Media

Νίκος Ευαγγελάτος: Χάρηκα όταν τα γραφικά του «Live News» έγιναν viral

Η εκπομπη «Live Νews» στο MEGA έκανε πρεμιέρα για τη νέα σεζόν στις 24 Αυγούστου και ο Νίκος Ευαγγελάτος καλησπερίζει καθημερινά τους τηλεθεατές στις 16.00.

Σε μία εφ’ όλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Βήμα”, ο Νίκος Ευαγγελάτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί πώς ήταν ρίσκο να μπει στη ζώνη αυτή και να καθιερώσει ένα τέτοιο μοντέλο απογευματινής ενημέρωσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με την πολιτική ως… πολιτικός.

Ακόμη μια χρονιά για το «Live News». Τι ξεχωρίζετε από τις προηγούμενες τρεις και ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα τηλεοπτική χρονιά;

«Αυτή η εκπομπή ήταν μια καινοτομία για εμένα. Είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να ξανακάνω δελτία ειδήσεων. Αφενός γιατί έκανα πολλά χρόνια και αφετέρου γιατί είμαι σε μια φάση που αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω κάποια σχόλια και κάποιες συζητήσεις παραπάνω. Να επιλέξω ίσως θέματα, τα οποία δεν είναι αυστηρά τα θέματα της ημέρας. Άρα με γεμίζουν πιο πολύ η ευελιξία και η ελευθερία που έχει μια εκπομπή απ’ ό,τι ένα δελτίο ειδήσεων. Το να γίνει, λοιπόν, μια ενημερωτική εκπομπή σε μια ζώνη πού δεν συνηθιζόταν ήταν ούτως ή άλλως ένα στοίχημα. Το πρώτο πράγμα ήταν να δούμε εάν ο κόσμος εκείνη την ώρα ήθελε να δει αυτή την τυπολογία. Φάνηκε ότι υπήρξε αποδοχή. Από εκεί και πέρα, η λογική είναι πάντα να προσπαθούμε να είμαστε μέσα στην επικαιρότητα, να προσπαθούμε να την καλύψουμε όσο περισσότερο μπορούμε και το τελικό προϊόν να το βλέπει ο κόσμος. Γιατί εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ ότι θέλω να κάνω τηλεόραση που να τη βλέπει ο κόσμος. Είμαι από τους πρώτους που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος δεν είναι πρόβατα που τρώνε ό,τι τους δώσεις. Ο τηλεθεατής έχει κριτήριο, έχει εκπαίδευση και ξέρει πάρα πολύ καλά τι θέλει να δει και γιατί θέλει να το δει. Οπότε αν προσφέρεις ενημέρωση την προσφέρεις για να τη δει ο κόσμος. Αν είναι να μην τη δει τότε κάτσε σπίτι σου!».

Πώς κρίνετε μια καλή ημέρα ή μια καλή εβδομάδα για την εκπομπή;

«Είναι πολυπαραγοντικό σύστημα. Πρώτα απ’ όλα ξέρουμε αν μια εκπομπή μας πήγε καλά, όταν αυτή τελειώνει. Όπως ο κάθε επαγγελματίας, με την εμπειρία που έχει, αντιλαμβάνεται εάν έκανε καλά ή όχι τη δουλειά του, έτσι και εμείς. Μεγάλο κριτήριο είναι και τα νούμερα τηλεθέασης. Δεν έκρυψα ποτέ ότι κάνω τηλεόραση για τον κόσμο, τα νούμερα δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Προφανώς το ζήτημα είναι πώς θέλεις να έλξεις αυτό το ενδιαφέρον. Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η διάρκεια στον χρόνο. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις νούμερα με πολλών ειδών τεχνάσματα, αυτό όμως κρατάει λίγο. Η διάρκεια στον χρόνο είναι αυτή που πραγματικά δείχνει ότι κάτι γίνεται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να υπάρχουν πολλά λάθη στην καθημερινότητα, αλλά σαν γραμμή είναι πάνω σε μια σωστή πορεία».

Όπως αναφέρατε και εσείς, ήταν μεγάλο στοίχημα η παρουσίαση μιας ενημερωτικής εκπομπής με αυτό το στήσιμο στην απογευματινή ζώνη. Ήταν κάτι που το σχεδιάζατε πολλά χρόνια στο μυαλό σας;

Όταν συνειδητοποίησα ότι όσα είχα να κάνω στα δελτία ειδήσεων τελείωσαν, αλλά παρόλα αυτά η τηλεόραση είναι ένα μέσο στο οποίο μου αρέσει να δουλεύω, έψαξα να βρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Είχα την ιδέα για την απογευματινή εκπομπή γιατί θεωρούσα ότι είναι μια ζώνη, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι γυρίζουν σπίτι και εκείνη την ώρα μπορεί να έχουν τον χρόνο ή την ανάγκη ή και τα δύο μαζί για να πάρουν μια τέτοια μορφή ενημέρωσης. Ήταν ρίσκο. Έχει σημασία ότι το Μega το δέχτηκε, μού έδωσε τα όπλα για να το δοκιμάσω. Είμαι ευγνώμων στο Μega γιατί πολλές φορές έχουμε ιδέες, αλλά σημασία έχει κάποιος να τις πιστέψει και στη συνέχεια να σου δώσει και τα κατάλληλα όπλα».

Το «Liνe News» περιγράφει στον τηλεθεατή την είδηση με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι και η χρήση των γραφικών, τα οποία την προηγούμενη σεζόν έγιναν νίral στα socίal media. Αλήθεια, έχετε δει κάποιες από τις αναρτήσεις και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν;

«Εχω δει αρκετά από αυτά και πραγματικά τα έχω χαρεί, γιατί αυτό δείχνει πως η εκπομπή ενδιαφέρει τον κόσμο ακόμα και με τρόπο που θα παραγάγει γέλιο και σάτιρα. Για εμένα η τεχνολογία είναι πολύ ουσιαστικό μέσο για να δείξεις πράγματα».

Τι σας ώθησε στο να εντάξετε την τεχνολογία στην εκπομπή;

«Προσπαθούσα πολλά χρόνια να το κάνω, και σε άλλα κανάλια που είχα δουλέψει είχαμε κάνει πολλές τέτοιες προσπάθειες. Το Μega είχε από την αρχή επενδύσει στην τεχνολογία. Άρα στο Mega βρήκα πρώτα απ’ όλα το έδαφος για να το κάνω. Υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων που δουλεύει πάνω στο κομμάτι των γραφικών, που δεν είναι καθόλου εύκολο και θέλει και πολύ χρόνο για να γίνουν όλα αυτά. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε περίπου σε μηδέν χρόνο, πράγμα πολύ δύσκολο. Μέσα από τα γραφικά θέλουμε να δώσουμε όσο πιο πολλές λεπτομέρειες γίνεται που θα κάνουν τον τηλεθεατή να καταλάβει, για παράδειγμα, μια αερομαχία στο Αιγαίο, τα απαγορευμένα όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα δυστύχημα σε ένα βουνό, τον καιρό που αλλάζει. Τα γραφικά δίνουν μια πιο άμεση εικόνα εκεί όπου δεν υπάρχει το οπτικό ντοκουμέντο. Άλλωστε, η τηλεόραση είναι εικόνα και εμείς τη δίνουμε στον τηλεθεατή, μέσω αυτής της αναπαράστασης».

Όλο αυτό δυναμώνει, όμως, με τη δική σας παρουσία μέσα στα γραφικά…

«Εγώ θέλω να περιγράψω την είδηση. Αν έχω επιλέξει ένα γραφικό ως μέρος της αφήγησης πρέπει και αυτό, με κάποιον τρόπο, να το παρουσιάσω και να το εντάξω μέσα σε όλη αυτή τη δομή. Το να υπάρχει ένα γραφικό που παίζει μόνο του και ο παρουσιαστής να κάνει ότι δεν το βλέπει ή να λέει «εδώ βλέπετε τη γραφική απεικόνιση» είναι κάτι που δεν με εκφράζει. Η ιδέα είναι από τη στιγμή που το φτιάχνεις να μπορέσεις να το επικοινωνήσεις. Αν δεν μπορείς, τότε μην το κάνεις!».

Πώς σχολιάζετε τη σεζόν που ξεκινά;

«Νομίζω ότι θα είναι από τις πιο έντονες που θα ζήσουμε. Αν το δει κανείς πολιτικά, εθνικά, κοινωνικά, Θεωρώ ότι πρέπει να μιλάμε αναμφισβήτητα για μια πολύ έντονη χρονιά».

Την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν οι ψυχαγωγικές εκπομπές έκαναν στροφή στην ενημέρωση. Πώς σχολιάζετε αυτή την αλλαγή θεματολογίας;

«Όντως η τηλεόραση κινήθηκε σε πιο ενημερωτικά θέματα, ακόμα και οι εκπομπές που θα είχαν πιο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Δεν το βρίσκω κακό. Είμαι πάντα υπέρ της άποψης ότι έχουμε όλοι την ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε και θα κριθούμε για αυτό. Δεν βάζω λοιπόν όριο, ούτε λέω ότι αυτή η εκπομπή είναι ψυχαγωγική, δεν πρέπει να ασχοληθεί με το τάδε θέμα. Ξέρετε, αυτό το κάνουμε πάντα όταν μας βολεύει. Και εμείς είμαστε μια ενημερωτική εκπομπή και αφού είμαστε μια ενημερωτική εκπομπή, δεν θα ασχοληθούμε με τον διαγωνισμό της Eurovisίon και την ελληνική συμμετοχή γιατί αυτό το θέμα είναι ψυχαγωγίας; Οι άνθρωποι που κάνουν ψυχαγωγία είναι το ίδιο ικανοί. Συζητούν και αυτοί για ένα θέμα της επικαιρότητας. Και καλά κάνουν!».

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο δημοσιογράφο που ξεκινά τώρα στην τηλεόραση;

«Για εμένα η ενημέρωση στην τηλεόραση είναι η δημοσιογραφία, η πληροφορία, η αναζήτηση, οι πολλές ώρες δουλειάς. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο. Η δημοσιογραφία είναι το κέντρο. Έκανα πρώτη φορά ραδιόφωνο το 1986. Έγραψα και διάβασα, μαζί με 3 συναδέλφους μου, το πρώτο δελτίο ειδήσεων της πρώτης μη κρατικής ραδιοφωνίας, στον 9,84, την 1η Ιουνίου 1987. Τηλεόραση έκανα μετά από 7-8 χρόνια. Εκείνο το διάστημα λοιπόν το ραδιόφωνο ήταν η ζωή μου και πέρναγα πάρα πολύ ωραία. Μετά ακολούθησε η τηλεόραση, και τώρα το Internet. Τι τα ενώνει όλα αυτά; Η δημοσιογραφία, η είδηση, το κείμενο, το κυνήγι. Αν σου αρέσει η δημοσιογραφία, θα βρεις την κλίση σου».

Θεωρείτε ότι οι νέοι συνάδελφοι ξεκινούν από επόμενη αφετηρία; Ξεκινούν, δηλαδή, από την τηλεόραση για την αναγνωρισιμότητα;

«Θεωρώ ότι είναι λάθος αν πεις ότι θέλω να κάνω τηλεόραση και θα κάνω δημοσιογραφία για να είμαι στην τηλεόραση. Βρίσκω ότι αυτό είναι τεράστιο λάθος».

Η τηλεόραση όμως θέλει κάποιες παραπάνω ικανότητες λόγω της εικόνας, ή όχι;

«Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Δεν θεωρώ ότι κανένα μέσο δημοσιογραφίας απαιτεί από τον δημοσιογράφο κάτι άλλο πέρα από τη δημοσιογραφική του δουλειά. Θυμάμαι κορυφαίους δημοσιογράφους, όπως τη Μαρία Ρεζάν, που έκανε καριέρα στο ραδιόφωνο με όσα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει μειονεκτήματα, και όμως ήταν κορυφαία. Η τηλεόραση στην ενημέρωση θέλει τους ανθρώπους της να είναι όμορφοι; Ε όχι. Η εμφάνιση δεν είναι προαπαιτούμενο για να κάνεις καριέρα στην τηλεόραση».

Αν μη τι άλλο, αυτή η χρονιά έχει άρωμα εκλογών. Προβλέπετε ότι θα γίνουν και νωρίτερα;

«Ήμουν από αυτούς που θεωρούσαν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, το είχα πει και δημόσια, και διαψεύστηκα».

Το φθινόπωρο όμως δεν ήρθε ακόμα. Επιμένετε;

«Όχι, δεν επιμένω. Νομίζω ότι το παράθυρο των εκλογών το φθινόπωρο έκλεισε όταν ο Πρωθυπουργός βγήκε στις αρχές του καλοκαιριού και είπε αυτά που είπε. Ξέρουμε ότι στο τέλος αυτής της σεζόν που αρχίζει Θα γίνουν εκλογές. Εγώ αυτό που λέω πάντα είναι να βλέπουμε την κατάληξη των πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή, για εμένα, έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν θα προκύψει κυβέρνηση, πόσες φορές θα χρειαστεί να ψηφίσουμε, αν η χώρα θα βρεθεί σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, όχι μόνο στο διάστημα ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ενδεχομένως και αρκετά αργότερα, παρά το πότε Θα πάμε στην κάλπη. Όταν γίνουν όμως οι εκλογές, τι θα παραγάγουν; Η αίσθησή μου αυτή τη στιγμή είναι ότι θα παραγάγουν κάτι το οποίο δεν θα είναι η σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα».

Θα σας ενδιέφερε η ενασχόληση με την πολιτική; Σας έχουν γίνει προτάσεις για να είστε υποψήφιος;

«Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Κακαουνάκης, όταν τον ρωτούσαν αν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, «ξέρεις πολλούς ψαράδες που από ψαράδες να θέλουν να γίνουν ψάρια;». Αυτή του τη φράση δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Δεν έχω όνειρο να ασχοληθώ με την πολιτική ως πολιτικός. Ασχολούμαι με την πολιτική συνεχώς, είναι η καθημερινότητά μου, και αισθάνομαι ότι κάνω αυτή τη δουλειά ως δημοσιογράφος και δεν χρειάζεται να γίνω πολιτικός».

Τι όνειρα έχετε για το «Live News »; Πόσα χρόνια θέλετε να είναι στον αέρα;

«Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι κάτι που πάει καλά μακροημερεύει και κάτι το οποίο δεν πάει καλά τελειώνει. Το «Live News» λοιπόν θα κρατήσει όσο ο κόσμος θα βρίσκει ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να δει. Αν ως ομάδα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε στον κόσμο κάτι που θα τον ενδιαφέρει μπορεί να συνεχιστεί και για μία, δύο, τρεις, ακόμα και για δέκα σεζόν. Αλλιώς θα σταματήσει η εκπoμπή. Φαντάζομαι ότι δεν θα είμαι με το μπαστούνι για να κάνω το «Live News», μάλλον θα θέλω και εγώ να το αποφύγω».

Ακόμη μια φορά αναφέρεστε στις ομάδες. Πιστεύετε πολύ σε αυτές;

«Για εμένα οι ομάδες είναι δύο ειδών. Είναι άνθρωποι που είμαστε μαζί πολλά χρονιά, όπως με τον αρχισυντάκτη μου, Αντώνη Τσολιά, που μετράμε 20 χρόνια κοινής επαγγελματικής πορείας. Για να μην πάω μακριά, ο Σταμάτης Μαλέλης είναι ένας άνθρωπος που συνεργαστήκαμε πρώτη φορά πριν από περίπου 28 χρόνια, μπορεί να λέω και λίγα, και μας δένει ένα περίεργο πράγμα. Με τον Σταμάτη όπου δουλέψαμε μαζί, πάντα είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα και του το χρωστάω. Ο Σταμάτης για εμένα είναι ένας άνθρωπος που με γαλούχησε τηλεοπτικά και με έχει στηρίξει πάρα πολύ. Οπότε όταν οι ομάδες αποτελούνται από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι παλιοί, και προστίθεται το νέο αίμα, τότε έχουμε μια δυνατή ομάδα που έχει ανοικτές τις κεραίες της σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι ομάδες θέλουν μια σύνθεση. Στην ομάδα του, «Live News» έχουμε νέα παιδιά εξαιρετικά, ταλαντούχα, μορφωμένα που ξέρουν να μιλήσουν ελληνικά και πολλές ξένες γλώσσες, που ξέρουν να κρίνουν. Αυτά τα παιδιά τα έχουμε ανάγκη».

Πρόσφατα βραβευτήκατε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Ήταν μια επιβράβευση αυτή;

«Δεν είμαι πολύ των βραβείων, ούτε των δημοσίων σχέσεων. Δεν το αντιλαμβάνομαι ούτε σαν επιβράβευση, ούτε ως αναγνώριση. Ήταν όμως μια όμορφη στιγμή και ένα μεγάλο έναυσμα να γυρίσω λίγο πίσω στη ζωή μου, να δω από πού ξεκίνησα, να δω τα καλά και τα άσχημα. Από προνομιακή θέση, όμως, γιατί ήταν ένα βραβείο. Αυτό με έκανε να νιώσω καλά».

Media
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Media: Περισσότερα άρθρα