Από τη μία οι χαμηλές θερμοκρασίες και από την άλλη η επιβολή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν άλλους τρόπους θέρμανσης. Ορισμένοι από αυτούς όμως, αποδεικνύονται επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
«Καίω και κρεβάτι για να ζεσταθούμε. Εδώ κοντά στο βουνό η θερμοκρασία πέφτει. Φοβάμαι τα χημικά αλλά τι να κάνω; Στην γειτονιά οι πιο πολλοί αυτό κάνουν, μυρίζει από τα πλαστικά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς!», λέει στη Σοφία Παπαϊωάννου ο 20χρονος Κώστας, κάτοικος Μενιδίου.
Η δημοσιογράφος, στη σημερινή εκπομπή της «360°» στον ALPHA, κάνει έρευνα για πολλά που συμβαίνουν μετά την επιβολή του φόρου που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το πώς φτάσαμε στην αιθαλομίχλη και τους κινδύνους για την υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων. Στην κάμερα της εκπομπής λοιπόν ο 20χρονος Κώστας δείχνει τα ξύλα από παλιά έπιπλα που κόβει και περιέχουν κόλλες, μπογιές και χημικά βλαβερά για την υγεία. Σε μία γωνιά μέσα στο σπίτι του έχει φτιάξει μία αυτοσχέδια σόμπα από έναν παλιό θερμοσίφωνα, ενώ ο θείος του, ο Χρήστος, που μένει δίπλα, προσπαθώντας κι αυτός να ζεσταθεί λέει πως «Καίμε ό,τι βρίσκουμε…! Πλαστικά… παλέτες… Αυτά ανάβουμε. Είναι κακό αλλά τι να κάνουμε…! Και το παιδί έχει άσθμα, αλλά δεν φτάνουν τα λεφτά, ό,τι βρίσκουμε από το δρόμο να ανάψουμε». Ο 15χρονος γιος του ο Παναγιώτης συμπληρώνει για τις συνθήκες που δημιουργούνται στο σπίτι από τη σόμπα πως «Φτάνω στο σημείο να μην μπορώ να αναπνεύσω, σαν να μου έχει κολλήσει κάτι στο λαιμό, να μην κατεβαίνει ο αέρας».
Την ίδια κατάσταση όμως περιγράφει ότι βίωνε και ο Φώτης, στο κέντρο της Αθήνας, κατά τις ημέρες που το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήταν σε έξαρση. «Μου έτυχε λόγω της αιθαλομίχλης να κοιμάμαι και να ξυπνήσω απότομα, επειδή είχα αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό στη κουζίνα. Νόμιζα ότι καιγόμουν. Ξυπνάω από την καπνίλα, βγαίνω έξω και διαπιστώνω ότι δε μπορώ να αναπνεύσω. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα γιατί ένιωσα εγκλωβισμένος».
Η εκπομπή του ALPHA βρέθηκε και στην Κυψέλη όπου συνάντησε την Αλίκη, η οποία ζει μαζί με την κόρη της και την εννιάχρονη εγγονή της και που για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν δύο αερόθερμα. Στην πολυκατοικία όπου είναι διαχειρίστρια έχουν να βάλουν πετρέλαιο δύο χρόνια, ενώ όπως λέει στην κάμερα της εκπομπής «Το αερόθερμο βγάζει καμιά φορά και κάτι σπίθες…κάτι παράξενα πράγματα…»!
Αυτά όμως, δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα, αφού όπως αποκαλύπτει η έρευνα της εκπομπής η κατάσταση δεν διαφέρει στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου η αιθαλομίχλη σημειώνει συγκεντρώσεις-ρεκόρ. Σε μικρή απόσταση από τη γειτονιά όπου έχασε τη ζωή της η 15χρονη Σάρα από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε εικόνες από ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, του οποίου τα κτίσματα έχουν απογυμνωθεί από οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καύσιμη ύλη. «Έχουν πάρει όλη την ξυλεία. Κάσες και πόρτες δεν υπάρχουν. Αυτά τα ξύλα καίγονται όλα βερνικωμένα, είναι θάνατος για αυτόν που τα καίει. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Όλα τα εισέπνευσαν οι Θεσσαλονικείς», αναφέρει ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων βορείου Ελλάδας Ηλίας Καλαντίδης.
Στα πλαίσια της έρευνας για τους τρόπους στους οποίους καταφεύγουν οι πολίτες για να ζεσταθούν, απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαιωάννου, μέσα από την εκπομπή της «360ο» στον ALPHA, αποκαλύπτει και πώς επιχειρήθηκε να διατεθεί στη χώρα μας για θέρμανση ραδιενεργό καύσιμο.
Γρηγόρη; Μελάς