Τρίτη, 10 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Apple: Δικαστική ήττα από την ΕΕ για την υπόθεση φορολογικού λογαριασμού 13 δισ. ευρώ

Apple: Δικαστική ήττα από την ΕΕ για την υπόθεση φορολογικού λογαριασμού 13 δισ. ευρώ

Η Apple έχασε τη δικαστική της διαμάχη για φορολογικές υποθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ (14,4 δισ. δολαρίων) στην Ιρλανδία, γεγονός που ενισχύει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τις ειδικές συμφωνίες που χορηγούν τα κράτη σε μεγάλες εταιρείες.

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια απόφαση-ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple, σχολιάζει το Bloomberg.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα (10.9.2024) ότι μια νίκη κατώτερου δικαστηρίου υπέρ της Apple θα πρέπει να ανατραπεί, επειδή οι δικαστές αποφάσισαν εσφαλμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους.

Η απόφαση αποτελεί ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager, η θητεία της οποίας στις Βρυξέλλες πρόκειται να λήξει μετά από δύο θητείες. 

Το 2016, η Βεστάγκερ προκάλεσε οργή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όταν ασχολήθηκε με τις φορολογικές ρυθμίσεις της Apple. Ισχυρίστηκε ότι η Ιρλανδία παρείχε παράνομα οφέλη στην εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, τα οποία της επέτρεπαν να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα, επί πολλά χρόνια.

Επίσης, η Ευρωπαία επίτροπος διέταξε την Ιρλανδία να πάρει πίσω το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα 2/4 των πωλήσεων Mac παγκοσμίως. Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της οριστικής απόφασης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις