Σάββατο, 5 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ο «χορός εκατομμυρίων» των πολιτικών και η λίστα Λαγκάρντ!

Ο «χορός εκατομμυρίων» των πολιτικών και η λίστα Λαγκάρντ!

Καθάρισμα και ξεσκόνισμα με… πούπουλο προσπαθούν να κάνουν λόγω των πενιχρών μέσων που τους παρέχονται. Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνουν, κάνουν ό,τι μπορούν, έστω και αν μένουν… από βενζίνη!

Ο λόγος για το ΣΔΟΕ και τις έρευνες που κάνουν, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα λόγω των περικοπών που έχει υποστεί. Ο Αντώνης Σρόιτερ απόψε το βράδυ με την κάμερα της εκπομπής του στον ALPHA κάνει «Αυτοψία» στις εγκαταστάσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και μιλά με ελεγκτές και υπαλλήλους για το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα, τις απειλές που δέχονται, αλλά και τη γραφειοκρατία και τις περικοπές που έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι συνθήκες εργασίας τους.


Για τη μείωση του προϋπολογισμού που αφορά τη λειτουργία του ΣΔΟΕ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων,  Α. Χάλαρης, δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Αυτοψία» πως «Δυστυχώς μείναμε από βενζίνη στο δρόμο και δεν είχαμε χρήματα να γυρίσουμε το αυτοκίνητο».

Κι όλα αυτά, ενώ στην αποθήκη του ΣΔΟΕ η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε μισό τόνο ναρκωτικών που έχουν δεσμεύσει οι άντρες του τμήματος και όπως τονίζει ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής  «δυστυχώς στο Λιμάνι του Πειραιά οι άνδρες του ΣΔΟΕ ψάχνουν ακόμη με τα χέρια», τονίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης δεν έχει μηχάνημα X-RAY που θα έδινε τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να κάνουν περισσότερους ελέγχους ώστε να υπάρχουν και περισσότερα κέρδη για το Ελληνικό κράτος.

«Κάνουμε έναν με δύο ελέγχους την εβδομάδα. Λόγω έλλειψης προσωπικού,  δεν είναι δυνατόν να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι», τονίζει ο υπεύθυνος για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων Π. Καββαδάς, σημειώνοντας ότι έτσι αφενός χάνονται εκατομμύρια για το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά τα καύσιμα που αγοράζουν.


Ωστόσο, ανοίγοντας το χρηματοκιβώτιο του ΣΔΟΕ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχων Ειδικών Φόρων Ν. Βασιλάκος δείχνει στον Αντώνη Σρόιτερ τις τσάντες με τα χιλιάδες χρυσαφικά που έχουν δεσμευτεί μετά από ελέγχους σε καταστήματα εμπορίας χρυσού.  «Αυτά είναι σταυρουδάκια και αλυσίδες, ο πόνος του καθενός», τονίζει με νόημα. Η κάμερα της εκπομπής μάλιστα έχει καταγράψει και παράνομη αγοραπωλησία χρυσού σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, την Ερμού.

Στις εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ όμως, δίπλα από τα κοσμήματα των παράνομων αγοραπωλησιών, μία βαλίτσα με ράβδους χρυσό και 500 κιλά χασίς που έχουν κατασχεθεί, υπάρχουν και φάκελοι που αφορούν την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και τη λίστα Λαγκάρντ! Μάλιστα ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, στα πρόστιμα και τα χρήματα που θα έπρεπε να έχει εισπράξει το κράτος  τονίζει: «Ακούμε ότι δεν έχουμε εισπράξει ένα ευρώ. Το ΣΔΟΕ δεν εισπράττει τίποτα. Επιβάλουμε πρόστιμα. Έχουν επιβληθεί έξι εκατομμύρια σε πρόστιμα, πολύ σύντομα θα έχουμε κι άλλο πρόστιμο. Ολοκληρώνεται η διαδικασία και σύντομα θα έχουμε και άλλες περιπτώσεις.  Έχουμε ξεκινήσει από τους μεγάλους. Έχουμε ανοίξει λογαριασμούς, με εντολές, σε 130 άτομα, που ίσως είναι και ένα συντριπτικό νούμερο σε σχέση με το ποσό, να καλύπτει το 70 και  το 80% της λίστας. Προσέξτε μια διαφορά. Ο λογαριασμός ο δικός μου και ο δικός σας μπορεί να είναι εύκολο να τον ελέγξεις. Εάν έχετε 100 λογαριασμούς, 200, ο έλεγχος δεν είναι εύκολος. Δεν μπορεί να γίνει ούτε σε 6 μήνες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».


Στο μικροσκόπιο του Σώματος όμως, βρίσκονται πολλοί πολιτικοί και στο πλαίσιο της έρευνας, όπως λέει η Διευθύντρια Ειδικών Υποθέσεων Ειρήνη  Γιαλούρη «Ανοίγουμε λογαριασμούς και βλέπουμε πολιτικούς που δεν έχουν τίποτα να τους προσάψουμε και αυτό είναι πολύ ευχάριστο, αλλά έχουμε και περιπτώσεις που γίνεται  ένας “χορός  εκατομμυρίων”. Υπάρχει στον πολιτικό κόσμο, όπως ξέρετε! Υπάρχει βελτίωση, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης», ενώ υπογραμμίζει πως «Σήμερα στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων  είναι  75 υπάλληλοι, αλλά έπρεπε να είναι 102. Αυτό είναι παράδοξο για μια υπηρεσία για την οποία έχουμε μεγάλες απαιτήσεις».

Απόψε το βράδυ λοιπόν, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» μέσα από τον ALPHA στα άδυτα του ΣΔΟΕ καταγράφοντας για πρώτη φορά με τηλεοπτική κάμερα ό,τι υπάρχει εκεί!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε