Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Attica Bank: Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την αύξηση κεφαλαίου – Έως τις 5 Ioυλίου η συμφωνία μετόχων στην ΤτΕ

Attica Bank: Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την αύξηση κεφαλαίου – Έως τις 5 Ioυλίου η συμφωνία μετόχων στην ΤτΕ

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Attica Bank, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2024. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας που έρχεται, οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα αποστείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τη συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουν οι δύο τράπεζες τον Οκτώβριο.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ έστειλε επιστολή στις διοικήσεις των δύο τραπεζών (Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα) με την οποία τους ζητά οι μέτοχοι να της παρουσιάσουν τη συμφωνία για την αύξηση κεφαλαίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το αίτημα στο ΥΠΕΘΟ για την ένταξη των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή 3».

Το πόρισμα της DBRS (η οποία θα δώσει το rating στις τιτλοποιήσεις των δύο τραπεζών για να μπουν στον «Ηρακλή ΙΙΙ», εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό του ενιαίου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας) αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις 16 Ιουλίου, οπότε πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank.

Ωστόσο, η UBS που ενεργεί ως σύμβουλος των δύο τραπεζών, έχει ενημερώσει τις διοικήσεις τους για τον «λογαριασμό» που βγάζει η DBRS για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν. Και βάσει αυτού, οι μέτοχοι (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Thrivest και ΕΦΚΑ) έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη συμβολή καθενός στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το 2024 η Attica Bank έκανε δυναμικό ξεκίνημα, παρουσιάζοντας για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο λειτουργική οργανική κερδοφορία. Η ανάπτυξη των εργασιών που πέτυχε η Τράπεζα το 2023 συνεχίζεται με ακόμη ένα τρίμηνο θετικής πιστωτικής επέκτασης και ανάπτυξης και το 2024.

Η Attica Bank παρουσίασε το α΄ τρίμηνο 2024 επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κυρίως λόγω της αύξησης του επιτοκιακού εσόδου και της συνεχιζόμενης μείωσης της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της.

Οι χορηγήσεις της Attica Bank προ προβλέψεων ανήλθαν σε 3,63 δισ. το α΄ τρίμηνο 2024, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις επιταχύνθηκαν και κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 283 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και τα 12 εκατ. ευρώ τη λιανική τραπεζική.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις που εστιάζει η Τράπεζα στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού της Σχεδίου και διαμορφώθηκε σε 171 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, που παρουσίασε πιστωτική επέκταση κατά 156 εκατ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο.

Το ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων οι οποίες αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 33% των νέων χορηγήσεων.

Στόχος της Τράπεζας είναι να συνεχίσει να δίνει έμφαση στην παραδοσιακή ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό εσόδων από αυτή την κατηγορία πελατών, εμπλουτίζοντας παράλληλα τα διαθέσιμα προϊόντα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις