Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Θεόδωρος Παπακώστας: Οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν φαλλούς για να τιμωρούν το κακό μάτι!

Θεόδωρος Παπακώστας: Οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν φαλλούς για να τιμωρούν το κακό μάτι!

«Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο κακό μάτι. Ένας τρόπος να το ξορκίζουν ήταν τα γεννητικά όργανα». Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας, που ήταν καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο νέο «The 2Night Show».

Στο πλατό του «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας.

Ανάμεσα σε άλλα, ο γνωστός επιστήμονας μίλησε και για την ιστορία της Ελένης Τοσίτσα, αλλά και για «κακό μάτι», στο οποίο πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

«Αυτή τη γυναίκα την έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας. Όπως μου έγραψαν σε ένα σχόλιο, δεν έγραφε με το χέρι αλλά με την καρδιά.

Δεν ξέρουμε το πατρικό της όνομα, μία αγράμματη κοπελίτσα από το Μέτσοβο. Παντρεύτηκε με τον Τοσίτσα, έγινε ζάμπλουτος, γύρισαν στην Αθήνα μετά την επανάσταση και εκεί πέθανε.

Την άφησε κληρονόμο μιας αμύθητης περιουσίας. Την ξόδεψε όλη κάνοντας αγαθοεργίες. Όταν χρειάστηκε το ελληνικό κράτος να φτιάξει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έδωσε το οικόπεδό της.

Και μετά χρειάστηκε ένα οικόπεδο για το Αρχαιοελληνικό Μουσείο λίγο πριν πεθάνει και υπέγραψε με σταυρό. Δεν ήξερε καν να υπογράψει», είπε ο Θεόδωρος Παπακώστας για την εθνική ευεργέτη, Ελένη Τοσίτσα.

Επιστρέφοντας για τη συζήτηση στα περί δεισιδαιμονίας των αρχαίων ημών προγόνων, ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είπε:

«Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο κακό μάτι και ήταν δεισιδαίμονες. Ένας τρόπος για να ξορκίσουν το μάτι ήταν τα γεννητικά όργανα και δεν ντρέπονταν.

Τα επιδείκνυαν ούτως ή άλλως δημοσίως. Αφόδευαν και ουρούσαν δημοσίως, δεν είχαν θέματα ντροπής. Γυμνάζονταν γυμνοί! Τα κάκαλα ήταν φυλαχτό.

Έβαζαν φαλλούς να τιμωρούν το κακό μάτι!».

Media Τελευταίες ειδήσεις