Site icon NewsIT

Attica Bank: Η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας

16.07.2024 | 18:17
Attica Bank: Η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας

ÔÑÁÐÅÆÁ ÁÔÔÉÊÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ως μια υγιής, αποδοτική και κερδοφόρα τράπεζα ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Αttica Bank από τη σημερινή (16.7.2024) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank, κ. Γιάννης Ζωγραφάκης, επισήμανε, κατά την ομιλία του, ότι το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Attica Bank, μια χρονιά που συμπίπτει με την ανασύνταξη της Τράπεζας υπογραμμίζοντας: «Για ένα αιώνα είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, με ανθεκτικότητα σε καθοριστικές περιόδους για την πορεία της χώρας και της οικονομίας της. Η εφετινή ετήσια γενική συνέλευση είναι το ορόσημο αυτών των 100 χρόνων, επιτρέποντάς μας να είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει τον τελευταίο χρόνο και να ατενίζουμε το μέλλον με νέα αισιοδοξία».

Επιπλέον, ο κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι το 2023 ετέθησαν οι βάσεις για μια σύγχρονη τραπεζική κουλτούρα, με τις αξίες της διαφάνειας, της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και της αξιοπιστίας ως θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά για την Τράπεζα. «Οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης είναι θεμελιώδεις για την εμπιστοσύνη των πελατών, των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών. Η Attica Bank δεν υστερεί πλέον, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και είναι σε θέση να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μετόχων και των επενδυτών», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, επίσης, τόνισε ότι η Attica Bank, διαθέτοντας πλέον σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, εκπληρώνει τον ρόλο της στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία, τις ανάγκες των πελατών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΔΣ έδωσε τα εύσημα στην εκτελεστική διοίκηση της Attica Bank, καθώς όπως σημείωσε «κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους να μετουσιώσει σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα όλους τους στόχους που ετέθησαν και με το παραπάνω».

Παράλληλα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, έκανε λόγο για μια χρονιά με μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις, με αλλαγή αφηγήματος ως αποτέλεσμα του μετασχηματισμού που συντελέστηκε το 2023 και την επιστροφή στην κερδοφορία, που φέρνουν την Τράπεζα πιο κοντά στην επόμενη ημέρα της 100ετούς πορείας της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της «ανταποκριθήκαμε στην έμπρακτη και αμέριστη στήριξη των μετόχων μας, και έχοντας δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας με τις εποπτικές αρχές, καταφέραμε να ανακτήσουμε και την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για την επόμενη μέρα με την ολοκληρωτική επανίδρυσή της. Η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας, δημιουργώντας πλέον με την επιδιωκόμενη συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα έναν ισχυρό, πλήρως εξυγιασμένο, δυναμικό νέο οργανισμό».

Η κυρία Βρεττού χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα την προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων, ΤΧΣ και Thrivest, για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

Όσον αφορά τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας, προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζική πρόταση.

Η νέα τράπεζα στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών».

Καταλήγοντας, η Επικεφαλής της Attica Bank επισήμανε ότι «γνωρίζουμε τις προκλήσεις της αγοράς, τις δυσκολίες που έχουν πάντα τέτοια εγχειρήματα, αλλά έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και ένα σχέδιο συγχώνευσης που προβλέπει την δυναμική ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης τράπεζας.

Η ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσες εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την «ασφυξία» των servicers είναι αναντίρρητη. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version