Media

Πρωταπριλιά: Η Φίνος Φιλμ θυμάται αλήθειες και ψέματα από θρυλικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου

Από πού προέρχεται το συγκεκριμένο έθιμο;

Την Πρωταπριλιά είθισται να λέμε μικρά και αθώα ψέματα και η διασκεδαστική αυτή παράδοση κρατάει χρόνια, γεγονός που θέλησε να τιμήσει η Φίνος Φιλμ, δημοσιεύοντας ένα απολαυστικό βίντεο με θρυλικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου.

Σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Φίνος Φιλμ στο Instagram, με αφορμή την Πρωταπριλιά, εμφανίζονται χαρακτηριστικές στιγμές από δημοφιλείς ελληνικές ταινίες της «χρυσής εποχής» και κατά τη διάρκεια αυτού ακούγονται επικά ψέματα αλλά και μεγάλες αλήθειες.

«Σήμερα λέμε τα πιο ειλικρινή ψέματα! Όπως λέει και ο Χρόνης “σε υποχρεώνουν να γίνεσαι ψεύτης γιατί άμα λες την αλήθεια δεν σε πιστεύουν”. Καλή Πρωταπριλιά φίλες και φίλοι», έγραφε η λεζάντα της εν λόγω ανάρτησης, κάνοντας αναφορά στην ατάκα του Χρόνη Εξαρχάκου στην ταινία “Ο γόης”.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)

Στο απολαυστικό αυτό βίντεο «πρωταγωνιστούν» σπουδαία ονόματα της υποκριτικής τέχνης, όπως ο Παντελής Ζερβός, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Κώστας Βουτσάς, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μαίρη Αρώνη, η Κατερίνα Γώγου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης, η Ζωή Λάσκαρη, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Νίκος Ρίζος, ο Χρόνης Εξαρχάκος, η Νόρα Βαλσάμη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και πολλοί άλλοι αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα

Το έθιμο να λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά προέρχεται από την Ευρώπη και υπάρχουν κάποιες διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την προέλευσή του.

Μία από αυτές αναφέρει ότι το πρωταπριλιάτικο ψέμα προέρχεται από τους Κέλτες, έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν ψαράδες και η εποχή του ψαρέματος άρχιζε για αυτούς την 1η Απριλίου. Ωστόσο, δύσκολα έπιαναν ψάρια εκείνη την περίοδο του χρόνου και έτσι «αναγκάζονταν» να πουν ψέματα για τις επιδόσεις τους, μένοντας -άθελά τους- στην Ιστορία. 

Μία δεύτερη εκδοχή – η οποία θεωρείται και πιο πιθανή- είναι αυτή που θέλει το συγκεκριμένο έθιμο να έχει ρίζες στη Γαλλία. Έως το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όμως ο βασιλιάς Κάρολος, ο 9ος, θέλησε να αλλάξει την παράδοση και μετέφερε τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή του βασιλιά προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα, κάποιοι πολίτες αντιστάθηκαν στις διαταγές του και συνέχισαν να γιορτάζουν την 1η Απριλίου την έλευση του νέου χρόνου. Έτσι, οι υπόλοιποι, θέλοντας να τους κοροϊδέψουν για το ψέμα στο οποίο ζούσαν, τους έστελναν δώρα την Πρωταπριλιά. 

Κάποια στιγμή το έθιμο να λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά έφτασε και στην Ελλάδα. Έτσι κάθε 1η Απριλίου συνηθίζεται λέμε αθώα πράγματα που δεν έχουν σχέση με την αντικειμενική αλήθεια προκειμένου να μπει καλά ο μήνας. 

Media
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα
Θανάσης Λάλας για Μαρία Σολωμού: «Μπορεί ένας 50αρης ανύπαντρος και χωρίς παιδιά να είναι πολύ τρυφερός άνθρωπος»
«Καταλαβαίνω ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ένα στατιστικό στοιχείο, εγώ δεν αντιμετωπίζω έτσι τους ανθρώπους» λέει ο Θανάσης Λάλας αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Μαρία Σολωμού
Ο Θανάσης Λάλας