
Θαυμάζω ιδιαίτερα το πάθος με το οποίο έκανε όσα έκανε. Το ότι ήταν ενεργή και όχι παθητική. Το ότι ρίσκαρε. Ήταν παρούσα και υπερασπιζόταν το αδύνατο και το δυνατό.

-Η Μελίνα δεν ήταν τραγουδίστρια, αλλά είχε μοναδικό πάθος στην ερμηνεία της με αποτέλεσμα να έχει «σφραγίσει» τα τραγούδια που έχει πει. Φοβάσαι τη σύγκριση; Και δεν εννοώ στο επίπεδο της κριτικής, στο τι θα γραφτεί και θα ειπωθεί, αλλά ως καλλιτέχνης, στον τρόπο που θα προσπαθήσεις να τα ερμηνεύσεις, γνωρίζοντας βέβαια ότι κι εσύ δίνεις μεγάλο βάρος στην ερμηνεία…
Δεν έχει περάσει καν από το μυαλό του το θέμα της σύγκρισης. Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με σπουδαία τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άλλοι τραγουδιστές. Με προκαλεί και με εξελίσσει. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία της σύγκρισης με κανέναν μεγάλο ερμηνευτή. Ακούω τον τρόπο του, με επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα, αλλά το ενδιαφέρον είναι να ψάχνω μέσα μου πώς εμφανίζεται το κάθε τραγούδι. Έτσι και τώρα ψάχνω να αναγνωρίσω στοιχεία από τον τρόπο ερμηνείας μιας τόσο σπουδαίας προσωπικότητας και δεν αφήνω το μυαλό μου να μπει σε διαδικασίες σύγκρισης.

-Αν θα έπρεπε να επιλέξεις ένα μόνο τραγούδι από αυτά που έχει πει η Μελίνα, ποιο είναι αυτό που σου αρέσει, σε εκφράζει, που αγαπάς περισσότερο…
Το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» από την ταινία «Φαίδρα».

-Θα ήθελα να πεις με μία φράση να μου πεις τι είναι η Μελίνα για σένα…
Πρωταγωνίστρια!

-Λείπει μια προσωπικότητα όπως η Μελίνα, σήμερα από την πολιτική, αλλά και καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μας;
Φυσικά και λείπει όχι μόνο η Μελίνα, αλλά γενικότερα παθιασμένες προσωπικότητες με θέση στα πράγματα, με δύναμη στην έκφραση και με τόλμη. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες μορφές σήμερα. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι άνθρωποι και θέλει από όλους μας να βρούμε τη δύναμη να αναγνωρίσουμε και μέσα μας και στους άλλους το φως της ψυχής. Και να ανακαλύψουμε προσωπικότητες που «λάμπουν» γύρω μας.

-Αν θα μπορούσες να της πεις κάτι τώρα και να σε ακούσει, τι θα της έλεγες;
Ευχαριστώ που μου επέτρεψες να σε γνωρίσω λίγο καλύτερα».

Αύριο, την Πέμπτη 10 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα «πλημμυρίσει» με τραγούδια της Μελίνας ερμηνευμένα από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Η συναυλία «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» είναι υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και τη σκηνοθεσία και επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει ο Πέτρος Ζούλιας, ενώ θα υπάρχουν και συμμετοχές έκπληξη, όπως αυτή της σπουδαίας ηθοποιού Μπέτυς Βαλάση. Μια παράσταση, μια συναυλία με «άρωμα Μελίνας», με τραγούδια Ελλάδας!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε