Παρασκευή, 27 Σεπτ.
26oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το γλέντι στο πλουσιότερο νησί της Ελλάδας!

Το γλέντι στο πλουσιότερο νησί της Ελλάδας!

Είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της χώρας μας και αν λάβουμε υπόψη τα εισοδήματα πολλών από τους κατοίκους του τότε είναι και από τα πλουσιότερα, αφού είναι ο τόπος καταγωγής πολλών γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών, όπως του Λαιμού, του Πατέρα και του Λιβανού.

Ο λόγος για την Οινούσα (ή Αιγνούσα) που είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό νησί του συμπλέγματος των Οινουσσών που κατοικείται. Εκεί βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Μάνεσης για τις ανάγκες της εκπομπής του «60’ Ελλάδα» και με το που έφτασε στο νησί τον υποδέχτηκε η Μαριγώ Λαιμού, ενώ στη σύντομη παραμονή τους αναστατώθηκε το νησί για χάρη… του Ολυμπιακού.

Όπως λοιπόν μου είπε ο δημοσιογράφος «με το που πατήσαμε το πόδι μας, μας υποδέχτηκε με ανθοδέσμη η Μαριγώ Λαιμού της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Μας τράταρε γλυκά του κουταλιού Χίου, μας άνοιξε το σπίτι της, μάζεψε σχεδόν το μισό νησί για να μας καλωσορίσει και μας έκανε το τραπέζι. Βέβαια, το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ. Η νίκη του Ολυμπιακού έδωσε άλλο χρώμα στο γλέντι, με αποτέλεσμα η Μαριγώ Λαιμού να επιδείξει τις χορευτικές της ικανότητες υπό τον ήχο του ύμνου του Ολυμπιακού. Ναι χόρεψε μπάλο υπό τον ήχο του ύμνου του Ολυμπιακού! Η Μαριγώ Λαιμού μας παραχώρησε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μας μίλησε για τον εφοπλισμό του νησιού, για τα πλοία που έχει η οικογένεια. Βέβαια, δεν θυμόταν και πολύ καλά αν είχε 5 ή 6 τάνκερ και πόσα πλοία έχει ο στόλος της οικογένειας ενώ μας εκθείασε και τη νύφη της, τη Μαριέττα Χρουσαλά. Στην ερώτησή μας εάν την έχει επηρεάσει η κρίση μας απάντησε ότι βεβαίως και την έχει επηρεάσει, όπως μας είπε, λόγω κρίσης όλα τα πλοία δεν είναι πια στην ελληνική σημαία, είναι σε ξένη σημαία για λόγους φορολογικούς. Επίσης, μας είπε ότι κάνει οικονομία, και η οικονομία που κάνει σε προσωπικό επίπεδο, όπως μας είπε, συνίσταται στο ότι δεν πάει πλέον στη Μύκονο όπου το ψάρι κάνει 80 ευρώ αλλά στις Οινούσσες που κάνει 20 ενώ δεν έχει αγοράσει καινούργια ρούχα και καλλυντικά τα τελευταία 2 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αντιμετωπίζει την κρίση».

Οι Οινούσσες όμως είναι το νησί των αντιθέσεων σε επίπεδο ζωής και έχει δύο όψεις: από τη μια οι εφοπλιστές και από την άλλη οι βαρκάρηδες που πάνε να ψαρέψουν. Από τη μια τα λεφτά και η ευμάρεια και από την άλλη ο μόχθος και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης: «Είναι, ίσως, το πλουσιότερο νησί της Ελλάδας επειδή υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές, καραβοκύρηδες και καπεταναίοι. Είναι ένα νησί με μηδέν ανεργία, ένα νησί με αρκετές θέσεις εργασίας, ένα νησί στο οποίο καταλήγουν πολλοί εσωτερικοί μετανάστες για να δουλέψουν γιατί οι ντόπιοι δεν είναι διαθέσιμοι προς εργασία, δεδομένου ότι έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα. Άρα εκεί, βρήκαμε πολλούς Αθηναίους, οι οποίοι πάνε είτε για μόνιμη εγκατάσταση, είτε για να εργαστούν προσωρινά σε κάποια έργα. Το νησί έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Έχουν πέσει πολλά λεφτά από ΕΣΠΑ, φτιάχνουν δρόμους, φτιάχνουν καλντερίμια, φτιάχνουν έργα στο λιμάνι, φτιάχνουν, φτιάχνουν, φτιάχνουν…», ενώ όπως μου ανέφερε «Επισκεφθήκαμε και τα νησάκια που είναι πέριξ των Οινουσσών και καταγράψαμε φοβερές εικόνες με τους πρόσφυγες, καθώς σε αυτά τα νησάκια αποβιβάζονται πρόσφυγες. Η κάμερά μας δεν έχει καταγράψει διάσωση αλλά έχει καταγράψει εικόνες που θα συγκλονίσουν. Έχει καταγράψει παραλίες που είναι στην κυριολεξία εξαφανισμένες, σκεπασμένες από πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα των σωσίβιων, και βάρκες οι οποίες είναι κατεστραμμένες. Δηλαδή, το φυσικό περιβάλλον των νησιών που είναι γύρω από τις Οινούσσες είναι πλέον πορτοκαλί από τα σωσίβια των προσφύγων».

Απόψε, στις 23:50, ο Νίκος Μάνεσης με την κάμερα του ALPHA καταγράφει «60’ Ελλάδα» εστιάζοντας με την κάμερα της εκπομπής του στο πανέμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε