«Όταν έπρεπε να εγκαταλείψουμε την περιοχή, έτρεξα για τη ζωή μου. Αλλά ήμουν οκτώ μηνών έγκυος, δεν ήταν εύκολο».
«Τρώω μια φορά κάθε τρεις μέρες. Το μωρό μου υποφέρει κι αυτό από υποσιτισμό». Αυτές είναι ορισμένες από τις μαρτυρίες γυναικών που έχουν καταγράψει οι «Γιατροί χωρίς σύνορα».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από γυναίκες «ξεριζωμένες» από τις πατρίδες τους, που δεν γιόρτασαν την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», αφού δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης για τις ίδιες, τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους.
Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν εκτοπισμένοι, είτε λόγω πολέμου, διωγμού ή φυσικής καταστροφής. Περισσότεροι από τους μισούς αυτούς ανθρώπους είναι γυναίκες και παιδιά. Η 14χρονη Μίλντρεν από την Αϊτή, η Ράνια από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Μπαντού από την Αιθιοπία και άλλες γυναίκες βρήκαν «φωνή» μέσα από 18 γυναίκες ηθοποιούς για να πουν αυτά που τους συμβαίνουν.
Γυναίκες ηθοποιοί του «Πολυχώρου Vault» «δάνεισαν» τη φωνή τους καταγράφοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες ορισμένων γυναικών που περιθάλπονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Στο βίντεο που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Καρατζιάς, συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Μελισσάνθη Μάχουτ, Ειρήνη Σταματίου, Μαρία Τσαρούχα, Νίκη Αναστασίου, Δήμητρα Κολλά, Λίλλυ Μελεμέ, Σεβίνα Μαραγκού, Χριστίνα Δενδρινού, Στέλλα Δρογγίτη, Έφη Μεράβογλου, Έλενα Τυρέα, Δήμητρα Σύρου, Δήμητρα Βαμβακάρη.
Οι μαρτυρίες αυτές είναι ελάχιστες σε σχέση με όσες ακούν καθημερινά οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» από εκτοπισμένες γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ίσως λοιπόν, συνεισφέροντας στο έργο τους δώσουμε αξία στην «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», καθώς κάποιες γυναίκες δεν γιορτάζουν ποτέ, αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν…!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κόλαση των στρατοπέδων της Β. Κορέας – Μαρτυρίες σοκ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαρτυρίες από το «γκέτο» της Αθήνας: «Νιώθω αλλοδαπός στη χώρα μου»
Μαρτυρίες λαθρομεταναστών: «Πληρώνουμε 3.000 ευρώ για να έρθουμε στην Ελλάδα»