Κυριακή, 6 Οκτ.
26oC Αθήνα

Μαρτυρίες λαθρομεταναστών: «Πληρώνουμε 3.000 ευρώ για να έρθουμε στην Ελλάδα»

Μαρτυρίες λαθρομεταναστών: «Πληρώνουμε 3.000 ευρώ για να έρθουμε στην Ελλάδα»

Τα στοιχεία, οι αριθμοί τα λένε όλα! Μετά την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο και από την αρχή του έτους έως σήμερα, το λιμενικό έχει συλλάβει περισσότερους από επτά χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Σχεδόν καθημερινά με μικρές βάρκες προσπαθούν να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ελπίζοντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι Μυτιλήνη, Κως, Σάμος, Χίος και άλλα μικρότερα νησιά, ειδικά στα Δωδεκάνησα, είναι οι «πύλες εισόδου», ενώ το παράνομο αυτό ταξίδι, τους κοστίζει τρεις χιλιάδες ευρώ.

Για την εκπομπή του στον ALPHA ο Αντώνης Σρόιτερ κατέγραψε μια νυχτερινή περιπολία του Λιμενικού ανοιχτά της Μυτιλήνης, έχοντας μάλιστα μαζί του τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε και τις άθλιες συνθήκες διαμονής των παράνομων μεταναστών στα λιμάνια, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως «οι σκηνές είναι σκηνές και θα παραμείνουν στο Λιμάνι ακόμη και τον χειμώνα», ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια που έχουν δοθεί για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων λέει ότι «ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα έχει εξαντληθεί από το πρώτο τρίμηνο με την κρίση να έχει επηρεάσει και το Λιμενικό».

Οι παράνομοι μετανάστες μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ αποκαλύπτουν ότι τιμές των λαθρεμπόρων ξεκινούν από 700 Ευρώ και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ το άτομο όταν μάλιστα πρόκειται για παιδιά. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με Αφγανό για το κόστος της παράνομης διαδρομής από την πατρίδα του έως την Ελλάδα:

-ΕΡ: Οι άνθρωποι που κανονίζουν τη μεταφορά σας τι σας λένε; Ότι είναι εύκολο να πας στην Ελλάδα ή ότι είναι δύσκολο; Σας λένε ότι έχουν τον τρόπο να σας περάσουν στην Ελλάδα;
ΑΠ: Κάποιοι λένε ότι είναι καλά εδώ, ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι πολύ δύσκολο…
-ΕΡ: Πλήρωσες λοιπόν κάποιον για να σε πάει από το Αφγανιστάν στο Ιράν πρώτα. Πόσα έδωσες;
ΑΠ: Γύρω στα 700 δολάρια.
-ΕΡ: Και μετά από το Ιράν στην Τουρκία;
ΑΠ: Γύρω στα 800 δολάρια.
-ΕΡ: Και για να περάσεις εδώ από την Τουρκία;
ΑΠ: 1,700 δολάρια.
-ΕΡ: Είναι πολύ ακριβό ταξίδι. Πάνω από 3.000 δολάρια. Πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Γιατί, αν έχεις αυτά τα λεφτά γιατί να μην μείνεις στο Αφγανιστάν για παράδειγμα.
ΑΠ: Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον μας, έχουμε πολλούς περιορισμούς μόλις πάμε από το σπίτι στη δουλειά. Δεν ξέρουμε να θα επιστρέψουμε στο σπίτι ή όχι. Για αυτό.»

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία στον Αντώνη Σρόιτερ μίας μετανάστριας από τη Συρία που λέει πως «Στη θάλασσα δεν συναντήσαμε κανέναν μέχρι που φτάσαμε στην ακτή. Μείναμε στην παραλία για μισή ώρα και δεν ήρθε κανείς. Έτσι αρχίσαμε να περπατάμε μέσα στο δάσος, στα βουνά, μέχρι που φτάσαμε σε μια πόλη, μια μικρή πόλη, μια κοινότητα, δεν ξέρω το όνομά της, αλλά οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ γενναιόδωροι και πολύ στοργικοί. Μας φέρθηκαν σαν να είμαστε οικογένειά τους, μας έδωσαν νερό. Συνεχίσαμε να περπατάμε για 10 ώρες. Είχα τα παιδιά μου και ο ήλιος μας έκαιγε. Έτσι, οι άνθρωποι μας έδωσαν νερό, ψωμί, τυρί, κρέας, ακόμα και γάλα. Μας έδωσαν γάλα για τα παιδιά. Μείναμε στο δρόμο μέχρι που ήρθε το λεωφορείο, στις 5 η ώρα. Φτάσαμε στο μικρό χωριό στη 1 το μεσημέρι και μείναμε 4 ώρες στο δρόμο. Κανείς δεν ήθελε να μας πάρει με το όχημά του, ακόμη και ο οδηγός του λεωφορείου. Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που πήρα τα παιδιά μου να τα ανεβάσω στο λεωφορείο αλλά, ο οδηγός έκλεισε την πόρτα και μας είπε “Όχι, όχι, δεν μπορώ να σας πάρω”. Γιατί; Δεν μας είπε ποτέ το “γιατί” και μας άφησε. Έτσι εξαγριωθήκαμε. Οι άνθρωποι μας φέρθηκαν καλά, μας έδειξαν ενδιαφέρον. Κάλεσαν την αστυνομία και είπαν “τι θα κάνουν; Θα κοιμηθούν στο δρόμο;” Δεν είναι ευχάριστη κατάσταση. Έχουμε παιδιά. Θέλαμε να πάμε στο μπάνιο, να πλυθούμε, να φάμε, να ξεκουραστούμε λίγο. Έτσι βρέθηκε αυτή η γυναίκα, η Χριστίνα, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ, πήρε την αστυνομία 1-2 φορές αλλά κανείς δεν την βοήθησε».

Στο πλαίσιο της «Αυτοψίας» ο Αντώνης Σρόιτερ μιλά και με τους λιμενικούς και ο Γιώργος Ματθαίου, Κελευστής του Λιμενικού στην Ομάδα Ειδικών Αποστολών, αντικρούει τις καταγγελίες ότι άνδρες του Λιμενικού αφήνουν μετανάστες αβοήθητους στη μέση του Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο τελευταίος που έσωσα πριν από λίγες ημέρες με προσκύνησε και η μάνα ενός παιδιού που το έσωσα από βέβαιο πνιγμό μου έδωσε δώρο το σκουφί του παιδιού ένα δώρο ανεκτίμητο».

Απόψε λοιπόν, στις 23:45, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στην «παράνομη πύλη» του Αιγαίου, καταγράφοντας πολλά από όσα συμβαίνουν εκεί.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε