Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Περιοδικό ΤΙΜΕ: Ποιον φιλοξενεί στο πρώτο του εξώφυλλο που κυκλοφορεί σε NFT

Περιοδικό ΤΙΜΕ: Ποιον φιλοξενεί στο πρώτο του εξώφυλλο που κυκλοφορεί σε NFT
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο συνιδρυτής της πλατφόρμας για κρυπτονομίσματα, Ethereum, ο Βιτάλικ Μπούτεριν, είναι αυτός που επέλεξε το περιοδικό TIME για το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του που κυκλοφορεί ως NFT, ως ένα συλλεκτικό ψηφιακό αρχείο δηλαδή, καθώς αποτελεί αναμφισβήτητα το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων σήμερα.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME με τίτλο «The Prince of Crypto Has Concerns», ο Βιτάλικ Μπούτεριν εκφράζει ένα «μείγμα υπερηφάνειας και τρόμου» για τη δημιουργία του. Ενώ ο, γεννημένος στον Καναδά, ρωσικής καταγωγής προγραμματιστής βλέπει τη μετασχηματιστική δύναμη της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Ethereum ως έναν τρόπο για να ξεκινήσει κάθε είδους κοινωνικοπολιτική μεταρρύθμιση, όπως δικαιότερα συστήματα ψηφοφορίας, πολεοδομικός σχεδιασμός και καθολικό βασικό εισόδημα, η αποκεντρωμένη φύση της πλατφόρμας επέτρεψε επίσης τη χρήση της ως μέσο απληστίας και παρανομίας.

Ο Μπούτεριν προειδοποιεί για τον κίνδυνο των υπερβολικά ανυπόμονων επενδυτών και των υψηλών προμηθειών συναλλαγών. «Ο κίνδυνος είναι να έχεις αυτούς τους πιθήκους των τριών εκατομμυρίων δολαρίων και να γίνει ένα διαφορετικό είδος τζόγου» τονίζει ο Μπούτεριν αναφερόμενος στη συλλογή NFTs Bored Ape Yacht Club.

Το νόμισμα της Ethereum, Ether, είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα πίσω από το Bitcoin, με ένα οικοσύστημα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που συναγωνίζεται σε όγκο συναλλαγών τη Visa. Αξιοποιώντας την τεχνολογία blockchain, η Ethereum ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο αποκεντρωμένο διαδίκτυο ανοιχτού κώδικα που είναι γνωστό σήμερα ως Web3.

Το περιοδικό TIME εισάγεται στον ψηφιακό χώρο

Ο Μπούτεριν φιλοξενείται στο πρώτο πλήρες τεύχος του περιοδικού TIME ως NFT, το οποίο έχει προηγουμένως αποτολμήσει είσοδο στον ψηφιακό χώρο μέσω συνεργασιών με την Cool Cats, την κυκλοφορία προηγούμενων εμβληματικών εξωφύλλων μέσω της ψηφιακής αγοράς τέχνης Superrare και ένα ειδικό εξώφυλλο με τον ψηφιακό καλλιτέχνη Beeple. To TIME έχει επίσης ενεργοποιήσει την ενσωμάτωση ψηφιακού πορτοφολιού στον ιστότοπό της και δέχεται επί του παρόντος Bitcoin για τις συνδρομητικές της υπηρεσίες.

Τι είναι το NFT

Το NFT (Non Fungible Token) είναι ένα συλλεκτικό ψηφιακό αρχείο, το οποίο δεν το αποκτά κανείς ελεύθερα παρά μόνο αν το αγοράσει. Η αυθεντικότητά του διαπιστώνεται από έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης και προστατεύονται από συγκεκριμένα μεταδεδομένα. 

Η βικιπαίδεια εξηγεί πως αποτελούν «μη ανταλλάξιμα διακριτικά» και σημειώνει ότι «τα Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά αποτελούν κρυπτογραφημένα στοιχεία βασισμένα σε δίκτυο Blockchain, με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης και μεταδεδομένα που τα διακρίνουν μεταξύ τους και σε σχέση με άλλα,  παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με φυσικά ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Τα μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά μπορούν να συσχετιστούν με οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο-έργο τέχνης, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχος και άλλους τύπους πολυμέσων, είτε με ψηφιακή αποτύπωση φυσικού αντικειμένου: η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της προσθήκης ενός υπερσυνδέσμου (URL) στην έξυπνη σύμβαση (smart contract) που αντιστοιχεί στο κρυπτοπαραστατικό, ο οποίος (υπερσύνδεσμος) παραπέμπει στον ιστοχώρο όπου βρίσκεται το ψηφιακό αρχείο που συνδέεται με το κρυπτοπαραστατικό. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν, αποτελούν μεταδεδομένα εγγεγραμμένα σε δίκτυο Blockchain.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κρυπτονομίσματα (cryptocoins), τα κρυπτοπαραστατικά (cryptotokens) δεν διαθέτουν δικό τους αυτόνομο δίκτυο Blockchain, αλλά χρησιμοποιείται η υπολογιστική ισχύς ενός ήδη υπάρχοντος δικτύου Blockchain στο οποίο λειτουργούν «προσκολλημένα».

Media Τελευταίες ειδήσεις