Media

Οι Πομάκοι και η… κολεκτίβα των επιστημόνων με τα «πράσινα σπίτια»

«Δεν ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, δεν μιλάμε για μπάρες, δεν μιλάμε για στρατηγικές και πολιτικές εσφαλμένες, από πλευράς όλων των γειτονικών χωρών. Μιλάμε για την καθημερινότητα της μειονότητας των Μουσουλμάνων της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν και είναι Έλληνες».

Αυτά μου τόνισε ο Νίκος Μάνεσης περιγράφοντας το οδοιπορικό που έκανε στην καρδιά της Θράκης, στην Ξάνθη. για την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA που θα προβληθεί απόψε.

Όπως λοιπόν μου είπε «Σήμερα στα Πομακοχώρια, δεν υπάρχει ο απομονωτισμός του παρελθόντος. Έχουν αρθεί οι όποιες αδικίες του παρελθόντος, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα και το βασικό τους πρόβλημα είναι τα της κρίσης. Είναι μια ευαίσθητη περιοχή, γι’ αυτό και είμαι πολύ προσεχτικός σε ό,τι λέω. Δεν πιάνω εθνικά θέματα, αντιμετωπίζω τους Πομάκους ως Έλληνες Μουσουλμάνους Πομακικής καταγωγής. Το λένε και οι ίδιοι “δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”. Το πρόβλημα είναι η ελληνική κρίση, τα χαράτσια, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν γίνονται έργα. Αυτά είναι χωριά ορεινά, είναι χωριά άγονα, δηλαδή καλλιεργούν τσάι και καπνό, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Αυτές είναι οι δουλειές. Οι νέοι, ομαδικά, μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία. Οι κάτοικοι εκεί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες λόγω της κρίσης, η μόνη τους διαφορά είναι το Κοράνι, η θρησκεία. Και αυτοί λοιπόν, βιώνουν πολύ έντονα την κρίση, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πολύ φτωχά χωριά, τα οποία κατά βάση συντηρούνται από τις συντάξεις του ΟΓΑ των παππούδων ή από τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στις οικογένειές τους. Έτσι ζουν τα Πομακοχώρια. Αυτό που αποφύγαμε να κάνουμε και είναι ενσυνείδητη επιλογή μου, είναι να μην ακουστούν ακραίες φωνές, είτε από την πλευρά των Χριστιανών, είτε από την πλευρά των Μουσουλμάνων. Στην πλειονότητά τους, αισθάνονται Έλληνες πολίτες που η διαφορετικότητά τους είναι το θρήσκευμα. Ακραίες φωνές υπάρχουνε και από την πλευρά των Χριστιανών και από την πλευρά των Μουσουλμάνων. Η εκπομπή δεν φιλοξενεί καμία ακραία φωνή που θα μπορούσε να υποδαυλίσει καταστάσεις. Εκεί ήταν η μοναδική δική μου παρέμβαση».
Από την άλλη, η κάμερα της εκπομπής του ALPHA «ανακάλυψε» κι ένα πρωτότυπο κοινόβιο, την «κολεκτίβα των επιστημόνων» που ζουν μαζί και δημιουργούν στην Παλαιά Μορσίνη. Ένας γιατρός- γλύπτης, ένας μηχανικός- ευρεσιτέχνης, ένας γεωπόνος, μια βιολόγος και ένας γενετιστής ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους και κατασκευάζουν τα δικά τους «πράσινα» σπίτια από άμμο, πυλό και άχυρο, με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ. Επίσης φτιάχνουν ηλιακούς φούρνους αλλά και ό,τι θα μπορούσε να τους παρέχει ενεργειακή αυτάρκεια για τον πρωτότυπο οικισμό τους, ενώ παράγουν την αρχέγονη ποικιλία του δίκοχου σιταριού το οποίο καλλιεργούσαν στην περιοχή από την αρχαιότητα και ο εμπορεύσιμος σπόρος τους αποφέρει σημαντικά έσοδα καθώς θεωρείται απόλυτη βιολογική καλλιέργεια.

«Επισκεφτήκαμε τον υπέροχο Νέστο και επίσης ανακαλύψαμε σε ένα χωριό της Ξάνθης ένα πρωτότυπο κοινόβιο, όπου ζουν και εργάζονται Έλληνες, μένουν μαζί, τρώνε μαζί, παράγουν μαζί και οι οποίοι φτιάχνουν σπίτια, καλλιεργούν χωράφια, εμπορεύονται τα κοινά τους προϊόντα, πρόκειται για μια σπανιότατη περίπτωση κολεκτίβας στην Ελλάδα», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης.
Απόψε το βράδυ λοιπόν, στις 23:45, η εκπομπή «60’ Ελλάδα» μας μεταφέρει μέσα από τη συχνότητα του ALPHA στην καρδιά της Θράκης καταγράφοντας πολλά από αυτά που συμβαίνουν χωρίς όμως, ακραίες φωνές και απόψεις!

Γρηγόρης Μελάς

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα υποψήφια τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό – Αποκλείστηκε τραγούδι του Μπάμπη Στόκα
«Εμπλοκή» με το... καλημέρα, αφού από τον ελληνικό τελικό της Eurovision αποκλείστηκε το τραγούδι «Θα μάθω να αγαπώ» με ερμηνευτές τη Σαλίνα Γαβαλά και τον Tsiak, με συνθέτη τον Μπάμπη Στόκα και στιχουργούς τους Μπάμπη Στόκα και Παναγιώτη Τσιακαλάκη (Tsiak)
Eurovision 2025: Αυτά είναι τα υποψήφια τραγούδια που θα διαγωνιστούν στον εθνικό τελικό – Αποκλείστηκε τραγούδι του Μπάμπη Στόκα