Κυριακή, 7 Ιουλ.
34oC Αθήνα

«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν serial δότη σπέρματος

«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν serial δότη σπέρματος
Reuters

Το «The Man With 1000 Kids» είναι ένα συγκλονιστικό και συνάμα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν κατά συρροή δωρητή σπέρματος, τον Ολλανδό Jonathan Meijer, που φαίνεται να έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας το σπέρμα του σε όσες περισσότερες κλινικές και σε όσες περισσότερες χώρες μπορούσε.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί τις ιστορίες των γυναικών από τα χαρμόσυνα νέα της εγκυμοσύνης μέχρι την αποκάλυψη της φρίκης, τη συγκέντρωση των θυμάτων και την δικαστική υπόθεση που φέρνει τον Jonathan Meijer αντιμέτωπο με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μία από τις περιπτώσεις.

Φαινόταν ένας ευγενικός άνθρωπος που απλώς ήθελε να βοηθήσει μέχρι που απκαλύφθηκε ότι ήταν εθισμένος να δίνει το σπέρμά του, είχε βάλει μάλλον στόχο να γίνει viral κι έγινε ο απόλυτος εφιάλτης για χιλιάδες γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μητέρες.

«Θέλει να βοηθήσει»

Ακόμα κι όταν έψαχνε στο Διαδίκτυο για δότη σπέρματος, η Vanessa ήθελε τα παιδιά της να γνωρίσουν τον πατέρα τους. Το 2015, ήταν 34 ετών, δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος και η θεραπεία γονιμότητας «θα με είχε οδηγήσει στη χρεωκοπία» λέει.

Ένας ιστότοπος που απαριθμούσε δεκάδες Ολλανδούς πρόθυμους να δωρίσουν σπέρμα ιδιωτικά, φάνηκε να απαντά στις προσευχές της. Αν και δεν είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες, ένα προφίλ τράβηξε το ενδιαφέρον της Vanessa.

Ο άνδρας, με το όνομα Jonathan, είχε γράψει ότι θέλει να δωρήσει σπέρμα μετά τον αγώνα που έκανε ένα φιλικό του ζευγάρι να συλλάβει. «Θέλει να βοηθήσει», σκέφτηκε η Vanessa.

Θέλησε να τον δει και εμφανισιακά και το αποτέλεσμα την χαροποίησε ιδιαίτερα. Ήταν όμορφος, με μπλε μάτια και υπέροχες μακριές ξανθές μπούκλες.

Το πιο σημαντικό για εκείνη ήταν ότι ανοιχτός στο να έχει μια σχέση με τους απογόνους του.

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με δότη μπορούν να μάθουν την ταυτότητά του μόνο όταν γίνουν 16 ετών.

«Ήθελε να ασχολείται κάπως με τα παιδιά, να ξέρει πώς τα πάνε. Ήθελα πραγματικά να το έχουν αυτό τα παιδιά μου».

Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της το 2015, η Vanessa βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομερή ανακάλυψη στο Facebook. Ο Jonathan Jacob Meijer ήταν ένας serial δωρητής σπέρματος και η κόρη της είχε τουλάχιστον 100 ετεροθαλή αδέλφια.

Πέρυσι ο Meijer διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει πατέρας 600 παιδιών στην Ολλανδία από το 2007. Ορισμένες μητέρες των παιδιών του – με έδρα μέχρι και την Αυστραλία – πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 παιδιά. Επιπλέον, δεν πιστεύουν ότι ο Meijer έχει σταματήσει.

Αυτή η παράξενη και παράλληλα ανησυχητική ιστορία είναι το θέμα της νέας σειράς του Netflix, «The Man With 1000 Kids» (Ο άντρας με τα 1000 παιδιά), που έκανε πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου 2024. Η σειρά εκτυλίσσεται σαν αληθινό έγκλημα, με κάθε επεισόδιο να αποκαλύπτει ένα ακόμη επίπεδο της διεθνούς επιχείρησης του Meijer.

Η σειρά, εστιάζει στις γυναίκες που εξαπάτησε, στη συμμαχία που έκαναν εναντίον του και στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες των πράξεών του.

Η παραγωγός Natalie Hill ανακάλυψε στην ιστορία το 2020, όταν ο Meijer είχε ερευνηθεί από τις ολλανδικές αρχές αλλά δεν είχε κατονομαστεί δημόσια. Αφού συνδέθηκε με μια ομάδα από δυνατές μητέρες που είχαν συλλάβει με το σπέρμα του, η Hill πέρασε δύο χρόνια μαζί τους πριν συναντήσουν τον σκηνοθέτη Josh Allott. «Είχε μεγάλη σημασία για μένα το γεγονός να γνωρίζουν ότι μπορούσαν να με εμπιστευτούν», λέει.

Κάποιες αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στην κάμερα, ενώ σε ορισμένες δόθηκαν ψευδώνυμα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση γι’ αυτές να βγουν στη δημοσιότητα, λέει η Hill – «αλλά ήθελαν να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν».

Ο Meijer είχε πει στη Vanessa ότι το παιδί της θα ήταν το 8ο. Όχι μόνο αυτό δεν ήταν αλήθεια, αλλά είχε δωρίσει σπέρμα σε πολλές ολλανδικές κλινικές γονιμότητας – τουλάχιστον 11 μέχρι το 2023, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία – λέγοντας σε όλες ψέματα για τις δραστηριότητές του.

Θυμάται ότι της έκανε κομπλιμέντα και ότι ασχολήθηκε φλερτάροντας μαζί της: «Με εκμεταλλεύτηκε… Κατά κάποιο τρόπο την πάτησα και έπεσα στην παγίδα».

Η Vanessa θυμάται έντονα την αδιάφορη αντίδραση του Meijer αφού αποκάλυψε τη δράση του: «Γιατί εκπλήσσεσαι; Αν ήμουν ειλικρινής μαζί σου, θα με επέλεγες;» της είπε. Μάλλον όχι, συμφωνεί η Vanessa – αλλά τουλάχιστον θα είχε όλα τα στοιχεία. «Δεν είχα δίκαιη επιλογή. Αυτό είναι που πόνεσε περισσότερο».

Ο Meijer αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ.

Συναντήθηκε μια φορά με τον σκηνοθέτη Allott και θυμάται τον Meijer να του λέει «ότι ήθελε απλώς να βοηθήσει» και ότι ίσως παρασύρθηκε.

«Παρουσίαζε τον εαυτό του ως σωτήρα όλων αυτών των ανθρώπων», λέει ο Allott. Όμως, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η εικόνα που σχημάτισε για τον Meijer, από τις μαρτυρίες των γυναικών και τα μηνύματά του, δείχνει έναν άνθρωπο που είχε υπολογίσει τα πάντα.

Κάποια στιγμή στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται ότι ο Meijer δεν δρούσε μόνος του αλλά αναμείγνυε το σπέρμα του με το συνεργό του σαν ένα «παιχνίδι» που αφορούσε στην πατρότητα των παιδιών.

Για τα παιδιά οι συνέπειες θα είναι ισόβιες. Πολλά ετεροθαλή αδέλφια έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο στις παιδικές χαρές, σπέρνοντας φόβους αιμομιξίας στη μετέπειτα ζωή.

«Πρέπει να προετοιμάζεις τα παιδιά σου για πράγματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να τα προετοιμάζεις» λέει η Vanessa. «Είναι άδικο, τους έχει κλέψει την ελευθερία τους».

Ο ρόλος της ευρύτερης βιομηχανίας γονιμότητας που έδωσε τη δυνατότητα στον Meijer να πράξει όπως έπραξε, ήταν η ώθηση που χρειαζόταν η Hill για να απευθυνθεί στο Netflix.

«Δεν υπήρχε κανένας τρόπος για αυτές τις οικογένειες να μάθουν την αλήθεια. Έκαναν την έρευνά τους. Απλώς δεν θα περίμενε κανείς από κάποιον να πει ψέματα για κάτι τόσο σημαντικό».

Το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα από το The Man With 1000 Kids είναι ότι ο Meijer δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που δουλεύει το σύστημα. «Χρειάζεται όντως μια αναθεώρηση και οι τράπεζες σπέρματος να λογοδοτούν εξίσου με τα άτομα που τις καταχρώνται» λέει η Hill.

Στην Ολλανδία, γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου δωρητών σπέρματος, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια δικτυωμένη, μη κερδοσκοπική βάση δεδομένων DNA, λέει η Hill: «Αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι λένε ψέματα».

Οι γυναίκες που αδικήθηκαν από τον Meijer έπρεπε να κάνουν τη δική τους έρευνα. Όταν πέρυσι ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι σταμάτησε να κάνει δωρεές το 2019, ενημέρωσαν τον δικαστή για άλλες επτά γυναίκες που είναι επί του παρόντος έγκυες με σπέρμα του Meijer.

Ο Meijer απαγορεύτηκε να κάνει περαιτέρω δωρεές σε ολλανδικές κλινικές – αλλά η Vanessa θυμάται τη νίκη ως γλυκόπικρη. «Λέγαμε, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Έχει μια εμμονή».

Ο Meijer εξακολουθεί να δημοσιεύει βίντεο στο Youtube από μακρινές τοποθεσίες (πιο πρόσφατα από τη Ζανζιβάρη), στα οποία υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε όσα λέγονται για εκείνον.

Η Vanessa πιστεύει ότι εξακολουθεί να κάνει δωρεές σπέρματος και να χρησιμοποιεί τα χρήματα για να χρηματοδοτεί και να προγραμματίζει τα ταξίδια του.

«Ήθελα να συμμετάσχω σε αυτό το ντοκιμαντέρ για να ευαισθητοποιήσω τις γυναίκες … και θέλω πραγματικά, πραγματικά να σταματήσει». 

Πληροφορίες από Guardian

Media Τελευταίες ειδήσεις