Site icon NewsIT

Ημι-υποβρύχιο made in Greece

05.03.2014 | 09:58
Ημι-υποβρύχιο made in Greece

Μπορεί να είναι μακριά από την Αθήνα και να τους παρέχονται λιγότερα μέσα, αλλά κάτοικοι της περιοχής ξεπερνώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαπρέπουν σε πολλούς τομείς, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση τίποτα δεν σε εμποδίζει.Στο οδοιπορικό του ο Νίκος Μάνεσης στη Δράμα ξεδιπλώνει ιστορίες συνανθρώπων μας από τη Δράμα, το Βώλακα, το Νευροκόπι, το Οχυρό, το Παρανέστι, το Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο.

Η κάμερα της εκπομπής συναντά κατοίκους των περιοχών που ζουν εκεί όχι από ανάγκη, αλλά επειδή αγαπούν τον τόπο τους. Για αυτό και όσα κάνουν κερδίζουν το ενδιαφέρον ακόμα και από ανθρώπους του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα έχει καταφέρει η «Νηρηίδα», το ημι-υποβρύχιο που έχει κατασκευαστεί από ελληνική ομάδα και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «πρόκειται για ένα σκάφος το οποίο πλέει στην επιφάνεια, αλλά το κάτω μέρος του είναι υποβρύχιο. Δηλαδή από πάνω φαίνεται σαν ένα κανονικό σκάφος όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι κάτω από τη θάλασσα και έχει τζαμαρίες. Το σκάφος αυτό δεν κυβερνιέται από την επιφάνεια, κυβερνιέται κάτω από τη θάλασσα. Υπάρχει ένας θόλος γυάλινος με καθίσματα όπου ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει τον βυθό. Το ημι-υποβρύχιο διατίθεται αυτή τη στιγμή για τουριστικούς λόγους. Οι εικόνες είναι πολύ εντυπωσιακές. Τώρα, το ελληνικό κράτος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για όλο αυτό και ειδικά τώρα κατά την περίοδο της κρίσης, οπότε οι κατασκευαστές πορεύονται με δικούς τους πόρους. Βέβαια, το προϊόν τους το πουλάνε στο εξωτερικό».


Εκτός όμως, από τη «Νηρηίδα» που έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων από το εξωτερικό, ο Νίκος Μάνεσης συναντά στη Δράμα και τον Θανάση Τσακίρη, τον αθλητή που έχει σηκώσει τη σημαία της πατρίδας μας σε τρεις χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ φέτος τη σημαία σήκωσε η κόρη του, η Παναγιώτα. Έτσι, όπως λέει ο Νίκος Μάνεσης «γνωρίσαμε τον πατέρα της σημαιοφόρου μας της Τσακίρη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πατέρας της ήταν επί σειρά Ολυμπιάδων, ο σημαιοφόρος της Εθνικής μας ομάδας και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες γιατί συμμετείχε στον ίδιο αγώνα με την κόρη του. Το γύρισμα έγινε ενώ η κόρη του αγωνιζόταν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και ήταν πολύ συγκινημένος που η κόρη του τηρεί την οικογενειακή παράδοση. Στις τελευταίες Ολυμπιάδες, οι σημαιοφόροι είναι από την οικογένεια Τσακίρη. Πατέρας – κόρη είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στα Ολυμπιακά Στάδια κρατώντας την ελληνική σημαία. Είναι και αυτός χιονοδρόμος, όπως και η κόρη του, στο δίαθλο. Στο δίαθλο, ο αθλητής κάνει σκι και κατά διαστήματα σταματά και κάνει σκοποβολή. Ο πατέρας, όπως και η κόρη του άλλωστε, έκανε σκι χωρίς… σκι. Έκαναν σκι με… rollers! Χωρίς χιόνια! Όταν δεν υπήρχε πολύ χιόνι, όπως φέτος για παράδειγμα, η προπόνηση γινόταν χωρίς σκι. Έχουν ειδικά rollers που φορούν και κάνουν κανονικά την προπόνησή τους στους αγρούς και τα χωράφια της περιοχής. Έχουμε εντυπωσιακά πλάνα από αυτού του είδους την προπόνηση, καθώς και από την προπόνηση της κόρης του για τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες».


Στο ταξίδι που έκανε όμως, στην περιοχή της Δράμας ο Νίκος Μάνεσης συνάντησε και τη δημιουργό που μας έχει «ταξιδέψει» με τους στίχους της. Η Όλγα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε στη Γερμανία όπου εργάστηκε σε ίδρυμα για παιδιά χωρίς οικογένεια, αλλά στη συνέχεια με την οικογένειά της μετακόμισε στον τόπο καταγωγής της, τη Δράμα. Τραγούδια της, όπως το «Μοναξιά μου όλα», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Ταξίδεψέ με» και πολλά ακόμα έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει όλοι. Όπως είπε στον Νίκο Μάνεση «μπαίνει πολλές φορές στον πειρασμό να επιστρέψει στην Αθήνα, επειδή εκεί είναι οι δουλειές της και εκεί είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, αλλά την κρατάνε πίσω τα παιδιά της που δεν θέλουν να αποχωριστούν τη Δράμα. Η πρώτη της δουλειά ήταν οι στίχοι που έδωσε στον Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος έκανε τότε μια παιδική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, το περίφημο “Γεια σας παιδιά και να ‘σαστε καλά”. Από τότε βέβαια έγραψε δεκάδες τραγούδια τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Της αρέσει να εμπνέεται από την πόλη της και όπως μας λέει της αρέσει να γράφει προσωπικά της βιώματα, αλλά ποτέ σε συνθήκες ηρεμίας, θέλει δηλαδή να γράφει με πολλή φασαρία».


Απόψε, στις 24:00, λοιπόν η εκπομπή «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει μέσα από τη συχνότητα του ALPHA στη Δράμα και οι άνθρωποι που συναντά μας ταξιδεύουν στους δικούς τους κόσμους, που είτε βρίσκονται κάτω από το νερό, είτε στις παγωμένες πίστες, είτε σε «μαγικούς» στίχους…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version