Ξεκίνησε ως οδοιπορικό για τις ανάγκες της εκπομπής του, αλλά κατέληξε… αλλιώς! Η φύση, οι άνθρωποι και ο τρόπος ζωής τους τον παρέσυραν και έκανε κι αυτός τα ίδια… τρελά πράγματα της δικής τους καθημερινότητας.
Ο Νίκος Μάνεσης για την εκπομπή «60’ Ελλάδα» επισκέφτηκε τα ορεινά χωριά της Κόνιτσας και όπως μου είπε «σε αυτό το οδοιπορικό αποφάσισα να αφήσω να εκδηλωθούν και κάποιες συνήθειες που έχω και δεν τις γνωρίζει το πλατύ κοινό. Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι είμαι δικυκλιστής. Θα με δει έτσι! Ο κόσμος δεν ξέρει ότι η φύση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, όπως και ότι ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Εκεί λοιπόν αφήνω κάποιες άλλες “κρυφές” πλευρές μου να εκδηλωθούν, γίνομαι κι εγώ κομμάτι του ρεπορτάζ. Πέφτω από έναν καταρράκτη, καβαλάω άλογο, καβαλάω μηχανή, οδηγώ τζιπ 4Χ4 και ανεβοκατεβαίνω σε διάφορα χαντάκια! Γίνομαι κομμάτι του ρεπορτάζ!
Σε παρασύρει ο ίδιος ο τόπος να γίνεις και εσύ κομμάτι του ρεπορτάζ και αυτό μου συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί να είσαι εκεί και να είσαι αμέτοχος, δεν υπάρχει άνθρωπος που πηγαίνει στον Βοϊδομάτη και είναι αμέτοχος. Όλο αυτό το επιβάλλει το περιβάλλον. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, πρέπει να ενσωματωθείς στις εκεί δραστηριότητες, δεν γίνεται αλλιώς και δεν γίνεται να κάνεις και ρεπορτάζ εάν δεν ενσωματωθείς στις δραστηριότητες. Τότε μόνο θα καταλάβεις γιατί αυτοί οι “τρελοί” κάνουν ότι κάνουν, ψαρεύουν πέστροφα, καβαλάνε άλογα, πέφτουν από τους καταρράκτες. Για να καταλάβεις γιατί τους βγαίνει αυτή η “τρέλα” πρέπει να γίνεις κι εσύ «τρελός» και να μοιραστείς αυτή την “τρέλα”, αυτή την ωραία και γόνιμη τρέλα. Και τελικά έχουν δίκιο. Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι κλεισμένοι σε ένα διαμέρισμα και άλλοι άνθρωποι που είναι κλεισμένοι στη φύση. Ε, αυτοί που είναι “κλεισμένοι” μέσα στη φύση απ’ ότι φαίνεται βιώνουν καλύτερα από εμάς που είμαστε μέσα σε ντουβάρια. Αυτοί κάτι ξέρουν».
Στο χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, την Αετομηλίτσα, οι κάμερες κατέγραψαν μία πολύ συγκινητική ιστορία για την οποία ο Νίκος Μάνεσης μου είπε πως «Είδαμε ένα αυτοκίνητο που έχει πέσει μέσα σε έναν κήπο και ψάχνοντας να μάθουμε τι είχε συμβεί μας είπαν ότι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος είναι καθηγητής από την Καστοριά, είχε έναν σκύλο που είναι ο καλύτερος σύντροφός του. Πριν από 5 μήνες όμως, ο σκύλος χάθηκε και ένας φίλος του καθηγητή τον εντόπισε στην Αετομιλίτσα όπου ο ιδιοκτήτης ενός ξενώνα θεώρησε ότι είναι αδέσποτο σκυλί και το πήρε κοντά του. Ο καθηγητής ταξίδεψε στην Αετομιλήτσα για να βρει το σκύλο του και τη στιγμή που έφτανε στο σημείο για να τον δει, από τη χαρά του που τον βρήκε έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε σε έναν γκρεμό. Ευτυχώς σώθηκε και όλα καλά. Αυτή είναι μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία που καταγράψαμε και θυμίζει σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας. Πώς ένας σκύλος από την Καστοριά βρέθηκε στο υψηλότερο χωριό της Ελλάδας και τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη του για να τον βρει»!
Οι ομορφιές της φύσης σε παρασύρουν και όπως μας λέει ο Νίκος Μάνεσης «Οι εικόνες είναι μαγευτικές. Βλέπεις πώς ήταν η ελληνική φύση πριν αρχίσουμε να ασελγούμε πάνω της. Βλέπεις δηλαδή την Ελλάδα του περασμένου αιώνα, πριν αρχίσει να εξαπλώνεται ο πολιτισμός και να καταστρέφει. Εκεί πραγματικά που βλέπεις ότι το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει είναι στο Μπουραζάνι, όπου υπάρχει ένα καταπληκτικό προστατευόμενο πάρκο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελαφιών στην Ελλάδα. Υπάρχουν εκατοντάδες ελάφια και κρι – κρι, και τα βλέπεις κανονικά δίπλα σου. Είναι μαγευτικό. Επίσης, εκεί έχει στηθεί μια πολύ ωραία επιχείρηση. Επειδή κάθε χρόνο τα ελάφια χάνουν τα κέρατά τους από αυτά τα κέρατα φτιάχνουν κοσμήματα, διακοσμητικά, φωτιστικά. Πρέπει να είναι μοναδικό αυτό το πάρκο στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατοντάδες ελάφια, βλέπεις κοπάδια ελαφιών και είναι πραγματικά επιβλητικό».
Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από την ομορφιά της φύσης που απολαμβάνουν έχουν να αντιμετωπίσουν και αρκετά προβλήματα, αφού στην Πλαγιά, κοντά στα αλβανικά σύνορα, το χωριό εκκενώθηκε λόγω κατολισθήσεων και οι κάτοικοι, με βουρκωμένα μάτια, βλέπουν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε ερείπια.
«Τώρα δημιουργούν ένα νέο χωριό απέναντι από το παλιό και κοιτούν με ανάμικτα συναισθήματα το χωριό που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν, να εξαφανίζεται, να μετατρέπεται σε ερείπια. Οι κατολισθήσεις είναι απίστευτες στην περιοχή. Αναγκαστήκαμε με τα χέρια να ανοίξουμε τον δρόμο, πετώντας βράχους κάτω, για να φτάσουμε στο χωριό Πλαγιά», μας είπε ο Νίκος Μάνεσης.
Απόψε λοιπόν, στις 23:45 μέσα από την εκπομπή του ««60’ Ελλάδα» στον ALPHA, ο Νίκος Μάνεσης θα μας μεταφέρει στην Κόνιτσα, όπου η ομορφιά της φύσης συνυπάρχει με την τρέλα των ανθρώπων. Ή, αν θέλετε, η «τρέλα» της φύσης συνυπάρχει με την ομορφιά των ανθρώπων!