Media

Τι λένε οι γυναίκες που κάνουν… αντρικά επαγγέλματα!

Γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και γυναίκα διαιτητής. Γυναίκα πλοίαρχος σε τάνκερ, αλλά και γυναίκα οδηγός τριαξονικού φορτηγού. Είναι ορισμένες από τις γυναίκες που έχουν καταφέρει να πετύχουν σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον εργασίας, καθώς εργάζονται σε αυτά που έχουμε συνηθίσει ως «αντρικά επαγγέλματα».

Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους στη Σοφία Παπαϊωάννου που κάνει «360ο» έρευνα σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα και συναντά γυναίκες που εργάζονται σκληρά για να αποδείξουν καθημερινά τις ικανότητές τους όχι μόνο στον πολύ κόσμο, αλλά και στους άντρες συναδέλφους τους, ακόμα και στους υφισταμένους τους.
«Είναι πολύ όμορφο να βρίσκεσαι μέσα σε έναν αγώνα και να παίρνεις αποφάσεις για αυτό», λέει στην κάμερα της εκπομπής, ενώ κάθεται στην κερκίδα του γηπέδου της Νίκαιας η διαιτητής Θάλια Μήτση, λίγο μετά τον αγώνα όπου διαιτήτευσε μεταξύ του Αίαντα Σαλαμίνας και της ομάδας Ειρήνης 2005.

«Μέσα στο γήπεδο είμαστε διαιτητές, μέσα στο γήπεδο δεν είμαι γυναίκα ή άντρας, οπότε κρίνω έναν αγώνα όπως θα τον έκρινε και ένας άντρας διαιτητής», συμπληρώνει. Η Θάλια Μήτση θεωρείται η κορυφαία διαιτητής στην Ελλάδα και είναι η μοναδική ελληνίδα που συγκαταλέγεται στην υψηλότερη κατηγορία της UEFA, την κατηγορία Ελίτ.

«Φίλαθλοι από την κερκίδα λένε πάρα πολλά, ανάλογα βέβαια και με τη διάθεσή τους. Κάποια από αυτά είναι περιπαικτικά και χιουμοριστικά, κάποια άλλα πιο προσβλητικά και υβριστικά. Αλλά ο ρόλος του διαιτητή, είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα το έχει αυτό!» Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο η Θάλια πιστεύει ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γενικότερα, δηλαδή ακόμα αντιμετωπιζόμαστε ως γυναίκες και όχι ως επαγγελματίες».

Η ίδια το έχει ζήσει αυτό στο πετσί της, αφού όπως λέει στη Σοφία Παπαϊωάννου, «ειδικά στο χώρο του ποδοσφαίρου σκέφτονται, “α, θα βάλουμε γυναίκα στη πρώτη εθνική”! Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό, σημασία δεν έχει αν είναι άντρας ή γυναίκα, σημασία έχει ο διαιτητής να είναι σωστός να είναι δίκαιος και να εφαρμόζει τους κανονισμούς, δεν έχει σημασία το φύλο του»!

Η Σοφία Παπαϊωάννου συνάντησε και την Υακίνθη Τζανακάκη, την μοναδική ελληνίδα πλοίαρχο τάνκερ. Το πλήρωμά της συνήθως αποτελείται από 20-25 άντρες. «Στην αρχή ήταν λιγάκι δύσκολα τα πράγματα και για εμένα και για αυτούς. Ίσως να μην είχαν συναναστραφεί ξανά με γυναίκα σε μια τέτοιου είδους δουλειά. Δεδομένου ότι θα πρέπει να ασχοληθείς και με χειρωνακτική εργασία, στο δέσιμο για παράδειγμα θα πρέπει να τραβήξεις και εσύ κάποιο σχοινί του πλοίου. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιόντουσαν πώς ένα κοριτσάκι 22,23,24 χρονών μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο».

Το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού είναι στη συνείδηση του κόσμου ένα από τα πιο βαριά «αντρικά» επαγγέλματα. Το στερεότυπο αυτό βάλθηκε να ανατρέψει η Τζούλια Γεροσιδέρη, μία από τις λίγες γυναίκες οδηγούς φορτηγών στην Ελλάδα. «Οι δυσκολίες που έχει μια γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα είναι ίδιες με αυτές που έχει και ένας άντρας. Απλά η γυναίκα πιέζεται περισσότερο επειδή την αντιμετωπίζουν… σαν γυναίκα. Μπορεί να μην έχω τη δύναμη που έχει ένα άντρας, αλλά μπορώ να την κάνω αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν δυσκολίες όπως σε όλα τα επαγγέλματα: εμείς έχουμε τις φορτώσεις, τις εκφορτώσεις, το να μην ξέρουμε τι θα συναντήσουμε στο δρόμο».

Απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από τη συχνότητα του ALPHA κάνει «360ο» έρευνα σε «ανδροκρατούμενα» επαγγέλματα, συναντώντας γυναίκες που εργάζονται σκληρά και πηγαίνουν καθημερινά κόντρα στα… καθιερωμένα!

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα