Στην πρώτη συνάντηση ξεκίνσαν οι ενστάσεις από τους προσωρινούς καναλάρχες. Η πρώτη ένσταση ήταν αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια μάλιστα της μαραθώνιας δημοπρασίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά των συνυποψηφίων τους, ενώ την ίδια ημέρα οι προσωρινοί καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση του ποσού με το οποίο απέκτησαν την τηλεοπτική άδεια. Όλοι ζητούν να περιμένουν πρώτα να γίνει η εκδίκαση των προσφυγών, το δικαστήριο να λάβει τις αποφάσεις του και εν συνεχεία να καταβληθεί η πρώτη δόση, καθώς δεν αποκλείεται το δικαστήριο να ακυρώσει μία συμμετοχή.
Η δεύτερη ένσταση που όπως φαίνεται είναι πρόβλημα και για τους 4 προσωρινούς καναλάρχες είναι το νομικό πλαίσιο για τις διαφημίσεις το οποίο είναι ήδη σε διαβούλευση στη Βουλή. Ο νόμος που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση θέτει σε κρατικό έλεγχο τις διαφημίσεις για τα κανάλια που θα λειτουργήσουν και θα έχει επιπλέον κόστος που φτάνει το 10% επί του συνολικού τζίρου.
Σε αυτό το θέμα φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.
Αυτό σύμφωνα με τους καναλάρχες δεν πρόκειται να συμβεί και ίσα ίσα θέτουν θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους εάν ισχύσει, ενώ ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως δεν κάνει πίσω. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του, αφού δεν απάντησε για τις ενστάσεις που έθεσαν οι προσωρινοί καναλάρχες.
O κ. Παππάς ξεκαθάρισε στις συναντήσεις πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, όπως την αντικειμενική και με ίσους όρουις μετάδοση πληρφοριών και ειδήσεων, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά.
Επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να τηρούν τον αριθμό εργαζομένων δηλαδή τουλάχιστον 400 ανά κανάλι, να έχουν στο περιεχόμενό τους (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου), οι κτιρικές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Μάλιστα, στο σημείωμα της κυβέρνησης έχουν υπογραμμίσει πως ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνιστεί πόσες θα είναι τελικά συνολικά οι τηλεοπτικές άδειες, εννοώντας τις θεματικές και τις περιφερειακές, με σκοπό να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που έχουν τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Ζητούν επίσης αυτή η δέσμευση να είναι δημόσια.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ζήτησαν να υπάρξουν συμβάσεις του δημοσίου με κάθε προσωρινό καναλάρχη όπου θα αναφέρονται τόσο οι υποχρεώσεις του επιχειρηματία, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου.