Site icon NewsIT
10:22 | 05.02.14

Το «success story» και η γραφειοκρατία

Το «success story» και η γραφειοκρατία
Newsit Newsroom

Μία παράλογη ιστορία που όμως, κρατά πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά πολλά χρήματα.

Θύτης το κράτος της… ανάπτυξης, όπως θέλει να υποστηρίζει και θύματα μία οικογένεια ομογενών που επέστρεψε από τον Καναδά, επένδυσε τα χρήματα, αλλά αντιμετωπίζει το «τέρας της γραφειοκρατίας».

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ο Νίκος Μάνεσης, μέσα από την εκπομπή του «60΄Ελλάδα» μας ταξιδεύει στη Λήμνο και στον Άη Στράτη. Εκεί λοιπόν, ο δημοσιογράφος συνάντησε και τέσσερα αδέρφια, όλοι επιστήμονες, που επαναπατρίστηκαν από τον Καναδά και επέλεξαν την Λήμνο, τόπο καταγωγής της μητέρας τους, για να επενδύσουν δικά τους κεφάλαια, χωρίς να πάρουν κανένα δάνειο, σε μια πρότυπη μονάδα  σαλιγκαριών, αλλά εδώ και τρία χρόνια πετούν την παραγωγή στα σκουπίδια, εξαιτίας… ενός στεγάστρου και της κόντρας με την Πολεοδομία.

«Η ιστορία αυτή με εξόργισε», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης, τονίζοντας πως «Αυτό το οποίο λέει η Πολιτεία είναι “ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε λεφτά από το εξωτερικό, η γραφειοκρατία έχει νικηθεί και μέσα σε λίγες ημέρες μπορείτε να πάρετε άδεια για μια οποιαδήποτε επιχείρηση”. Στη Λήμνο, όλα όσα λέει το επίσημο κράτος διαψεύδονται. Εγώ, γνώρισα μια εξαιρετική οικογένεια, η οποία δούλεψε χρόνια στον Καναδά, έβγαλε λεφτά, δεν λέω ότι είναι φτωχή. Αυτά τα λεφτά λοιπόν, κοντά 1 εκ. ευρώ,  τα έφερε στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών. Η μονάδα είναι έτοιμη από το 2011 και αυτοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πουλήσουν. Έχουν χρησιμοποιήσει τα δικά τους κεφάλαια, δεν πήραν δάνειο, ωστόσο τους έχουν μπλοκάρει, τους λείπει μόνο ένα χαρτί για να αρχίσουν να πουλάνε. Και αυτοί είναι τίμιοι, δεν θέλουν να πουλήσουν μαύρα, χωρίς παραστατικά, χωρίς τιμολόγια. Μπλοκάρει όλη η διαδικασία από ένα χαρτί που δεν τους δίνουν. Το χαρτί αυτό είναι από την Πολεοδομία της Λήμνου.

Και γιατί δεν τους δίνουν το χαρτί που χρειάζονται; Γιατί η Πολεοδομία θεωρεί το στέγαστρο που έχουν βάλει, μια λινάτσα, ένα καραβόπανο, ως μόνιμο στέγαστρο, το θεωρούν σαν χτίσμα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν πέσει σε μια γραφειοκρατική διαδικασία και να πετούν όλη τους την παραγωγή από το 2011 μέχρι και σήμερα, παρ’ ότι έχουν πελάτες και μπορούν να την διαθέσουν. Έχουν φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό. Μας έδειξαν όλα τα χαρτιά, μας έδειξαν τη μονάδα τους και πραγματικά δεν υπάρχει σταθερή στέγη, είναι απλά κάποια σκίαστρα ως προστασία των σαλιγκαριών από τον ήλιο, το χαλάζι και τη βροχή. Αυτοί οι άνθρωποι υψώνουν φωνή αγωνίας και διαμαρτυρίας: “Μας είπαν να έρθουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Ποιο είναι το success story;

Ποια είναι η ιστορία πρωτογενούς ανάπτυξης; Αυτή είναι;”  Έρχονται επιστήμονες, οικονομολόγοι –αυτά είναι τα παιδιά της οικογένειας- και τους κόβεται η ευκαιρία να μείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν;. Σε αυτή την ιστορία λοιπόν θα έβαζα τον τίτλο “Ιδού… η ανάπτυξη!”. Έτσι θα την πετύχουμε την ανάπτυξη; Όλοι μας ελπίζαμε πολλά πράγματα όταν ακούγαμε τους πολιτικούς να λένε ότι θα μπορείς να ανοίγεις μια επιχείρηση χωρίς γραφειοκρατία, ότι έχει παταχθεί η γραφειοκρατία, ότι οι νόμοι διευκολύνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και τι γίνεται τελικά στην πραγματικότητα; Αυτοί που φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα και σκοπεύουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους ξαφνικά δεν μπορούν να προχωρήσουν την επένδυσή τους.

Και δεν μπορούν λόγω γραφειοκρατίας! Μα αυτή η γραφειοκρατία είναι που κατέστρεψε την Ελλάδα.  Και εκεί το είδαμε με αφορμή αυτή την ιστορία, είδαμε το “μεγάλε πήγαινε να επενδύσεις στην Τουρκία και μην επενδύσεις στην Ελλάδα. Πήγαινε να επενδύσεις στη Βουλγαρία και μην επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα”. Αυτό ήταν που μας πλήγωσε όλους μας»!

Εκτός όμως, από το… «success story» που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της Λήμνου, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει και ένα ακόμα πρόβλημα: τα αγριοκούνελα που ρημάζουν τα πάντα, εξαφανίζοντας χωράφια, αμπέλια και καλλιέργειες. Μόλις σουρουπώσει τα αγριοκούνελα βγαίνουν στους αγρούς και οι κάτοικοι αναζητούν λύσεις από το υπουργείο Γεωργίας που όμως, δεν μπορεί να κάνει τίποτα και έτσι η καταστροφή είναι μεγάλη. Στο οδοιπορικό του όμως, ο Νίκος Μάνεσης καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής του και ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, την «έρημο της Ευρώπης» που βρίσκεται στη Λήμνο και όπως μου είπε «Σε μια απόσταση αρκετά μεγάλη από τη θάλασσα, σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων, υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο εγώ τουλάχιστον είδα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Προφανώς λόγω των ανέμων έχουν μεταφερθεί τεράστιες ποσότητες άμμου σε μια κοιλάδα και στις πλαγιές ενός βουνού. Είναι σαν να βλέπεις μια μικρογραφία της Σαχάρα. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια τεράστια παραλία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη θάλασσα, είσαι σε βουνό. Δηλαδή, ανηφορίζουμε σε ένα βουνό και βρισκόμαστε ξαφνικά σε μια τεράστια έκταση, ο οποία είναι στρωμένη με άμμο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φυσικό φαινόμενο που εγώ το αγνοούσα και από ότι μου είπαν μάλιστα τα τελευταία χρόνια έγινε τουριστικό αξιοθέατο. Μην  ξεχνάς άλλωστε ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης! Περπατήσαμε λοιπόν εκεί, παίξαμε, γίναμε παιδιά, ήταν μια πολύ ευχάριστη παρένθεση».

Απόψε, στις 23:45 το βράδυ, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA μας ταξιδεύει στη Λήμνο και τον Άη Στράτη, ξετυλίγοντας τις ιστορίες των κατοίκων με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις ωραίες στιγμές της καθημερινότητάς τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version