Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή που θα έδιναν έμπνευση σε αρκετούς συγγραφείς. Μία μάλιστα από αυτές φαίνεται ότι ενέπνευσε για να γίνει η ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».
Αύριο, Τρίτη 28 Οκτωβρίου, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360ο» προσεγγίζει την εθνική μας επέτειο με μία διαφορετική ματιά, αναφέροντας ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να ανήκαν στις αντίπαλές μαχόμενες πλευρές, αλλά τους ένωσε ο έρωτας.
Όπως μου είπε η ίδια «Υπάρχουν κάποιες ιστορίες του Ελληνο-ιταλικού πολέμου και της κατοχής που δεν θα δούμε ίσως ποτέ γραμμένες στα βιβλία της ιστορίας. Είναι οι ιστορίες έρωτα και αγάπης ανάμεσα σε Ελληνίδες και τον εχθρό, τους Ιταλούς στρατιώτες. Αυτές τις “απαγορευμένες”, αλλά αληθινές ιστορίες παρουσιάζει η εκπομπή ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Η εκπομπή ταξίδεψε σε Κεφαλονιά, Πάτρα και Ρόδο και κατάφερε να εντοπίσει τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε εκείνους τους απαγορευμένους έρωτες. Ανέσυρε από τα βάθη του χρόνου ιστορίες γεμάτες αγωνία, πόνο, αλλά και συγκίνηση και ανθρωπιά. Ιστορίες που κατέληξαν σε γάμους, που δημιούργησαν οικογένειες και που τελικά έδωσαν ίσως το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι πιο δυνατός από τα μίση των πολέμων. Στην Κεφαλονιά, συναντήσαμε τη Γιολάντα, κόρη του Βάλτερ και της Έλλης Φωκά.
Ο πατέρας της τότε ήταν μόνο 20 χρονών και πρωτοείδε τη μητέρα της από το καμπαναριό του χωριού, όπου ανέβαινε για να χειρίζεται τον ασύρματο. Οι δύο νέοι πέρασαν ολόκληρους μήνες μόνο κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον, με τον Βάλτερ να παίζει ακορντεόν, αλλά και να κάνει γυμναστικές επιδείξεις πάνω στο καμπαναριό για να την εντυπωσιάσει. Η ιστορία τους ενέπνευσε και το σενάριο της ταινίας “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”».
«Οι “360ο” ταξίδεψαν και στην Πάτρα, όπου εκτυλίχθηκε μία δραματική ιστορία αγάπης και προδοσίας. Η Ντίνα γνώρισε τον Κάρλο μια συνηθισμένη μέρα της κατοχής. Ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας, που είχε συρθεί στον πόλεμο παρά τη θέλησή του και δεν έχανε ευκαιρία να βρίζει ανοιχτά τον Μουσολίνι. Παντρεύτηκαν στον Άγιο Νικόλαο, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για την εξέλιξη στη σχέση τους», μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου.
Η τρίτη ιστορία που αναφέρεται στις «360ο» διαδραματίζεται στην τότε ιταλοκρατούμενη Ρόδο και όπως μου είπε η δημοσιογράφος «ο 94χρονος Φράνκο, μένει ακόμα στο ίδιο σπίτι όπου αντίκρισε για πρώτη φορά την Ευαγγελία, πριν από 74 χρόνια, όταν έψαχνε τότε μια μοδίστρα για να επιδιορθώσει τα ρούχα των Ιταλών αξιωματικών».
Η απόφαση της Σοφίας Παπαϊωάννου να κάνει έρευνα «για την άλλη πλευρά του πολέμου», ξεκίνησε όπως μου είπε «Όταν πριν από μερικά χρόνια καταπιάστηκα με την έρευνα του βιβλίου μου “Κρυμμένο στο Αιγαίο”, μία αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιταλοκρατούμενη Κάσο κι είχα έρθει πολύ σε επαφή με το θέμα του έρωτα και της προδοσίας ανάμεσα σε Ελληνίδες και Ιταλούς και από τότε με ενδιέφερε με ευαισθησία το θέμα».
Αύριο, Τρίτη 28 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ, η δημοσιογράφος μέσα από την εκπομπή της, τις «360ο», στον ALPHA, προβάλλει ιστορίες αγάπης που «γεννήθηκαν» μέσα στο σκληρό σκηνικό του πολέμου και μπορούν να εμπνεύσουν όχι μόνο συγγραφείς, αλλά και όλους μας, αφού αποδεικνύουν ότι ο έρωτας είναι πιο δυνατός από τον πόλεμο.