Τετάρτη, 2 Οκτ.
22oC Αθήνα

BMW: Προτρέπει το Βερολίνο να ψηφίσει κατά των δασμών της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα

BMW: Προτρέπει το Βερολίνο να ψηφίσει κατά των δασμών της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα
Φωτογραφία: Reuters

Η BMW πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση να ψηφίσει κατά της επιβολής σημαντικά υψηλότερων δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής.

«Οι πρόσθετοι δασμοί βλάπτουν τις παγκοσμίως δραστηριοποιούμενες εταιρείες σε αυτή τη χώρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εμπορική διαμάχη από την οποία κανείς δεν θα κερδίσει», δήλωσε σήμερα (2.10.2024) ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Όλιβερ Ζίπσε σε δήλωσή του. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επομένως να λάβει σαφή θέση», επισήμανε.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να ψηφίσουν την Παρασκευή (4.10.2024) για την επιβολή οριστικών δασμών ύψους έως και 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Θα χρειαστεί ειδική πλειοψηφία από 15 κράτη μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ, για να μπλοκαριστούν οι δασμοί. 

Γερμανοί αξιωματούχοι έδωσαν σήμα χθες (1.10.2024) ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απέχει, αντί να ψηφίσει κατά. Αναμένει επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ θα προσχωρήσει στην αποχή της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την παρεμπόδιση της εφαρμογής των δασμών.

Γενικότερα, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι ελπίζει σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις