Site icon NewsIT

Η “φυλακή” της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η υπογραφή του Όθωνα

12.05.2016 | 17:29
Η “φυλακή” της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η υπογραφή του Όθωνα

Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη στην Ελλάδα. Και σίγουρα ένα από αυτά είναι και το κυκλαδίτικο νησί, στο οποίο πολλοί μπορεί να έχουμε βρεθεί, αλλά να μην έχουμε μάθει κομμάτια της ιστορίας του που αξίζει να μάθουμε.

Όπως αυτά που θα παρακολουθήσουμε απόψε στην εκπομπή «60’ Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση να μας ξεναγεί μέσα από τη συχνότητα του ALPHA στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

 


Μιλώντας μαζί του για τα όσα έζησε και κατέγραψε με τις κάμερες της εκπομπής, μου είπε ότι «στην Πάρο, βρήκαμε έναν Θεσσαλονικιό ο οποίος είναι πλέον μόνιμος κάτοικος του νησιού, μιλώ για το στιχουργό και συνθέτη Γιώργο Ζήκα. Έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες για Νταλάρα, Γλυκερία, Μακεδόνα, Τσαλιγοπούλου και Παπάζογλου. Ο Γιώργος Ζήκας κινείται μεταξύ κατασκευής κοσμημάτων που είναι η βασική του δουλειά, αλλά και αγροτικών εργασιών στο κτήμα που έχει αποκτήσει στη Νάουσα. Πώς πήρε την απόφαση να μετοικίσει; Του άρεσαν πολύ τα νησιά, του άρεσε η Πάρος, ενώ η Θεσσαλονίκη δεν είχε πια τίποτα να του πει. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά “καλλιτεχνικά, η Θεσσαλονίκη τρώει τα παιδιά της”.

Τις Κυκλάδες τις γνώρισε ταξιδεύοντας για διακοπές, κάποια στιγμή είδε την Πάρο, του άρεσε και είπε “εδώ, θέλω να μείνω” και έτσι έμεινε στο νησί. Αυτή τη στιγμή, ασχολείται κυρίως με αγροτικές εργασίες, αλλά και τη συγγραφή βιβλίων. Στη συνάντησή μας, μας μίλησε για τις επιτυχίες του, για τα τραγούδια που τον εκφράζουν αλλά και για τη στενή σχέση που είχε από παιδάκι με τον Νίκο Παπάζογλου, μια γνωριμία που τον χαρακτήρισε και τον στιγμάτισε, αφού ο Παπάζογλου ήταν αυτός που του άνοιξε την πόρτα στο χώρο της μουσικής. Γνωρίστηκαν παιδάκια σε ηλικία 10 χρονών Πώς; Σε ένα παιχνίδι με άλλα παιδιά, τον είχαν μπουγελώσει και αυτός καθόταν σε μια γωνιά περίλυπος. Τότε, τον είδε ο Παπάζογλου κάθισε δίπλα του και τον παρηγόρησε. Ε, από εκείνη τη στιγμή έγιναν κολλητοί, έγιναν αυτοκόλλητοι και πορεύτηκαν παρέα. Ο Γιώργος Ζήκας έχει γράψει πολλά τραγούδια για τον Νίκο Παπάζογλου, ένα από αυτά είναι ο “Μανδραγόρας” και στη συνάντησή μας θυμάται τους στίχους και μας τους σιγοψιθυρίζει».

Εκτός όμως από την Πάρο το οδοιπορικό της εκπομπής συνεχίζεται και στην Αντίπαρο, που όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «εκεί, μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε και κάποια από τα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία “Μανταλένα”, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και πραγματικά αυτό που ηχούσε στ’ αυτιά μας ήταν το περίφημο “Άλλος με τη βάρκα μας!” που έλεγε η Αλίκη στην ταινία». Βέβαια, τώρα πια δεν υπάρχει ο μόλος, το λιμάνι έχει επεκταθεί, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτό που είναι ακριβώς όπως τότε είναι ένας πλάτανος, όπου είχε γυριστεί η σκηνή του χορού. Είδαμε, επίσης, το σπιτάκι όπου στην ταινία ήταν η φυλακή της Βουγιουκλάκη και ξεναγηθήκαμε από την ιδιοκτήτρια του κτιρίου.

Επίσης, περάσαμε από το σπίτι του Τομ Χανκς, ένα σπίτι πολύ απόμερο. Οι ντόπιοι τον περιέγραψαν ως έναν ήρεμο άνθρωπο που περνά απαρατήρητος, που βάζει το καπελάκι του και περπατάει κάθε μέρα. Στην Αντίπαρο, επισκεφτήκαμε κι ένα ιδιαίτερο σπήλαιο. Αυτό το σπήλαιο έχει περάσει στην ιστορία γιατί εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτεροι και αρχαιότεροι σταλαγμίτες της Ευρώπης. Αυτό το σπήλαιο έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Ενώ έχουμε συνηθίσει να μπαίνουμε σε σπήλαια και να προχωράμε, σε αυτό κατεβαίνεις, είναι ένα σπήλαιο κατακόρυφο, έχει εκατοντάδες σκαλιά.

Αυτό το σπήλαιο θα το ονόμαζα “Σπήλαιο των Υπογραφών”. Δεν υπάρχει ούτε ένας προσβάσιμος σταλαχτίτης και σταλαγμίτης που να μην έχει μια υπογραφή. Πολλοί επισκέπτες έχουν γράψει πάνω το όνομά τους, αυτό βέβαια συνέβαινε παλαιότερα που οι καταστάσεις ήταν ανεξέλεγκτες, τώρα έχει σταματήσει. Ωστόσο κάποιες από τις υπογραφές είναι ιστορικές. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν υπογραφές από το 1700 περίπου, φτάνοντας στα έγκατα του σπηλαίου βλέπεις την υπογραφή του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων».

Απόψε, στις 23:50, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» μας ταξιδεύει στην Πάρο και στην Αντίπαρο, με την κάμερα της εκπομπής του ALPHA να καταγράφει τη φυσική ομορφιά, αλλά και τις ιστορίες των νησιών και των κατοίκων τους.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version