Μόνο που το «βόδι» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι άδειες συχνότητας, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να τις δώσει… όπου θέλει να τις δώσει!
Και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Τον τελευταίο καιρό λέγονται πολλά για τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα αυτές χρησιμοποιούνται ως βασικό επιχείρημα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζουν ότι σκοπός της κυβέρνησης με την καινούργια αδειοδότηση είναι «να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», υποστηρίζοντας ότι τόσα χρόνια είχαν την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αυτό όμως που… ξεχνούν να αναφέρουν τα μέλη της κυβέρνησης είναι και οι οφειλές των κομμάτων της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι οφειλές αυτές, των κομμάτων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, επί σειρά ετών αντισταθμιζόταν με τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών προς το Δημόσιο. Κι επειδή όλα σχεδόν τα κόμματα οφείλουν, αυτό δεν χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από κανένα…!
Τα αναδρομικά τέλη χρήσεως συχνοτήτων λοιπόν που είναι οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών και για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, για τα έτη 2011 έως και το 2014 ήταν 24.150.633,93 ευρώ. Με παλαιότερη ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας είχε απευθυνθεί στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά επισημαίνοντάς του ότι «Από της ψηφίσεως του ν. 3023/2002 (ΦΕΚ Α 146/25.6.2002) “Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Εσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών», προβλέφθηκε με τα άρθρα 10 και 30 η «προβολή προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα”, με υποχρέωση μετάδοσης από τα τελευταία των διαφημιστικών τους μηνυμάτων».
Αναφερόμενοι λοιπόν στις εκλογικές αναμετρήσεις περιόδου 2010 – 2015 και σε εκτέλεση των προβλέψεων του ίδιου ως άνω νόμου, είχαν υπενθυμίσει στον αρμόδιο υπουργό πως μετά την αποτίμηση του διατιθέμενου airtime προς τα κόμματα είχε αποφασισθεί ότι για τον πρώτο γύρο των Βουλευτικών Εκλογών του 2012 το ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα ήταν 6.170.850 ευρώ, για το δεύτερο γύρο 6.000.000 ευρώ, για τις Ευρωβουλευτικές του 2014 6.000.000 ευρώ και για τις Βουλευτικές του 2015 6.000.000 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα 24.170.850 ευρώ.
Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα η ΕΙΤΗΣΕΕ επεσήμαινε ότι με τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση σήμαινε επιστροφή της αναλογικής συχνότητας προς το Δημόσιο υποστηρίζοντας λοιπόν ότι «Κακώς εκδόθηκαν πράξεις υπολογισμού τελών χρήσης συχνοτήτων για το έτος 2012 και πέραν, δεδομένου ότι από το έτος αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν είχαν την χρήση των συχνοτήτων που είχαν παραδοθεί στους παρόχους δικτύου».
Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι παρά τα παραπάνω επιχειρήματά τους, τηλεοπτικοί σταθμοί της Ένωσης έχουν ήδη μπει σε ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ από την άλλη οι οφειλές των κομμάτων σε αυτούς έχουν… ξεχαστεί! Ωστόσο τα τέλη χρήσεως συχνοτήτων αποτελούν… σημαία στα επιχειρήματα μελών της κυβέρνησης που έχει αποφασίσει να περιορίσει τις τηλεοπτικές άδειες και όπως τονίζει «να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάρτη», ενώ όμως κάποιοι υποστηρίζουν ότι έτσι θέλει να ελέγχει τους ιδιοκτήτες που θα αναλάβουν το «βόδι», προφανώς για να γνωρίζουν τι θα… οργώνει στο τηλεοπτικό τοπίο!