Media

Τηλεοπτικές άδειες: Το τρίτο σενάριο! Λύση με… “πάγωμα”

Κι όμως το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, τουλάχιστον σε επίπεδο ΣτΕ δεν έχει μόνο μαύρο και άσπρο. Η σημερινή, πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ίσως δώσει απάντηση στο ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες με ... μεσοβέζικο τρόπο, στέλνοντας τη διαδικασία μερικούς μήνες πίσω.

Τα σενάρια είναι τρία. Τα δυο ξεκάθαρα και απαντούν με ένα “ναι” ή με ένα “όχι” στη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Το τρίτο είναι η “ενδιάμεση” λύση που κατά πολλούς δεν αποτελεί λύση αλλά τρόπο άρσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.

Τα τρία σενάρια:
Το πρώτο σενάριο είναι να κριθεί ο νόμος συνταγματικός. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία θα κινηθεί κανονικά. Από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να έρθει η τροπολογία που θα σημάνει και “μαύρο” στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, ενώ από την πλευρά των δικαστών θα πρέπει να απαντηθούν και ερωτήματα, εκτός από τη συνταγματικότητα, όπως η νομιμότητα του περιορισμένου αριθμού των αδειών κλπ.


Το δεύτερο σενάριο λέει ότι ο δικαστές θα αποφασίσουν κατά της συνταγματικότητας του νόμου και έτσι η διαδικασία τινάζεται στον αέρα καθώς θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί νέος νόμος αλλά και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ που θα αναλάβει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.


Το τρίτο σενάριο, που κατά πολλούς είναι μια … μεσοβέζικη απόφαση που δεν δίνει λύση, αλλά ουσιαστικά αναβάλει τη διαδικασία προβλέπει την έκδοση μιας προδικαστικής και όχι οριστικής απόφασης, όπως έγινε και στην περίπτωση των αντικειμενικών αξιών, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο για την συγκρότηση του ΕΣΡ το οποίο και θα κληθεί να συνεχίσει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Το δικαστήριο θα δεχθεί έτσι εμμέσως ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα με τον νόμο, αλλά θα δώσει στην κυβέρνηση χρόνο…
Ο χρόνος αυτός θα δώσει ευκαιρία και στους δικαστές να απεγκλωβιστούν προσωρινά από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, όμως στο τέλος αυτού του χρονικού περιθωρίου το ΣτΕ, με νέα σύνθεση τότε, θα κληθεί και πάλι να λάβει απόφαση, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στο μεσοδιάστημα.
Κατά πολλούς η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ δείχνει κάποιες προθέσεις, δηλαδή, ότι πολλοί είναι οι δικαστές που αναγνωρίζουν κενά στη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, πολλοί επίσης επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πάει κόντρα σε προηγούμενες αποφάσεις του υπέρ του ρόλου του ΕΣΡ και πως ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός. Πολλοί είναι όμως και εκείνοι που βλέπουν ότι η αναζήτηση της “τρίτης λύσεις” δίνει διέξοδο τόσο στους δικαστικούς, όσο και στην κυβέρνηση…

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Media: Περισσότερα άρθρα