Τρίτη, 16 Ιουλ.
30oC Αθήνα

AXIA: Πιο ψηλά οι τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

AXIA: Πιο ψηλά οι τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Αξιόλογες επιδόσεις σημείωσαν φέτος οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη σημερινή (15.7.2024) δημοσίευση της έρευνας της επενδυτικής τράπεζας Axia.

Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) κατέγραψε αύξηση κατά 20% στα κέρδη του και δείχνει να ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών. Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να κατευθύνονται προς βιώσιμες αποδόσεις, να έχουν καλές επιδόσεις και προβλέπουν ότι το guidance για φέτος θα βελτιωθεί.

Η Axia επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις αγοράς (buy) και για τις 4 συστημικές τράπεζες, με νέες υψηλότερους στόχους τιμής:

  • για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 53%
  • για την Eurobank στα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 47%
  • για την Εθνική στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 35%
  • και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 45%.

Σχετικά με το κόστος κινδύνου, η Axia υπογραμμίζει ότι «δεδομένης της τροχιάς του δείκτη NPE, τα υπό ρύθμιση δάνεια και τους μακροοικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ και τιμές ακινήτων), έχουμε υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι το κόστος κινδύνου θα ξεπεράσει τις κατευθυντήριες γραμμές, ιδιαίτερα για την Τράπεζα Πειραιώς».

Eurobank

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Eurobank, ο βασικός μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 55,5%, σχεδιάζει να αλλάξει τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Αυτό προκύπτει μετά την ενεργοποίηση του ΜΟΔ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank.

Παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας πρότεινε υψηλότερη αποτίμηση της μετοχής, η Eurobank εμμένει στην προσφορά της στο ποσό των 2,56 ευρώ ανά μετοχή, θεωρώντας την δίκαιη.

Alpha Bank 

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε οριστική συμφωνία με την UniCredit, σχετικά με την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania.

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής, η UniCredit θα αποκτήσει από την Alpha Bank το 90,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Romania έναντι (i) 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit Romania και (ii) 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπόκειται σε όλες τις ισχύουσες κανονιστικές εγκρίσεις και συναινέσεις, η Alpha Bank θα κατέχει το 9,9% της Alpha Romania και της UniCredit Romania.

Επιπλέον, η συναλλαγή, η οποία αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για την Alpha Bank κατά 100 μ. β. περίπου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Alpha Romania θα συγχωνευθεί με την UniCredit Romania σχηματίζοντας μια συνδυασμένη τραπεζική οντότητα στην οποία η Alpha Bank θα κατέχει το 9,9%.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) δημοσίευσε την ημερήσια διάταξη της επικείμενης γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το ΔΣ της ΕΤΕ θα προτείνει στη ΓΣ προς έγκριση τη διανομή μερίσματος ύψους 332 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Attica Bank

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η συνεδρίαση της επιτροπής πιστοληπτικής ικανότητας του DBRS αναβλήθηκε μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιστωτική επιτροπή του DBRS αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει μέχρι την Πέμπτη για να υπογράψει τη συμφωνία. Η συγχώνευση θα ανακοινωθεί επίσημα μετά τη συμφωνία των μετόχων και την έκθεση αξιολόγησης της DBRS.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις