Δευτέρα, 2 Δεκ.
12oC Αθήνα

Ο βαλκανιονίκης που ξενιτεύτηκε λόγω κρίσης

Ο βαλκανιονίκης που ξενιτεύτηκε λόγω κρίσης

Είναι από τους αθλητές που με τις επιδόσεις τους έχουν ανεβάσει την ελληνική σημαία ψηλά, ενώ ήταν τρεις φορές σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Σάκης Τσακίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Ασχολήθηκε από μικρός με το αγαπημένο του άθλημα, το σκι, καταφέρνοντας να γίνει πανελληνιονίκης, να κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες και να λάβει μέρος σε 5 Ολυμπιάδες. Στις τρεις από αυτές μάλιστα ήταν σημαιοφόρος, μπαίνοντας πρώτος στο στάδιο και κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία. Την ίδια τιμή, στους φετινούς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είχε και η κόρη του, η Παναγιώτα, που ήταν η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των αγώνων, στο Σότσι.

Τώρα ο Σάκης Τσακίρης είναι διορισμένος γυμναστής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών για 3 χρόνια. Ο λόγος; Ο αθλητής που έχει σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία έχει αναγκαστεί λόγω κρίσης να μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, όπου έχει ανοίξει ένα  κατάστημα για ενοικιάσεις σκι στον κεντρικό δρόμο του Μπάνσκο.

Εκεί, στο διασημότερο χειμερινό θέρετρο της Βουλγαρίας, τον συνάντησε η Σοφία Παπαϊωάννου και όπως της είπε «από μικρός έχω φίλους Βούλγαρους, είμαστε σχεδόν αδέρφια. Η νεολαία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και οπουδήποτε έχει διαφοροποιηθεί, τα σύνορα έχουν ανοίξει, οι Βούλγαροι έχουν πάει στην Αμερική, στον Καναδά. Έχουν ανοίξει τα μυαλά τους, είναι πολύ δεκτικοί, είναι ένας ευρωπαϊκός λαός», τονίζοντας και πως «το να βγάζεις λεφτά σήμερα είναι κάπως σπάνιο. Να δουλέψεις ναι. Το να βγάλεις λεφτά δεν ξέρω. Είναι και πόσο χρόνο θες να σπαταλήσεις στη δουλειά σου. Εμείς ανοίγουμε 6 το πρωί και κλείνουμε 11 το βράδυ. Εδώ πρέπει να σπαταλήσεις αρκετό χρόνο, έστω και για να ζήσεις».
Η συνάντηση με τον έλληνα αθλητή έγινε για την εκπομπή «360ο» στον ALPHA.

Η δημοσιογράφος, θέλοντας να καταγράψει το κύμα «φυγής» Ελλήνων και ελληνικών επιχειρήσεων, βρέθηκε στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, εκεί όπου έλληνες, αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, μακριά από την ελληνική υψηλή φορολογία.

Περνώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τον Προμαχώνα σε απόσταση 13 χιλιομέτρων βρίσκεται το Πετρίτσι. Εκεί κάποτε ζούσαν αρκετοί Έλληνες, αλλά μετά τους Βαλκανικούς πολέμους αναγκάστηκαν να φύγουν. Τα τελευταία χρόνια όμως το Πετρίτσι  έχει γνωρίσει μία άλλη «εισβολή» από Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα με το ευρώ πηγαίνουν εκεί για να ψωνίσουν στα καταστήματα και στις λαϊκές. Τώρα παρατηρείται και ένα ακόμα φαινόμενο: πολλοί έλληνες κυνηγημένοι από χρέη και υποχρεώσεις στην Ελλάδα να μεταναστεύσουν εκεί είτε αναζητώντας δουλειά, είτε για να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση.

Πριν από τρεις μήνες ο Μάνος Παράβαλος, από τον Μαρμαρά Χαλκιδικής, πήρε απόφαση να αναλάβει το εστιατόριο – στέκι των Ελλήνων στο Πετρίτσι, αφήνοντας πίσω στην Ελλάδα τα συνεργεία μοτοσυκλετών όπου εργαζόταν ως μηχανικός. Όπως λέει είχε πάντα τρέλα με τη μαγειρική.

«Από κάτω φύγαμε γιατί ήταν δύσκολα τα πράγματα, Κανείς δεν είχε λεφτά. Όλοι μάς χρωστούσαν, αναγκαστικά και εμείς χρωστούσαμε και πάει λέγοντας, Ήρθαμε εδώ να βρούμε την τύχη μας», λέει στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA. «Είναι καλύτερη η φορολογία εδώ. Εμείς κάτω ήμασταν όλο νεύρα, κάθε μέρα καινούριες φορολογίες. Έχει αγανακτήσει όλος ο κόσμος».

Στην δεύτερη αποστολή για την ίδια εκπομπή οι «360ο» βρέθηκαν στα Σκόπια όπου συνάντησαν επιχειρηματίες και υπαλλήλους βιοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και τη ξυλείας. Όπως αποκαλύπτουν η «έξοδός» τους από την Ελλάδα ήταν μονόδρομος για την επιβίωσή τους, καθώς οι υψηλοί φόροι και οι εισφορές όχι μόνο δεν άφηναν περιθώριο κερδοφορίας, αλλά οδηγούσαν με μαθηματική βεβαιότητα τις επιχειρήσεις στη χρεοκοπία. «Εδώ που είμαστε, σε αυτή την περιοχή, οι περισσότερες είναι ελληνικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες φασόν. Αν υπάρχει κάποιος ντόπιος αυτός είναι ένας. Η αναλογία είναι πέντε προς έναν», λέει ο Κώστας Κουτσογιάννης, αναφερόμενος στην άνθιση των ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων στην Γευγελή, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε γατί ή θα έπρεπε να κλείσουμε τελείως όλες τις επιχειρήσεις ή να στραφούμε εδώ λόγω του φθηνού εργατικού κόστους», λέει στη Σοφία Παπαϊωάννου ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας στη Γευγελή. «Έγινε για λόγους επιβίωσης καθαρά. Δεν υπήρχε μέλλον. Δε θα μπορούσε να υφίσταται η επιχείρηση στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο Γιάννης Κιάκος, διευθυντής της βιοτεχνίας. «Δυσκολίες στην ίδρυση της επιχείρησης δεν είχαμε, τα γραφειοκρατικά είναι πολύ πιο ομαλά από ότι στην Ελλάδα. Να φανταστείτε ότι η ίδρυση της εταιρίας έγινε σε μία μέρα», αναφέρει ο ίδιος.

Απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαϊωάννου στην εκπομπή «360ο» στον ALPHA, συναντά έλληνες που λόγω της οικονομικής κρίσης «μάζεψαν» τις επιχειρήσεις τους και έφυγαν από τη χώρα, προσπαθώντας να επιβιώσουν, αντιλαμβανόμενοι ότι οι υψηλοί φόροι και οι εισφορές όχι μόνο δεν άφηναν περιθώριο κερδοφορίας, αλλά τους οδηγούσαν με μαθηματική βεβαιότητα στη χρεοκοπία.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε