Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Attica Bank – Παγκρήτια: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη συγχώνευση και την εξυγίανση μέσω «Ηρακλή»

Attica Bank – Παγκρήτια: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη συγχώνευση και την εξυγίανση μέσω «Ηρακλή»

Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης συγχώνευσης Attica BankΠαγκρήτιας Τράπεζας και της επένδυσης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest στο ενιαίο τραπεζικό σχήμα, τάχθηκαν χθες (24.07.2024) όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Την ίδια στιγμή και ενώ αύριο Παρασκευή, η σύμβαση θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια, Attica Bank και Παγκρήτια προχωρούν τις διαδικασίες για την ένταξη των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή 3», ώστε να υποβάλουν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου από τη Βουλή.

Χθες η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δις. ευρώ και την υπαγωγή των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής III», συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Αντίστοιχη απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών της συγχώνευσης έλαβε και το Δ.Σ. της Παγκρήτιας Τράπεζας. Η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα υπολογιστεί με σχετική αξία των συγχωνευόμενων εταιριών που επιμερίζεται σε αναλογία 90% για την Αttica Bank και 10% για την Παγκρήτια Τράπεζα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας, ώστε να δημιουργήσει μία νέα τράπεζα με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 3%, καθαρή από αναβαλλόμενο φόρο και με επάρκεια κεφαλαίων για την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου. Σήμερα (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2024) οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων Αττικής και Παγκρήτιας ανέρχονται σε 61,5% και 53,5% αντιστοίχως, έναντι μ.ο. 5% των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επίσης, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχεται σε 19,1%, ο αντίστοιχος δείκτης για την Attica Bank διαμορφώνεται σε περίπου 14,3% και για την Παγκρήτια σε 12,6%, χαμηλότερα και στις δύο περιπτώσεις των εποπτικών απαιτήσεων.

Μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων (ΤΧΣ και Thrivest) ως τη βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όσο και το όφελος του φορολογουμένου. Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της ΤτΕ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, δίνοντάς του ενημέρωση για το πλαίσιο της συμφωνίας και τις θετικές του επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

O Πρόεδρος του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, δήλωσε ότι η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας δεν θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τουναντίον βοηθά να αποφευχθούν σειρά από ανεπιθύμητες συνέπειες από την κατάρρευση των δύο τραπεζών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός ισχυρού πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα ενισχύσει, τόσο το τραπεζικό σύστημα, όσο και την εθνική οικονομία.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την εξυγίανση της Τράπεζας επιβεβλημένη ώστε «να παραδώσουμε μία υγιή τράπεζα και να είμαστε η εναλλακτική λύση, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος είπε ότι η τελική συμφωνία που επικράτησε, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και είναι προς το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών, απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές.

Θετικός στη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη για την αποφυγή τραγικών συνεπειών για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις