Σάββατο, 5 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τα παιδιά των μεταναστών και ο άνεργος… με το τσουκάλι!

Τα παιδιά των μεταναστών και ο άνεργος… με το τσουκάλι!

Ζουν ανάμεσά μας και προσφέρουν με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Για τις πράξεις τους αυτές, για το ανιδιοτελές έργο τους κέρδισαν δικαιολογημένα μία θέση στην πρώτη δεκάδα των «Ηρώων», της τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 που όμως, δεν θα τελειώσει εδώ καθώς στο κανάλι του Αμαρουσίου σκοπεύουν να παρουσιάσουν κι άλλους, ακόμα περισσότερους «Ήρωες».

Στο αποψινό επεισόδιο που θα μεταδώσει ο ΑΝΤ1 στις 10 το βράδυ, ο Σάκης Ρουβάς συναντά μία ομάδα παιδιών που με πενιχρά μέσα κατέγραψαν την καθημερινότητα των παιδιών με γονείς μετανάστες.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό. Στην Οιχαλία Τρικάλων 60 παιδιά μένουν με τους παππούδες τους, ενώ 550 οικογένειες έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και αποτυπώνονται με άριστο τρόπο στη μικρού μήκους ταινία Κλειώ» που γύρισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Οιχαλίας Τρικάλων. Στην ταινία παίζουν περίπου 15 μαθητές από το Γυμνάσιο, καθώς και μαθητές που συμμετέχουν πίσω από τις κάμερες. Η ταινία «Κλειώ» πριν από λίγες μέρες πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας και πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειούς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρής διάρκειας συγκινεί το κοινό, καθώς είναι έντονες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς «ξεδιπλώνει» συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία. Η 12λεπτη συγκινητική ταινία με αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους θα συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε χώρες του εξωτερικού.

Εκτός όμως από τους μαθητές η σημερινή εκπομπή παρουσιάζει και τον 43χρονο Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο που μπορεί να είναι ένας από τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που βιώνει καθημερινά τον «Γολγοθά» της ανεργίας, αλλά βρήκε τη δύναμη να βοηθήσει πολλούς ακόμα συνανθρώπους μας. Πριν από τρία χρόνια ο Κωνσταντίνος έχασε την δουλειά του και παρά τις επίμονες προσπάθειες του να βρει ένα μεροκάματο, συναντά διαρκώς κλειστές πόρτες. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύει τον έκανε να μετατρέψει την αγωνία του για την επιβίωση σε δύναμη ζωής και να ιδρύσει την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Πίσω από τον τίτλο της οργάνωσης που δημιούργησε βρίσκεται μια σπουδαία κοινωνική προσπάθεια. Ο 43χρονος άνεργος συγκεντρώνει τρόφιμα και στη συνέχεια, παίρνοντας ένα μεγάλο τσουκάλι γυρίζει καθημερινά σε γειτονιές μαγειρεύει επί τόπου και προσφέρει μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όλα αυτά χωρίς να έχει χρηματοδότηση από πουθενά, αλλά συγκεντρώνοντας τρόφιμα από εθελοντές.

Όπως εξομολογείται ο Κωνσταντίνος στον Σάκη Ρουβά: «Στην αρχή οι περαστικοί, ακόμα και οι άποροι, μας αντιμετώπιζαν με δισταγμό. Παρότι προσφέραμε εντελώς δωρεάν φαγητό κανείς δεν το έπαιρνε. Έτσι, τα πρώτα σάντουιτς αναγκαστήκαμε να τα φάμε εμείς! Όμως, δεν το βάλαμε κάτω…»!

Σήμερα, πλέον, η Κοινωνική Κουζίνα προσφέρει φαγητό σε περίπου 3.000 άτομα το μήνα και το έργο, η προσφορά του Κωνσταντίνου του έδωσε μία θέση στους «Ήρωες»!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε