Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και η φυσική ομορφιά της έχει καταγραφεί πάμπολλες φορές από διεθνή Μέσα. Ωστόσο αυτή τη φορά η κάμερα μας ξεναγεί στις άγνωστες πλευρές και την καθημερινότητα των κατοίκων του κυκλαδίτικου νησιού!
Το 13ο οδοιπορικό του τη φετινή σεζόν ο Νίκος Μάνεσης το κάνει στη Σαντορίνη καταγράφοντας «60’ Ελλάδα» και όπως μου είπε «πρόκειται να δείτε μια διαφορετική εικόνα του νησιού, με ερημιά, κλειστά μαγαζιά, κατεβασμένα ρολά, έρημες παραλίες. Βέβαια, αν πας αυτή τη χρονική περίοδο στη Σαντορίνη θα την λατρέψεις γιατί δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Εμείς πήγαμε και γνωρίσαμε την πραγματική Σαντορίνη, είδαμε ποιοι είναι οι ντόπιοι και ποιες είναι οι ομορφιές της. Και βεβαίως γνωρίσαμε, γιατί μόνο αυτή την περίοδο μπορείς να τα γνωρίσεις, τα νησάκια που είναι γύρω από τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη έχει πετύχει το ακατόρθωτο, δουλεύει 12 μήνες το χρόνο με τον τουρισμό, αλλά αυτή την περίοδο έρχονται οι low budget τουρίστες, αυτοί που δεν έχουν πολλά λεφτά και είναι κυρίως Κορεάτες.
Παντού Ανατολίτες με μια μηχανή στο χέρι να τραβούν εκατοντάδες φωτογραφίες. Εκτός από το να τραβούν φωτογραφίες χορεύουν κιόλας, υπό τους ήχους του βιολιού ενός Ρώσου πλανόδιου καλλιτέχνη που παίζει για να βγάλει το μεροκάματο. Είδαμε και πολλούς Αθηναίους, όλων των ηλικιών, που έχουν εγκατασταθεί στη Σαντορίνη, αφού το νησί έχει πάρα πολλούς εσωτερικούς μετανάστες που δουλεύουν σε όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που γυρνούν την πλάτη στον τουρισμό, Υπάρχουν οι ψαράδες, υπάρχουν οι κτηνοτρόφοι, υπάρχουν οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τη φάβα και την παραδοσιακή ντομάτα.
Επίσης γνωρίσαμε ωραίους ανθρώπους που κάνουν τις ωραίες τρέλες τους. Γλεντήσαμε μαζί με τους ψαράδες, στη Βλυχάδα, ψαράδες που είναι και τραγουδιστές. Φαντάσου ότι πήγαμε για ψάρεμα με λαούτα, ντέφια νταούλια και κρόταλα, όπως έλεγε και ο Σαββόπουλος! Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που δεν νιώθουν μεν αποστροφή για τον τουρίστα αλλά όπως μας είπαν χαρακτηριστικά δεν θέλουν να είναι “σκλάβοι του τουρίστα”. Σε κάποια χωράφια μάλιστα είδαμε και ενδιαφέρουσες πατέντες για να βγάζουν τη ντομάτα, διάφορα περίεργα εργαλεία, όπως για παράδειγμα είδαμε για το όργωμα να χρησιμοποιούν ρόδες ποδηλάτου».
Στο ταξίδι της στο κυκλαδίτικο νησί η εκπομπή εντόπισε και έναν… περίεργο κάτοικο, αφού όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Στην Παλαιά Καμένη γνωρίσαμε ίσως το μοναδικό κάτοικο ηφαιστείου. Πάνω σε ένα κομμάτι λάβας μένει ο Σώστης. Ο Σώστης ήταν ναυτικός, κάποια στιγμή τα βαρέθηκε όλα και τα παράτησε όλα για να μείνει, τα τελευταία 30 χρόνια εκεί παρέα με έναν σκύλο. Αποφάσισε να ζήσει σαν ερημίτης γιατί δεν τον ικανοποιούσε πια η πολύβουη πόλη και η “θορυβώδης” ζωή του. Κάποτε ήταν ο όμορφος της Σαντορίνης, αλλά κάποια στιγμή βαρέθηκε τον πολιτισμό και άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του».
Εκτός όμως από τον άνθρωπο που απαρνήθηκε τον πολύ κόσμο και προτίμησε να μένει μόνος του στο ηφαίστειο, η εκπομπή του ALPHA συνάντησε και το βιολιστή που έπαιξε στην ταινία «Λάρα Κροφτ, 2», η οποία γυρίστηκε στη Σαντορίνη και όπως μου είπε ο δημοσιογράφος. «Σε κάποια σκηνή γίνεται ένα γλέντι και το βασικό βιολί σε αυτό είναι αυτός ο μουσικός που πηγαίνει στα πανηγύρια και τους γάμους. Μας μίλησε λοιπόν για τα γυρίσματα, για την φοβερή παραγωγή και βεβαίως για την ομορφιά της Αντζελίνα Τζολί».
Απόψε στις 23:50, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από τη συχνότητα του ALPHA μας ξεναγεί «60’ Ελλάδα» στη Σαντορίνη αλλά και στη Θηρασιά, το νησάκι που κάποτε ήταν ενωμένο με τη Σαντορίνη. Οι 250 περίπου κάτοικοι του μικρού νησιού δηλώνουν παραμελημένοι αφού για οτιδήποτε θέλουν να κάνουν πρέπει να ταξιδέψουν απέναντι και τα δρομολόγια είναι λιγοστά, ενώ το μεγάλο παράπονό τους είναι ότι είναι ότι το πλοίο της γραμμής δεν πιάνει Θηρασιά, αλλά παρ’ όλα αυτά αντέχουν και αισθάνονται ευτυχισμένοι που ζουν σε αυτό τον υπέροχο τόπο.