Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Ο εφιάλτης στο τηλεφώνημα… με τις εισπρακτικές!

Ο εφιάλτης στο τηλεφώνημα… με τις εισπρακτικές!

Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο έλληνες χρωστούν και δεν μπορούν να καλύψουν τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει. Είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω της μείωσης των μισθών τους σε συνδυασμό με τα πολλά χαράτσια, τους έχουν βγάλει εκτός προϋπολογισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών λοιπόν ζουν, ακόμα και καθημερινά τον «εφιάλτη του τηλεφωνήματος» είτε από τις εταιρείες ενημέρωσης, είτε από τις εισπρακτικές εταιρείες.
Η… σχέση της Βασιλικής Κ. με τις εισπρακτικές εταιρείες ξεκίνησε το 2011 όταν λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στις δόσεις για τα δάνεια που είχε πάρει. «Θα τις περιέγραφα σαν τους παλιούς τοκογλύφους, οι οποίοι είναι πιο ψηλά, έχουν καλύτερο τρόπο που ομιλούν και έχουν σώσει καταστάσεις. Αυτοί δεν έχουν σώσει καταστάσεις. Και τα επιτόκια των τοκογλύφων τότε ήταν χαμηλότερα από των σημερινών. Τους πάντες ενοχλούσαν. Άρχισαν αντίστοιχα να πιέζουν τον καθένα. Έπαιρναν το σύζυγό μου, μια φίλη μου, τις κοπέλες στο γραφείο μου. Στο γιο μου, ένα παιδί μικρό» επισημαίνει τονίζοντας ότι υπήρχαν μέρες που της τηλεφωνούσαν μέχρι και 12 φορές».
Στον ίδιο αυτό εφιάλτη, ζουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει. Ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA κάνει «Αυτοψία» σε όλα όσα συμβαίνουν στη «μάχη» μεταξύ εισπρακτικών εταιρειών και δανειοληπτών που αδυνατώντας να πληρώσουν, ζουν τον εφιάλτη της «άγνωστης φωνής».
«Έβλεπες ένα θηρίο να είναι από πάνω σου και δεν το νοιάζει τίποτε άλλο από το να σε “φάει”. Αν πονάς, αν έχεις πρόβλημα, αν είσαι σε κατάσταση άθλια, δεν τους νοιάζει, είναι μια κατάσταση που ήταν αφόρητη τότε. Άσχημη, πικρή, εφιαλτική. Άκουγα τα τηλεφωνήματα και έλεγα σίγουρα είναι από τράπεζες. Αυτό δε σε αφήνει σε ηρεμία. Όσο ήρεμος κι αν είσαι, δεν μπορείς», τονίζει ο Χριστόφορος, πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα ο οποίος βρέθηκε να χρωστάει 69.000 Ευρώ.
Ποιοι βρίσκονται όμως, στην άλλη μεριά, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής; Ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται στις εταιρείες ενημέρωσης;
Ο Βαγγέλης είναι πιανίστας και μουσικός. Δούλευε στο παρελθόν σε εταιρεία ενημέρωσης και στη συνέχεια άνοιξε τη δική του επιχείρηση. Όταν όμως, έπεσε θύμα της κρίσης επέστρεψε ξανά στην παλιά του δουλειά και απαντώντας στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ αν αισθάνεται τύψεις απαντά «Μπορεί να ακούγεται κυνικό αλλά δεν έχω τύψεις. Δεν βασανίζω, απλώς ενημερώνω. Δεν τα εισπράττω εγώ, κοιμάμαι ήσυχος», ενώ αναφερόμενος στους δανειολήπτες που αποφεύγουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του λέει πως «Πολλές φορές προσπαθούν να αποφύγουν, κάνουν και διαφορετικές φωνές. Πολλές φορές δεν θέλουν να επιβεβαιώσουν το πρόσωπο, ώστε να μην συνεχίσουμε τη διαδικασία».

Εκτός από τις εταιρείες ενημέρωσης υπάρχουν και οι εισπρακτικές εταιρείες. Αυτές είναι νομικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, τα οποία όπως φαίνεται δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Η Πολιτεία στοχοποιεί αυτές τις εταιρείες, τα πειθαρχικά συμβούλια των δικηγόρων τις καταδικάζουν, εκείνες όμως, εμφανίζονται πανίσχυρες πέρα και πάνω από τους νόμους. Όταν το κράτος προσπάθησε να βάλει νόμους και κανόνες βρήκε απέναντί του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που απεφάνθη ότι αρμόδιοι για να τις ελέγξουν δεν είναι το κράτος αλλά οι Ενώσεις των νομικών.
Μια από αυτές τις εταιρείες είναι το δικηγορικό γραφείο των αδερφών Σιούφα, γιων του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο όπως φαίνεται στην εκπομπή του ALPHA ελέγχει σήμερα μεγάλο μέρος της αγοράς σε όλες τις νομικές ενέργειες που γίνονται σε βάρος δανειοληπτών από όλες της Τράπεζες.
Όπως θα δούμε μάλιστα στην «Αυτοψία» πρώην στενός συνεργάτης των αδερφών Σιούφα, που ξεκίνησε ως απλός δικαστικός επιμελητής κατάλαβε γρήγορα μέσα από τη δουλειά του ότι στα χρέη… υπάρχει χρήμα! Έτσι, μέσα σε μια δεκαετία χάρη στα τηλεφωνήματα στους δανειολήπτες κατάφερε να φτιάξει μια οικονομική αυτοκρατορία διαφορετική από τις άλλες. Μετέτρεψε το μικρό χωριό από το οποίο κατάγεται, το Πανόπουλο στο νομό Ηλείας σε «εισπρακτοχώρι». Από τα κέρδη μάλιστα έφτιαξε ακόμη και γήπεδο στο χωριό, ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζει και ξενοδοχειακή μονάδα.


«Θεωρούμε ότι τα δικηγορικά γραφεία είναι μια παραπλάνηση του καταναλωτή. Είναι εισπρακτικές εταιρίες με το προκάλυμμα κάποιου δικηγόρου που συμμετέχει στην εταιρία. Ο δικηγόρος θα έπρεπε ο ίδιος να πάρει τον καταναλωτή και να μην χρησιμοποιεί τις μεθόδους των εισπρακτικών εταιριών. Να εκβιάζουν και να απειλούν», τονίζει η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Για τις καταγγελίες που έχει δεχθεί από πολίτες λέει στον Αντώνη Σρόιτερ ο Γραμματέας Συλλόγου Δανειοληπτών Γιάννης Βασαριώτης. «Βρίσκουν και τα κάνουν. Άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, μια γιαγιούλα που ξέρουν ότι μπορούν να την πιέσουν και δε θα μπορεί να απευθυνθεί κάπου για να το καταγγείλει. Όπου βρίσκουν περιθώριο να κινηθούν εκτός νόμου, κινούνται εκτός νόμου! Κάποτε γίνονταν ακραία πράγματα. Ερχόταν εδώ κόσμος και έκλαιγε γιατί τους έλεγαν “θα έρθουμε στο σπίτι σου, θα πάρουμε το σπίτι σου”. Ξέφευγαν από τη λογική. Σήμερα βλέπουμε ψευδή στοιχεία και να ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας λέγοντας ότι καλούν από το νομικό γραφείο της τράπεζας.

Οποιοσδήποτε σας πει ότι θα σας συμβεί κάτι κακό είναι έμμεση απειλή», τονίζει στην κάμερα της εκπομπής. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. «Εάν τα τηλεφωνήματα συνεχίζονται με πιεστικό, εκφοβιστικό ή απειλητικό τρόπο, τότε ο οφειλέτης πρέπει να μαθαίνει και το Μητρώο του Δικηγόρου και να το καταγγέλλει! Ο κώδικας προβλέπει πως όταν υπάρχει έγγραφη καταγγελία πρέπει να ξεκινήσει Πειθαρχική δίωξη». Επίσης, η Ιωάννα Καλαντζάκου Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τονίζει πως «Δεν μπορεί να παίρνει τηλέφωνο ασκούμενος και γραμματέας. Εκεί ελέγχεται Πειθαρχικά».
Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από τη συχνότητα του ALPHA κάνει «Αυτοψία» στις εταιρείες ενημέρωσης και τις εισπρακτικές εταιρείες καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του τον εφιάλτη που ζουν χιλιάδες έλληνες πολίτες, ενώ επισημαίνει και ποια είναι τα δικαιώματά τους.

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε