Πολιτική λύση θα αναζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια (σ.σ. νέος νόμος Κατσέλη) καθώς τα κλιμάκια των τεχνοκρατών που ασχολούνται με το θέμα εμφανίζονται επιφυλακτικά με τη λύση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση και για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τις 120 δόσεις είναι η πλέον ενδεδειγμένη καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να πιέσει τα πράγματα προκειμένου να αποκομίσει μια καλή λύση, κάνοντας υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα θέματα και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν μάλιστα ότι το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατόν τη σκληρή ομάδα των τεχνοκρατών που φέρνουν προσκόμματα στο να βρεθεί μια καλή λύση στο θέμα των δανείων.
Όπως είναι φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την χρονική συγκυρία καθώς η Ευρώπη εμφανίζεται θορυβημένη από την διαφαινόμενη έξαρση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Προφανώς, ταυτόχρονα, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και τις καλές σχέσεις που έχει με ηγέτες του ισχυρού πυρήνα της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να τα σπάσει με τους Ευρωπαίους αλλά ούτε και να εμφανιστεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις της Κομισιόν καθώς έτσι θα αποδομηθεί το βασικό της αφήγημα ότι η χώρα τον περασμένο Αύγουστο βγήκε από τα μνημόνια.
Αύριο, πάντως, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο (ο νέος νόμος Κατσέλη) ενώ είναι άγνωστο πότε θα ψηφιστεί. Μέχρι τις 5 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, το κείμενο θα βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λύση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος που έχει σε στεγαστικό δάνειο ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε και τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».
Και πρόσθεσε: «Ακούμε τις απόψεις των θεσμών (τι λένε, αν έχουν καλύτερες ιδέες από εμάς) αλλά συγχρόνως διατηρούμε την διακριτική μας ικανότητα να διαφωνήσουμε σε ένα δύο τρία σημεία εάν θεωρήσουμε ότι εμείς έχουμε καλύτερες απόψεις, ότι ξέρουμε καλύτερα για παράδειγμα, την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα απ’ όσο την ξέρουν αυτοί».