Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Attica Group: Ισχυρή κερδοφορία το 2023 – Αισιοδοξία για το 2024

Attica Group: Ισχυρή κερδοφορία το 2023 – Αισιοδοξία για το 2024

Η κίνηση των επιβατών του Ομίλου της Attica Group ανήλθε σε 6,5 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου, Κυριάκο Μάγειρα, στη χθεσινή (12.7.2024) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

Με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries», «Hellenic Seaways» και «Anek Lines», ο στόλος της Attica Α.Ε. Συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο «Attica Group», αριθμεί πλέον 43 πλοία, από τα οποία τα 28 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τα 13 είναι ταχύπλοα και 2 πλοία είναι φορτηγά – οχηματαγωγά.

Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) της Αttica Group ανήλθε σε 588,3 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 530,24 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11%, μετά την απορρόφηση της εταιρείας ακτοπλοΐας Anek Lines.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου ανήλθαν σε 61,22 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 17,05 εκατ. ευρώ το 2022. Ο Όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και ικανοποιητική ρευστότητα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στις 31.12.2023 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου σε σχέση με το EBITDA των τελευταίων δώδεκα μηνών ανέρχεται σε 3,84x.

Έχοντας προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές 63 εκατ. ευρώ για το 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 103,4 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 87,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος συνεχίζει το εκτεταμένο επενδυτικό του πρόγραμμα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου, καθώς και την εξοικονόμηση κόστους καυσίμων και περαιτέρω ψηφιοποίησης των εργασιών του.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά που είχαμε μεγάλα μεγέθη. Περιμένουμε με αισιοδοξία να δούμε πως θα κινηθεί τους επόμενους μήνες η δραστηριότητά μας» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, κ. Πάνος Δικαίος.

Πώληση της εταιρικής συμμετοχής στο Μαρόκο

Στις 10 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της εταιρικής συμμετοχής ποσοστού 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της Africa Morroco Links (AML), καθώς και η πώληση των πλοίων Morocco Star και Morocco Express 1.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 24 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχειακή Δραστηριότητα 

Παράλληλα, η δραστηριότητα της Attica Group, μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Attica Blue Hospitality, επεκτείνεται σε έναν συμπληρωματικό τομέα, τον ξενοδοχειακό, με στόχο την αξιοποίηση της ισχυρής δυναμικής της στον Ελληνικό τουρισμό.

Η στρατηγική αυτή υλοποιείται σταδιακά από το 2021 με την αγορά ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε νησιά που δραστηριοποιούνται τα πλοία του Ομίλου, όπως η Νάξος και η Τήνος.

Διανομή Μερίσματος στους μετόχους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αttica Group πρότεινε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων και από τα κέρδη χρήσεως 2023 της μητρικής εταιρίας 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Η αποκοπή του μερίσματος του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 και η καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024.

Συμφωνία με τη Stena RoRo για μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς δύο πλοίων

Όσον αφορά τη συμφωνία που πραγματοποίησε ο Όμιλος της Attica Group με τη Stena RoRo για μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς δύο πλοίων τύπου E-Flexer, στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφεραν ότι υπάρχει προοπτική για συμφωνία αγοράς άλλων δύο πλοίων.

Τα συμφωνηθέντα πλοία θα είναι πιστοποιημένα methanol ready και battery ready, με μηχανές που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με τρεις διαφορετικούς τύπους καυσίμου. Με μήκος που φτάνει τα 240m, τα δύο νέα πλοία της Attica αποτελούν τα μεγαλύτερα που έχουν παραγγελθεί ποτέ από ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Με τη συμφωνηθείσα μακροχρόνια ναύλωση των δύο νέων πλοίων, ο Όμιλος της Attica Group σχεδιάζει την αναδιάταξη του στόλου, στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα από την απόσυρση παλαιοτέρων μονάδων και τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις