Με μία πολύωρη συνεδρίαση που διήρκεσε δέκα σχεδόν ώρες ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία για το διορισμό στις θέσεις του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.
Είναι «τυπική» καθώς μπορεί το νέο ΔΣ να μην κέρδισε την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους «έκοψε», αφού κανονικά από σήμερα οι Διονύσης Τσακνής, Λάμπης Ταγματάρχης, Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικόλαος Τρανός αναλαμβάνουν τις θέσεις τους έστω και χωρίς την θετική τους γνώμη.
Σίγουρα πάντως το κανάλι της Βουλής χθες, κατά την ώρα της συνεδρίασης, αν ήταν στις μετρήσεις τηλεθέασης, θα έδειχνε ότι σημείωσε υψηλές τηλεθεάσεις, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που το παρακολουθούσαν περιμένοντας να δουν ιδιαίτερα τη στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που προήδρευε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η Πρόεδρος μάλιστα τοποθετήθηκε τελευταία ενώ ήταν εμφανής η αρνητική στάση της ιδιαίτερα για τον προτεινόμενο Λάμπη Ταγματάρχη τον οποίο ρώτησε αρκετά, ενώ θέλησε να μάθει ποια ήταν η στάση του και τι έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες που η ΕΡΤ έμενε ανοιχτή από τους εργαζόμενούς της.
Το να προσπαθήσει να αναλύσει κάποιος όσα έγιναν στην Επιτροπή θα πρέπει να «χύσει» αρκετό μελάνι και ίσως αυτό δεν θα είχε και κανένα νόημα…! Ορισμένα από όσα λέχθηκαν όμως σε αυτή την πολύωρη παρακολούθηση της συνεδρίασης έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς:
– Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή είχε την «πληροφορία» ότι η προτεινόμενη για μέλος του ΔΣ Έλλη Παπακωνσταντίνου είναι βαφτιστήρι του προτεινόμενου για Διευθύνοντα Σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη. Την πληροφορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Λάμπης Ταγματάρχης που σίγουρα θα θυμόταν αν είχε βάλει… λάδι στη σκηνοθέτιδα.
– Ο προτεινόμενος όμως για Διευθύνων Σύμβουλος δεν θυμόταν ότι είχε περάσει από την Επιτροπή δύο ακόμα φορές, αλλά μόνο μία και η Πρόεδρος της Βουλής του θύμισε ότι είχε περάσει προτεινόμενος και από τον Ηλία Μόσιαλο, ρωτώντας τον μάλιστα για αρκετά από τα όσα είχε δηλώσει τότε στην Επιτροπή.
– Ο Λάμπης Ταγματάρχης επέμεινε και τόνισε αρκετές φορές στην Επιτροπή ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έκανε καμία «μικτή παραγωγή» στην ΕΡΤ αποφασίζοντας έτσι να μειώσει το κόστος παραγωγής. Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής που δεν είναι αναγκασμένα να γνωρίζουν από τηλεόραση θα μπορούσαν να του πουν ότι ορισμένες φορές οι «μικτές παραγωγές» είναι συμφέρουσες όταν μειώνουν αρκετά το κόστος των εξωτερικών παραγωγών. Όπως θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει στην εκπομπή «Αλάτι της γης» για το υψηλό κόστος της οποίας μάλιστα τον ρώτησε η Πρόεδρος της Βουλής και για την οποία ο προτεινόμενος Διευθύνων Σύμβουλος υποστήριξε ότι ήταν υψηλό καθώς ήταν εξωτερική παραγωγή. Ίσως λοιπόν μειωνόταν κατά πολύ αν γινόταν «μικτή παραγωγή»…!
– Όλοι οι προτεινόμενοι στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και ότι σκοπός της πρέπει να είναι μεταξύ άλλων και η κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της ανεξάρτητα από την πορεία της στους πίνακες τηλεθέασης. Ωστόσο ο Λάμπης Ταγματάρχης επισήμανε ότι είχε κλείσει τα ψηφιακά κανάλια γιατί τότε τα παρακολουθούσαν μόνο χίλιοι άνθρωποι που διέθεταν τότε ψηφιακούς δέκτες. Συνεπώς θα περιμένουμε να δούμε αν οι εκπομπές που θα βγάλουν στον αέρα θα παρακολουθούνται από περισσότερους από χίλιους ανθρώπους ή έστω θα προσφέρουν στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των τηλεθεατών…!
– Ήταν εμφανής η προσπάθεια της Προέδρου της Βουλής να πείσει πως δεν υπήρξε καμία ρήξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά για την επιλογή των προσώπων και ιδιαίτερα του Λάμπη Ταγματάρχη. Αρκετές φορές μάλιστα είπε ότι δεν είχε ευθύνη για την καθυστερημένη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως γραφόταν σε δημοσιεύματα, ενώ βρήκε την ευκαιρία να το τονίσει όταν ο Λάμπης Ταγματάρχης είπε ότι ακόμα δεν έχει πουλήσει τις μετοχές που έχει σε διαδικτυακή επιχείρηση, κάτι που οφείλει από το νόμο να κάνει.
Αυτά και πολλά άλλα ειπώθηκαν στην Επιτροπή. Τι δεν ειπώθηκε;
– Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ είναι και ότι στους επαναπροσληφθέντες πρώην εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ θα καταβληθούν και οι μισθοί υπερημερίας για όσο διάστημα είχαν βρεθεί εκτός ραδιομεγάρου. Κανείς δεν ρώτησε… κανείς δεν απάντησε… ουδείς γνωρίζει…! Σίγουρα πάντως πρόκειται για αρκετά χρήματα που θα «βαρύνουν» το ταμείο του Κράτους και ως εκ τούτου μάλλον η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεχαστεί…!
– Ποιοι ήταν οι άλλοι υποψήφιοι για τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και γιατί δεν ενημερώθηκε τουλάχιστον η Επιτροπή για αυτούς ώστε να είναι σίγουρο ότι –στο πλαίσιο μάλιστα της διαφάνειας – έγινε σωστή επιλογή;
– Πόσοι περιφερειακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν; Βέβαια για αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δοθούν απαντήσεις αλλά ήταν λίγο «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά» κι όχι επειδή όπως είπαν δεν έχουν αναλάβει ακόμα ώστε να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, αλλά επειδή πρέπει να ληφθούν πολλά υπόψη και ιδιαίτερα στο Μαξίμου που όμως, όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή, δεν θα έχει κανέναν παρεμβατικό ρόλο στο έργο της ΕΡΤ.
Το πόσα από αυτά θα γίνουν… το τι από αυτά θα γίνουν… τι άλλα ακόμα θα γίνουν… θα το διαπιστώσουμε σε λίγους μήνες που η «νέα ΕΡΤ» θα ξεκινήσει -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- τη λειτουργία της ως «ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη και πλουραλιστική»…!