Media

Κι όμως… οι γερμανοί θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα

Αύξηση στην τουριστική κίνηση από τη Γερμανία διαπιστώθηκε από τις κρατήσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Παρά την ανθελληνική στάση που κρατούν αρκετά από τα γερμανικά ΜΜΕ οι γερμανοί επιλέγουν τη χώρα μας, αν και δεν γνωρίζουν, όπως λένε, με τον κίνδυνο του Grexit, αν θα πληρώσουν με ευρώ ή με κάποιο άλλο νόμισμα.

Λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA κάνει «Αυτοψία» στον τουρισμό και όπως λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, «Ο γερμανός θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Την προηγούμενη χρονιά ήρθαν στην χώρα μας 2,7 εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες. Τον Ιανουάριο οι κρατήσεις σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014 παρουσίασαν αύξηση 12,5%,», ενώ επισημαίνει ότι «ο πόλεμος των δημοσιευμάτων όμως είχε ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις τώρα να είναι στα περσινά επίπεδα». Ωστόσο όπως λέει στην εκπομπή η Μαργαρίτα Δαμίγου – Δακορώνια, ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων στην Σαντορίνη, «Οι γερμανοί που έχουν επισκεφθεί τη Σαντορίνη το αγαπούν το νησί, αγαπούν την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις γερμανών οι οποίοι ρωτούν εάν θα πληρώσουν σε ευρώ, εάν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μια χρονιά ρεκόρ αφού οι ξενοδόχοι μιλούν για 24 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευθούν χιλιάδες έλληνες που είδαν τις δουλειές τους να χάνονται, τα εισοδήματα τους να μειώνονται και τους φόρους τους να αυξάνονται διαρκώς.

Έτσι χρησιμοποίησαν ως πηγή εσόδων τα ίδια τους τα σπίτια με αποτέλεσμα χιλιάδες κατοικίες και εξοχικά σε όλες της τουριστικές περιοχές της χώρας να βρουν θέση στις ειδικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, με τις οποίες ενοικιάζονται σπίτια με την εβδομάδα ή τον μήνα σε ξένους τουρίστες κι αφού βέβαια έχουν πάρει πρώτα το ειδικό σήμα του ΕΟΤ γιατί αλλιώς το πρόστιμο φτάνει τις 50.000 ευρώ. «Μια βίλα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι δύο έως πέντε άτομα. Η τιμή που προσφέρουμε είναι ανάλογη με τη θέα που παρέχουμε. Στο νησί όπως ξέρετε είναι η θέα στο ηφαίστειο που οι τιμές είναι ακριβές και ξεκινάνε από 1000 έως και 5000 ευρώ τη βραδιά, αλλά υπάρχουν και οι τοποθεσίες που οι τιμές είναι από 100 έως 350 ευρώ τη βραδιά», λέει στον Αντώνη Σρόιτερ ο Γιώργος Κατσίπης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στη Σαντορίνη.

Βέβαια, αν και οι κρατήσεις για το καλοκαίρι πηγαίνουν καλά οι απόψεις όπως καταγράφει η «Αυτοψία» διίστανται για τον αν θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά και αν θα πρέπει να τον αυξήσει δηλαδή στα επίπεδα της Αθήνας και της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι των νησιών τονίζουν στην εκπομπή του ALPHA ότι με τη φορολογία στον τουρισμό δεν παίζεις. Δεν την αλλάζεις χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και σίγουρα δεν την αλλάζεις ξαφνικά, στην αρχή της τουριστικής χρονιάς. Ωστόσο αρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που καταγράφει η κάμερα της εκπομπής δείχνοντας ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη αφού ο άνεργος οικογενειάρχης στην πόλη θα αγοράσει ένα πακέτο μακαρόνια για τα παιδιά του πληρώνοντας φόρο 13%, ενώ ο ξένος πλούσιος τουρίστας στο κοσμοπολίτικο νησί θα παραγγείλει το κοκτέιλ του στο πιο ακριβό μπαρ και θα πληρώσει για αυτό ΦΠΑ, φόρο 9%.

Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ με την κάμερα της εκπομπής κάνει «Αυτοψία» στον τουρισμό που ναι μεν αποτελεί πηγή εισοδήματος για τη χώρα μας, αλλά αποδεικνύοντας τα τεράστια κενά που υπάρχουν παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων του.

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα