«Οι υποθέσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι υπερπολλαπλάσιες αυτών που το έχουν δει», λέει ο Πασχάλης Τσαρούχας.
Ο Πασχάλης Τσαρούχας έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό “Instyle” και την Κρίστελ Λιάκου. Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ απάντησε, μεταξύ άλλων, και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο σωματείο.
«Οι υποθέσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι υπερπολλαπλάσιες αυτών που το έχουν δει. Αυτό γιατί τα φερόμενα θύματα διστάζουν να καταθέσουν γιατί φοβούνται αν αύριο θα έχουν δουλειά. Άρα, λοιπόν, βλέπεις ότι το σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο καλά κρατεί και ο τρόμος στους ανθρώπους ακόμα υπάρχει.
Αν βγήκαν κάποια αγόρια ή κορίτσια και μίλησαν, είμαστε μαζί τους να τους συμπαρασταθούμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα είναι όμως πως στη συλλογική συνείδηση του χώρου μας επικρατεί το “ας μη μιλήσω για να έχω δουλειά”, επομένως με αυτή τη λογική δεν έχουμε κάνει δουλειά», είπε αρχικά ο Πασχάλης Τσαρούχας.
Ο Πασχάλης Τσαρούχας είπε στη συνέχεια: «Τώρα αν έρθουν κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να ανοίξουν κι άλλα στόματα, αυτό είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να το ξέρω.
Αυτό που ξέρω και μπορώ να καταθέσω είναι το ότι όσα γνωρίζω εξ ακοής από ανθρώπους που τους έχουν συμβεί διάφορα είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Η αρχή έγινε. Το ζήτημα είναι ως κοινωνία να βελτιωθούμε και όχι να θεωρήσουμε αυτούς που έκαναν την αρχή ήρωες. Μια υγιής πολιτεία δεν χρειάζεται ήρωες, χρειάζεται πολίτες συνειδητοποιημένους».
«Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι σε νομικό επίπεδο και να προστεθούν όροι και κανόνες στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά το σημαντικότερο είναι να αλλάξει ριζικά η παιδεία. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα.
Τι είναι αυτό που επιτρέπεται να σου κάνει κάποιος και τι όχι. Να έχουμε πολύ διακριτά όρια και ανθρώπους έτσι μεγαλωμένους που να τα σέβονται και να τα τηρούν. Βέβαια, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με κατάχρηση εξουσίας, ένα φαινόμενο που απασχολεί όλους τους χώρους και όχι μόνο το δικό μας.
Ε, λοιπόν, αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ βαθιάς παιδείας για το πώς ο έχων την εξουσία τη διαχειρίζεται και για το πώς και αν ελέγχεται», πρόσθεσε επίσης ο Πασχάλης Τσαρούχας.